Krajské kolo Poháru ŠSČR 5-ti členných družstev v Rapid šachu

Když mi zavolali Zloničtí, zda jsem obdržel pozvánku na krajské kolo Poháru ŠSČR 5-ti členných družstev, mohl jsem přitakat. Jinak tomu však bylo na otázku, která okamžitě následovala, zda také přijedeme. Po zkušenostech z posledních let jsem musel říci, že naší účast neočekávám. Přesto jsem se na trénincích optal přítomných, zvlát, kdž jsem zjistil, že se jedná o víkend (7.3.09) bez mistrovského zápasu družstev (takový malý zázrak). Na cestě ze zápasu v Říčanech jsem se dohodl s Dočekalem a Wasserbauerem a nalomil jsem Plívu. "Pátého člověka snad už najdu." řekl jsem si a rozeslal jsem pozvánku mailem po všech členech klubu.
Reakce mne docela ohromila. Přihlásilo se tolik lidí, že jsem mohl dokonce i odmítat a přesto Rakovník postavil dvě družstva (rozumějte celých 10 lidí). Úplně mne odrovnal Jirka Wünsch, který přijel až ze Železného Brodu.
Skladba účastníků byla taková, že jsme družstva rozdělili dle soupisek družstev. V družstvu A tak nastoupili Plíva, Satranský, Wünsch, Grulich a Wasserbauer. Družstvo B bylo sestaveno z Vondráška, Slance, Kohouta, Dočekala a Stružky. Jak je vidět, obě sestavy slušné a tak jsme očekávali slušný a úspěšný souboj o jedno až dvě ze tří postupových míst.
Celkem se na startu soutěže sešlo 10 družstev a jejich skladba připomínala A skupinu krajského přeboru. Hrála družstva z Kralup a Struhařova a o čelo se prala družstva Rakovník A a Žebrák. Na rozdíl od krajského přeboru (alespoň doufám), zde ve vzájemném zápase (hned ve druhém kole) Rakovník podlehl Žebráku 1,5:3,5 i díky Grulichovi, který vzdal po ztrátě figury již ve třetím tahu (a s bílými!!).
Vzniklou ztrátu jsme pak mocně dotahovali (hrálo se totiž olympijským systémem) a v šestém kole nám měla pomoci naše rezerva. V zápase se Žebrákem však ze tří vyhraných partií udělala pouhé dvě remízy a Žebrák tak vstupoval do posledního kola s dvoubodovým náskokem. To jsme již nedoufali a tak jsme vzájemný zápas s naší rezervou odehráli v silně konkurenčním (ale přátelském) duchu. B družstvo už totiž nemělo šanci získat třetí postupovou příčku a tak šlo pouze nebo hlavně o prestiž. Áčko nakonec vyhrálo s přehledem 3:2, když prohráli Satranský a Grulich.
V Tuřanech "U Mušketýra" jsme se nicméně pobavili a pokud pořadatelé budou příští rok opět pokračovat, určitě se pokusíme zúčastnit.

Podrobné výsledky najdete zde a pár fotografií tady

[ ZPĚT ]

 

[ ZPĚT ]