2.liga B

     16.10.2005 byl zahájen další ročník soutěží družstev. Loni jsme opět postoupili do 2.ligy a marně sháněli posily. Nakonec jsme získali hned čtyři hosty a tak k Liborovi Kozlovskému přibyli Pepa Purnoch, Ruda Hlaváč, Ondra Vinklárek a Miloš Vrkota. Poslední dva jmenovaní mají smůlu v tom, že nastoupit mohou vždy pouze tři a tak mohou zaskakovat jen za první tři jmenované. A tak přišli o 1.kolo ke kterému do Karlových Varů nastoupila celá základní sestava. Ačkoliv jsme partie rozehráli vcelku dobře (snad s výjimkou Satranského), už do první časové kontroly došlo k několika zvratům a tak hubené vítězství 4,5 : 3,5 můžeme považovat za velký úspěch. Zvítězili pouze Satranský a Purnoch, prohrál Wünsch a remízovali Plíva, Hlaváč, Jirkovský, Kozlovský a Volf.

     Ve druhém kole jsme 6.11.2005 přivítali družstvo Marty Most, které patří společně s námi do pásma sestupu, a tak jsme očekávali povinnou výhru. Hosté přijeli s mírným zpožděním a rozhořčením pro dlouhé hledání místnosti. My jsme naproti tomu byli oslabeni o Wünsche a Purnocha, kteří byli zastoupeni Vinklárkem a Kohoutem. Utkání začalo dobře. První výhru zaznamenal Kohout, pak remizoval Plíva a vše se vyvíjelo dle očekávání. Satranský stál nejasně se špatným časem, Hlaváč a Volf stáli o něco hůře, ale nic rozhodujícího, a Jirkovský, Kozlovský a Vinklárek stáli naopak o něco lépe. Pak ale najednou Vinklárek pozici zhoršil a remizoval a Kozlovský po hrubé chybě vzdal. Za stavu 2 : 2 se povedlo zvítězit Satranskému a tak jsme opět byli ve fóru. Jirkovský stál výborně a jeho soupeř byl v časové tísni. To nám zajišťovalo remízu a Volf s Hlaváčem bojovali o půl bodu. K vítězství v zápase pak stačilo aby uspěl alespoň jeden z nich. Co se ale pak dělo, to se jen tak nevidí. Jirkovský se dostal do obtížné pozice a ztratil dámu a Volf v obrovské časové tísni dostal mat. A najednou jsme měli remízu zachraňovat v horší pozici. Hlaváč se sice snažil, ale Reitinger už výhru nevypustil. Prohráli jsme 3 : 5 a naše naděje na záchranu se zase zmenšily. Teď budeme muset zabojovat s někým silným.

     A už je to tady. 20.11.2005 jsme odjeli do Litvínova opět bez Wünsche, ale už s Purnochem. A Pepa jako správný maskot zafungoval. Nejenže vyhrál opět poslední partii (tedy společně s Volfem) ale určitě pomohl i psychicky. Jako první tentokrát prohrál Jirkovský po nedopočítané kombinaci. Tome, počet figur je přeci jen dost důležitý. Pak ovšem remizoval náhradník Müller s Chmelíkem. Plíva s Michalem Horákem (i soupeř byl bez první desky) brzy trpěl, neboť nabídnutou remízu nesměl přijmout a tak raději nehrál a čekal. Během jeho čekání prohrál Hlaváč (taky sakra nemusel) ale svou pozici vylepšil Satranský a tak Vojta dostal svolení. Myslel jsem, že Michal přijde o ruku. Pak vyhrál Kozlovský s Jiřím Horákem ale pozici opět zkazil Satranský a prohrál (také s Jiřím Horákem - a teď si to přeberte). A snad aby to bylo spravedlivé, Miškovský v remizové pozici s Volfem zahrál aktivní tah a prohrál. A jak jsem již v úvodu napsal, Purnoch, snad aby to Jirkovskému předvedl, zúročil svou oběť figury a porazil Michala Jeníčka. Celkový stav 4:4 - HURÁÁ (to jsme ještě neznali ostatní výsledky). A jen tak pro zajímavost - Purnoch zapsal soupeřův 40-tý tah, přemýšlí si dále, když v tom soupeř zastaví hodiny se slovy spadl prapor, musíme si dopsat partiáře. Jak by jste tuto situaci rozhodli?

4.kolo a družstvo ČSOB "B" jsme očekávali poměrně s respektem. Ten nás ale opustil při přečtení zbědované soupisky soupeře. Dobrá nálada nám vydržela až do telefonátu Vrkoty, že v Lužné nepřestoupil a v Žatci nikdo nečeká. Přesto jsme bojovali jako lvi. Tedy alespoň někteří z nás. Přesto Plíva brzy prohrál s Pokorným. Po remíze Hlaváče s Nováčkem a prohře Kozlovského s Večerkou jsem však žačal hledat flintu a žito. Zvlášť když pozice Satranského s Bretšnajdrem žádné naděje neposkytovala. Přesto při jejím udržení mohly pozice Jirkovského, Wünsche a Volfa udržet nerozhodný výsledek. Pak ale Wünsch remizoval s Kozákem a Satranský by musel zvítězit (cha, cha). Volf skutečně porazil Láchu (Jana) a Jirkovský Plška, ale Satranský dle předpokladů žádná kouzla nevykonal a tak jsme prohráli 5:3. Tato, před zápasem přijatelná, prohra tak má pro nás poměrně hořkou příchuť. No, bez Purnocha to holt nepůjde!

Je 18.12.2005 a počasí jako by chtělo opět ukázat, že to těm šachistům nedaruje. Cesta do Děčína tak rozhodně nebyla jednoduchá (ovšem cesta domů byla ještě horší). Zápas v Děčíně byl v tomto roce poslední šancí něco vytvořit. Děčín měl zatím pouze jednu výhru a my jsme hráli s naším maskotem Purnochem. Začátek zápasu nebyl nejlepší, neboť Purnoch v Wünschem a Vinklárkem neodhadli čas a stav silnic a přijeli s 35-ti minutovým zpožděním. Mezi tím už stačil Satranský získat pěšce a Jirkovský postavit lepší pozici. Opozdilci se vrhli do hry s vervou a rychlostí, která stála Purnocha i Vinklárka pěšáka. Přesto jsme po hodině hry měli pozice slušné a naše srdíčka se opět svírala hrůzou, neboť nějakou tu partii vždy otočíme, a když jsou všechny dobré tak vždy k horšímu. Pravda, Purnoch stál spíše hůře, ale k našemu zklamání partii neotočil. A ke vší smůle ho v rychlosti vzdání partie předběhl Hlaváč, který pokazil slibnou pozici s Kánským a vzdával jako první. Purnoch ho brzy následoval (s Jandou) a my jsme prohrávali 2:0. Pak kapitán zakázal dvakrát remis Wünschovi a povolil remízu Vinklárkovi, který, ač bez pěšce, postavil pěknou pozici - Papay odmítl. A bojovalo se dále. Satranský odmítl nabídku remízy, postavil prohranou pozici (čehož soupeř nevyužil), odmítl druhou nabídku remízy a snažil se dokázat, že neumí pozice jen kazit. Wunsch si začal v koncovce libovat a nakonec nepřesně hrajícího Šleicha porazil. Bohužel brzy na to Jirkovský lepší útočnou pozici zjednodušil a vzniklou koncovku s Klátilem nedokázal ani zremízovat. A tak jsme opět prohrávali o dva body - 3:1. Pravda, Plíva se již dostal z obtížné pozice a stál lépe, ale nebyl by to Vojta, aby nehledal možnost remízy. Satranský měl stále pěšce více, ale pozice byla složitá a nejlepší tahy se na šachovnici oboustranně moc nevyskytovaly. Volf stál již s pěšcem více ale s rozházenou pozicí a Vinklárek svou pozici neustále zlepšoval - čili stále rýsovala naděje alespoň na remízu. Vinklárek nakonec vyrovnal pěšce a pozici vylepšil až do vítězného konce - 3:2.Plíva s Havránkem M. měl kvalitu za pěšce před polem proměny a teprve podrobnější rozbor partie ukáže, zda mohl vyhrát. Nakonec se nad ním kapitán slitoval a povolil mu remízu. T bylo hned poté, co Havránek T. nedal Volfovi dvoutahový mat (prý) a pozici dokázal pěkně prohrát. Stav zápasu se tak asi 15 minut před koncem dostal zase na začátek a o zápasu rozhodovala partie Sejkora-Satranský. Satranský ve vítězné euforii opět (pokolikáté již) dokázal jasnou výhru promarnit a partie se tak dostala do koncovky K+V+7min proti K+V+P+4min. Tuto - prý remízovou - pozici Satranský nakonec vyhrál na spadnutí praporku těsně před stavěním dámy a další úspěch Purnocha jako maskota byl na světě. Pepo děkujem!

15.1.2006 - 6.kolo a první zápas v novém roce. Doma jsme přivítali družstvo Spartak Ústí nad Labem, které bylo zatím na druhé příčce soutěže. Do zápasu jsme nastupovali bez Hlaváče (nahrazen Vrkotou) a Jirkovského (nahradil ho Kohout) a tajně jsme doufali v remízu. V této naději nás udržoval i stav partií po cca 1 hodině hry. Stáli jsme poměrně dobře a čekali, kdy se to pokazí (jak už je u nás zvykem). Zřejmě ale zapůsobila přítomnost maskota letošní sezóny, neboť i když se Plíva dostal do horší koncovky a Honza Balín mu odmítl remízu, Vojta vše vychytal a půl bodu bylo doma. Pak odmítli remízu ve svých partiích Wünsch a Satranský a bojovalo se dále. Přiblížila se časovka a v ní skončily všechny rozhodující partie. Nejprve Satranský využil darovaného pěšce a ukázal Bujakovi, že dámské koncovky nejsou vždy remízové. Pak sice Kozlovský našel jednu z mála hrubek v pozici (jinak docela dobré) a Přibyl nezaváhal. Stav byl tedy 1,5:1,5 a jako by se začínalo opět od začátku. Pak ale Sýkora začal v lepší pozici ale časové tísni zmatkovat a Volf toho využil a matil - 2,5:1,5. Pak dotáhl lepší pozici do vítězství Purnoch, když mu Chochol v časové tísni ještě pomohl - 3,5:1,5. A aby toho nebylo dost, Šulc se také ocitl v časové tísni, začal zmatkovat a Vrkota toho využil k zisku rozhodujícího bodu - 4,5:1,5. Za tohoto, již rozhodujícího, stavu se další dvě partie dohrávaly až do druhé časové kontroly. Wünsch přešel přes vyhranou pozici a rozladěn nabídl Kotkovi remízu. Ten ji odmítl a partii nakonec opravdu vyhrál. Poslední bod domácím přidal Kohout, když v posledních vteřinách hry dokázal dotahat k matu již dlouho ale obtížně vyhranou pozici s Kamilem Balínem. Zvítězili jsme tedy 5,5:2,5 a překvapivě jsme se tak dostali na pátou příčku. Důležitější ale je, že k udržení v soutěži by nám již mělo stačit pouze jedno vítězství. Příští kolo hrajame s Lokomotivou Most, tak kdo ví?

Po delší přestávce, zaviněné změnou servru a ne příliš seriózním předáváním informací poskytovatele prostoru pro naše stránky, se opět ozýváme. V uvedené přestávce jsme smolně prohráli s Loko Most po otočení dvou partií a zvítězili v existenčním zápase s již rezignovaným Kladnem.

12.3.2006 - Počasí 9.kolu opravdu nepřálo. Díky sněhové kalamitě jsme do Loun jeli místo 45 minut téměř dvě hodiny. První auto (cesta přes Džbán, nasazování sněhových řetězů atd.) dojelo cca v 10:30 a druhé auto, jedoucí z Prahy a objíždějící uzavřenou dálnici dokonce až v 11:00. Domácí nás uvítali s pochopením a zápas začal v 11:00 bez jakýchkoliv časových penalizací. Tento "fair-play" přístup jsme velmi ocenili a touto cestou domácím ještě jednou děkuji. Bohužel pro nás jsme se také zachovali jako gentlemani a zápas jsme nakonec, i když s odporem, prohráli nejtěsnějším rozdílem 3,5:4,5. Jako první prohrál mladý Slanec s Košťálem, když nezvládl zahájení. To si spolu Honzo ještě vyřídíme!!! Po odmítnutí nabídky sedmi remíz jsme bojovali jako lvi. Přesto brzy remizoval Vrkota s Majerikem, když ani jeden nemohl pozici beztrestně znásilňovat. Těsně před první časovou kontrolou remizoval Plíva s Nudčenkem, když Nudčenko s pěšcem více nechtěl riskovat boj V+J+3P proti V+S+2P (jeden volný). Vzápětí remizoval i Satranský s Mazánkem, když 12 minut před časovou kontrolou udělal v horší pozici naprosto šílený teprve 15.tah a pro jistotu nabídl remízu. Soupeř ji se stejným časem přijal. Pak remizoval i Wünsch s Loučkem, když oba odmítali udělat v partii chybu. Ještě do časovky dokázal remizovou pozici vylepšit Volf a když Volek v časové tísni chyboval, bylo vyrovnáno. Po dalším boji sice prohrál Kozlovský, který již dlouho bránil prohranou pozici s Klakurkou, ale přesto jsme si dělali nárok na remízu, protože Purnoch se Švarcem stál skvěle. Alespoň se tak partie dlouho jevila. Pak ale Švarc objevil překvapivou kombinaci s obětí dámy, Purnoch v časové tísni nezareagoval nejlépe a i přes další dlouhý boj nakonec zvítězit nedokázal a tak "pouze" remizoval. Tím jsme spadli ze čtvrté příčky zpět na pátou. Horší však je, že po výsledcích dnešního kola jsem zjistil, že naše ligová jistota má nějakou tu díru. Takže nám nezbývá, než porazit příště vedoucí Nový Bor.

Výsledky najdete zde.

[ ZPĚT ]