2.liga B

     Začala nová soutěž a na našich stránkách se nic nestalo. A tak zde uvedu (a pro nedostatek času budu uvádět i dál) pouze články, které vyšly a vyjdou v mé šachové rubrice v Rakovnickém deníku.

Vzhledem k tomu, že tato rubrika vychází těsně před zahájením šachové sezóny, nabízí se jako hlavní téma připravenost našich dvou klubů na soutěže.
Větší z klubů, Šachový klub Rakovník, postavil pro tuto sezónu tři družstva. Družstvo A bude hrát 2. Českou ligu (to je po Extralize a 1.lize třetí nejvyšší soutěž v republice) a bude se snažit o udržení v soutěži. Vzhledem k posílení většiny soupeřů to rozhodně nebude mít jednoduché, ale kromě osvědčených hráčů Wünsche, Satranského, Plívy, Kozlovského a Volfa mu pomohou kamarádské posily z oddílu ŠK Kladno – Vondra, Gutman a Mišičko.

Začněme soutěží nejvyšší. Tou je 2. Česká liga. Ve skupině B zde startuje družstvo ŠK Rakovník A, které v prvním kole přivítalo doma nováčka soutěže Baník Sokolov. Čekal se tuhý boj o důležité body, ale průběh byl trochu jiný. Velmi rychle prohrál Gutman (partii uvádíme dále).Pak se sice rozhořel boj, ale Satranský postavil špatnou pozici, kterou přes veškerou snahu neubránil. Vondra v nadějné pozici hru zjednodušil a musil se spokojit s remízou. Stejně tak skončili své partie i Kozlovský a Volf. Remízovou pozici vybudoval i Plíva, ale na příkaz kapitána zkoušel pozici držet dále a čekal, jak skončí partie Mišička a Wünsche, kteří stáli lépe. Pak ale Wünsch jedním tahem vše pokazil a prohrál. Plíva nabídl remízu, ale soupeř ji již odmítl vzít a partii dokázal dovést do úspěšného konce. A tak jediný úspěch domácích zaznamenal Mišičko. Celkový výsledek 2,5:5,5 rozhodně nevypadá dobře a tak jsme zvědavi na další vystoupení našich borců. Je však třeba si uvědomit, že nebýt selhání Gutmana a Wünsche, kteří prohráli lepší pozice, mohl náš celek zvítězit. Ovšem historie se neptá a tak budeme muset bojovat lépe.

Tuto neděli zajíždělo rakovnické Áčko ke svému druhému zápasu druhé ligy do Litvínova. Domácí byli, i přes svou prohru v prvním kole favority a tak se od zápasu moc neočekávalo. Přestože brzy začalo být jasné, že Satranský a Gutman stojí špatně, zdálo se, že na vývoj zápasu to nebude mít až tak velký vliv. Výborně své partie založili Plíva, Vondra a Mišičko. Jako první prohrál Satranský, který na svého soupeře vůbec nestačil. Pak však vyhrál Mišičko a když dokázal vyhrát i Plíva, rázem hosté vedli. Poté však podle očekávání prohrál Gutman, i když rozbory ukázali, že prohra nebyla nutná. Ostatní partie se vyvíjely mnohem lépe, zvlášť když Kozlovský dokázal zremizovat dva pěšce proti figuře. Ovšem naděje vkládané do vyhrané pozice Wünsche se nevyplnily, když Jirka udělal hrubou chybu. Zachránil však alespoň remízu a vzhledem k dalším dvěma vyrovnaným pozicím se začala rýsovat remíza. Překvapením však ještě neměl být konec. Volf vyrovnanou pozici překvapivě vyhrál a k vítězství tak stačila remíza v poslední lepší partii. Vondra se s remízou nechtěl smířit a učinil “vítězný” tah, který se ukázal být hrubou chybou. Partii tak prohrál a zápas skončil nerozhodně. Remíza, kterou bychom před zápasem brali všemi deseti tak nakonec měla hořkou příchuť. Přesto poblahopřejme rakovnickým ke zlepšenému výkonu.

Není to dlouho, co se rakovničtí zachránili v lize remízou v posledním kole se silným družstvem Teplic. A právě tohoto soupeře přivítali v neděli v zápase 2.ligy. Soupeři sice chvíli hledali novou místnost (touto cestou bych chtěl poděkovat minigolfistům za pomoc v nouzi a za poskytnutí klubovny), ale hluchý čas alespoň využil šachista, minigolfista a topič v jedné osobě Pavel Lev k vytvoření příjemné teploty. Družstvo Teplic přijelo v bojovné náladě a s myšlenkou dokázat, že podobné zaváhání jako na jaře se již nebude opakovat. Hned výsledek první partie jim dal za pravdu. Poměrně hladce a pro nás překvapivě prohrál Plíva. Pak ale dokázal vyhrát Kozlovský a to domácí trochu povzbudilo. Se soupeřovo jedničkou udržel remízu Wünsch a konečně se chytil i Gutman a také remizoval. Za vyrovnaného stavu se bojovalo dále, když tu najednou přišla nevídaná smršť. Postupně zvítězili Mišičko, Volf a po dvou prohrách konečně Satranský (i když jako obvykle z horší pozice) a rakovničtí již mohli slavit. Závěrečná prohra Vondry již nikoho nemrzela a Rakovník oslavil vítězství 5:3.

V neděli rakovnické Áčko odjelo do Litoměřic k již čtvrtému kolu 2.ligy. Soupeř je v soutěži nováčkem a papírově patří mezi outsajdry. Očekávalo se tedy povinné vítězství. A jak už to v podobných případech bývá, nic se nevyvíjelo podle papírů. Už po půlhodině hry se ukázalo, že opory z prvních zápasů nám tentokrát nepomohou. Chvíli na to prohrál Volf, Kozlovský stál na prohru a ani na ostatních šachovnicích to za moc nestálo. Nicméně štěstí se tentokrát drželo hostů. Plíva a Vondra zachránili špatné pozice a Satranský dovedl malou výhodu s přehledem do vítězného konce. Stav se tak vyrovnal a po výhře Gutmana se do vedení dostali rakovničtí. Zbývající pozice byly lepší pro Rakovník a když zvítězil i Mišičko, začali jsme pomalu slavit. Předčasně! Wünsch ve vyhrané pozici nastavil třítahově dámu a bylo by rázem po úspěchu. Naštěstí jeho soupeř (podle svého vyjádření) viděl, že se něco děje ale nic nenašel. To pro něj bylo tak stresující, že zvolil špatné pokračování. Wünsch ve vyhrané pozici ale se špatným časem tentokrát poslech kapitána a nabídl remízu. Soupeř přijal a tak Rakovník i přes očekávanou prohru Kozlovského utrpěl vítězství 4,5:3,5.

V posledním zápase tohoto roku přivítali rakovničtí doma družstvo Karlových Varů. Tradiční soupeř v této sezóně posílil, přesto jsme doufali alespoň v remízu. Zápas se ovšem moc dobře nevyvíjel. Poměrně brzy sice remizoval Plíva a zvítězil Vondra, ale v dalších partiích jsme většinou stáli hůře. Po velkém boji však dokázal remízu uhájit i Gutman a v časové tísni nakonec svého soupeře přelstil Mišičko. Rázem jsme měli tři body a ačkoliv Satranský, Kozlovský i Volf prohráli, naše naděje se upínali k Wünschovi, který na první šachovnici dokázal svou pozici vylepšit. Přesto, že stál vyhraně, nakonec v těžké koncovce pouze remizoval a rakovničtí se tak museli smířit s těsnou porážkou 3,5:4,5.

Družstvo ŠK Rakovník A vyjelo ke svému zápasu 2.ligy do Neratovic. Po smolné prohře s Karlovými Vary chtěli rakovničtí získat další tři body, potřebné k udržení se v soutěži. Také doufali v trochu toho štěstíčka. Začátek utkání jako by chtěl dát rakovnickým za pravdu. Gutman a Kozlovský získali brzy značnou výhodu a vše se vyvíjelo výborně. Pak ale Wünsch v dobré pozici nepochopitelně přehlédl dvoutahový mat a soupeř vedl 1:0. Nicméně boj pokračoval. Plíva po souhlasu kapitána nabídl remízu a ta byla akceptována. Gutman neudržel nervy na uzdě, svou lepší pozici pokazil a nakonec byl rád za remízu. Naštěstí Vondra v nejasné pozici viděl lépe než soupeř a srovnal stav utkání na 2:2 a začínalo se znova od začátku. Situace ale už nebyla tak růžová. Kozlovský stál stále na výhru, ale Satranský stál hůře a ostatní dvě partie byly velmi nejasné. Nakonec Mišičko prohrál a Kozlovský svou partii nedotáhl a pouze remizoval. A opět rakovničtí prohrávali 3,5:2,5. Bylo nutné vyhrát zbylé dvě partie ale Satranský, ačkoli pozici snaživě komplikoval stál pořád hůře. Volf sice svou pozici vylepšil, ale nakonec to byl právě on, kdo si vybral špatné pokračování a nadějnou pozici prohrál. Tím byl zápas rozhodnut a skutečnost, že Satranský svého soupeře popletl a zvítězil jen podtrhla smolný výsledek. Ale sport je sport. Nikdo se neptá po průběhu utkání a rozhodující je pouze výsledek. A tak nezbývá, než doufat, že příště se bude výsledek více podobat úspěchu rakovnické rezervy.

V neděli přivítalo družstvo ŠK Rakovník A celek pražských Bohemians B k zápasu sedmého kola 2.ligy skupiny B. Obě družstva měla stejné postavení v tabulce a tak se očekával velký boj a domácí se netajili nadějemi na bodový zisk. Začátek zápasu tomu také napovídal. Wünsch postavil lepší pozici, Satranský černými vyrovnal, Vondra obětoval pěšce za iniciativu, Gutman postavil pevnou pozici, Plíva stál mírně lépe, Mišičko s černými také tak, Kozlovský získal pěšce a hrozil k němu přidat i kvalitu a Volf s černými bez problémů vyrovnal. Satranský jako kapitán spokojeně nabídl remízu a povolil ji i Gutmanovi. Soupeř Gutmana přijal, zatímco Satranský musel hrát dále. Pak se ale začali dít věci. Kozlovský místo aby vzal ještě kvalitu pohrozil útokem, vyměnil dámy a přešel do horší pozice. Sice ještě dlouho bojoval, ale pozici již nezachránil!?! Vondra nabízel soupeři ještě druhého pěšce a to tak dlouho, až ho soupeř musel vzít. V tu chvíli se již ovšem kompenzace Vondry vytratila a Zbyněk po několika zoufalých pokusech vzdal. Všechny nás potěšil jindy remízový král Plíva. Když mu soupeř nabídl remízu, šel se zodpovědně zeptat kapitána a s potěšením přikývl na zákaz ji přijmout. Vrátil se k šachovnici a po třech tazích přijal soupeřovu rezignaci. Pak ale Wünsch pokazil svou lepší pozici a místo zisku pěšce si nechal vzít dvě figury za věž. I přesto bojoval a podařilo se mu dosáhnout remízové pozice. Bohužel si jí nevšiml a místo aby opakoval tahy sebral figuru a dostal mat. Za této situace přijal remis Satranský, když v ostatních partiích nebyla již žádná naděje na úspěch družstva. Volf z vyrovnané pozice učinil dokonce pozici perspektivnější, ale pak přehlédl jeden tah, ztratil figuru a následně i celou partii. Zápas zmařených šancí tak dokončil Mišičko, který dosáhl vyhrané pozice aby ji pak postupně pokazil a remizoval!!! Rakovnické Áčko tak opět prohrálo výborně rozehraný zápas a to poměrně vysoko 2,5:5,5. V tabulce tak kleslo na devátou příčku a boj o udržení tak začíná dostávat zoufalý charakter.

Naprostým šokem skončil nedělní zápas 2.ligy, ve kterém ohrožený Rakovník zajížděl na půdu vedoucího Ústí nad Labem. Domácí celek nenastoupil v optimální sestavě a tak hodté ucítili příležitost bodovat. V průběhu zápasu navíc vyšla najevo skutečnost, že domácí hráč, který měl nastoupit na druhé šachovnici se v sobotu společensky unavil tak, že se šachově znemožnil a bez omluvy se nedostavil. Domácí celek nejen, že musel rychle sehnat náhradu, ale jeho ambiciózním hráčům tak selhala příprava a na sedmi z osmi šachovnic tak rozhodoval momentální výkon. Rozpoutala se obrovská bitva, ve které šance rakovnických rozhodně nebyly nepatrné. První dohrál Plíva, který odrazil všechny útoky soupeře, získal dva pěšce a odmítl remízu!! Pak ale přehlédl fintu, jednoho pěšce ztratil a před hrozbou věčného šachu souhlasil s remízou. Podobně dopadl i Gutman, který získal ve střední hře lepší pozici a tlak a odmítl remízu aby pak nepokračoval nejlépe a remizoval. Brzy po nich vzdal svoji partii Vondra, který poctivě držel malou nevýhodu ze zahájení, ale soupeř nakonec našel správný recept a Vondru přehrál. Naštěstí brzy na to dokázal zvítězit Wünsch. Jeho soupeř jako jediný využil své přípravy a s bílými figurami vyvinul velký tlak, ale Wünsch se bránil dobře a aktivně. Soupeř nakonec tlak přehnal, ztratil dva pěšce a vzdal se. Za stavu 2:2, kdy se vlastně začínalo znovu, Kozlovský, který obětoval kvalitu za útok, dostal soupeřova krále do matové sítě a slavil vítězství. Satranský, který obětoval pěšce za útok byl nucen přidat těch pěšců ještě několik, až nakonec soupeř se čtyřmi pěšci pozici ustál a spokojeně dohrával. Pak ale spadl do časové tísně, Satranský přitvrdil a pozice se začala vyrovnávat. Pak Satranský mohl dokonce pozici otočit, ale nenašel správné pokračování a přes usilovný odpor nakonec prohrál. Stav byl tedy opět vyrovnaný a o výsledku tak rozhodovaly poslední dvě partie. V obou stáli rakovničtí hráči o něco málo lépe a bylo tedy důležité alespoň jednu vyhrát a druhou odremizovat. Bojovalo se úporně a dlouho. Mišičkův soupeř se dokonce snažil hrát svou pozici na výhru a otočit tak zápas ve prospěch domácích. Tato snaha nakonec poskytla šanci Mišičkovi, který dostal soupeřova krále pod matový útok a slavil vítězství. Zároveň tak zajistil rakovnickým jistotu remízy a Volf tak mohl bojovat o vítězství. Na povel kapitána také v pozici s pěšcem více poslušně nabídl remízu, která by Rakovníku zajistila vítězství. Soupeř však odmítl a oba soupeři dohrávali až do konce časového limitu. Volfova pomalá hra brnkala všem řádně na nervy, ale Volf dohrál partii s přehledem, poradil si s malým zaváháním a když stavěl novou dámu, soupeř se konečně vzdal. Rakovník tak porazil lídra soutěže 5:3 a posílil své naděje na udržení 2.ligy. Závěr soutěže tak bude ještě velmi dramatický!!

Po překvapivém a velmi milém výsledku v Ústí nad Labem přivítal Rakovník v neděli doma velmi silné družstvo ČSOB “B”, které drží v soutěži třetí příčku a najednou ucítilo možnost postupu. I proto si rakovničtí nedělali velké naděje a doufali pouze v dělení bodů. A zápas se vyvíjel poměrně zdařile. Cca po hodině hry situace vypadala růžově, ale jak už jsme u rakovnických zvyklí, ne všechny partie skončily tak, jak byly rozehrány. Ovšem po pravdě řečeno, velký vliv na průběh partií měla i síla a zkušenost soupeřů. Jako první tentokráte bezkonkurenčně skončil Plíva, který s bílými trochu zaváhal a nabídce remízy v postavení, kdy již stál spíše hůře nemohl odolat. Ostatní partie se hrály déle, ale mnoho radosti rakovnickým nepřinesly. Vondra obětoval již v zahájení figuru za dva pěšce a otevřeného soupeřova krále. Během partie získal dokonce i třetího pěšáka, ale soupeři se podařilo schovat krále, dovyvinout figury a zvítězit. Mišičko postavil ze zahájení lepší pozici, ale pod dojmem rychlé výhry vše pokazil. Nicméně měl zdatného soupeře a tak se partie bez vědomí obou hráčů několikrát změnila z vyhrané na prohranou, až se oba raději dohodli na remíze. Gutman rozehrál zahájení slušně, nabídl remízu, ale silný soupeř odmítl a po dlouhém boji Petra vyloženě utahal. Kozlovský obětoval pěšce již v zahájení, získal tlak, pak ho vypustil, z rovné pozice zaútočil, v jasně vyhrané pozici nenašel správné pokračování a nakonec prohrál. To byla taková malá tragédie. Pak prohrál i Wünsch, který spadl soupeři do připravené varianty a na řešení vzniklých problémů spotřeboval téměř celý svůj čas. Ten mu pak scházel v závěru a jeho nedostatek dopomohl k rozhodující chybě. To už začal dobře rozehraný zápas vypadat na velmi slušný debakl. Zvláště, když Satranský obětoval svému soupeři pěšce, aby ho dostal do nepříjemných (pro soupeře) pozic. Soupeř se však ukázal na výši a tak Satranský bojoval celou partii o remízu, kterou soupeř odmítal. Pak se však dostal do časové tísně a nabídku remízy přeci jenom Satranskému předložil. Ten však odmítl a nastražil léčku, do které se rozčarovaný soupeř chytil. Jako poslední dohrál Volf, který v zahájení sebral otráveného pěšce (pod dojmem zisku) a jehož soupeř nabízenou šanci nedokázal využít a nabídl remízu. Rakovník tak nakonec prohrál téměř se ctí 2,5:5,5. Do závěrečných bojů, ve kterých se utká se svými hlavními konkurenty o sestup tak vstupuje na deváté, nesestupové, příčce.

V neděli se hrálo desáté, předposlední, kolo druhé ligy.Toto kolo již mělo napovědět, která družstva budou postupovat výše a která budou ještě bojovat o sestup. Rakovnické Áčko, které patří spíše do druhé skupiny, zajíždělo ke svému zápasu do Děčína. Zatímco rakovničtí i při prohře mohli stále doufat v udržení soutěže, soupeř musel alespoň bodovat. Zápas se proto začal vyvíjet v duchu tlaku domácích, kteří rozehrávali divočejší zahájení a na nichž byla zřetelně vidět domácí příprava. Brzy po začátku také zápas začal pro rakovnické vypadat jako ztracený. Přesto kapitán povolil v této fázi Vondrovi remízu. Snad ho k tomu vedla skutečnost, že doposud vždy, když Vondra zvítězil, družstvo prohrálo. Ale spíše šlo o to, že Vondrovi se v této sezóně příliš nedaří a tak kapitán nechtěl nic riskovat. Pak ale opora družstva Mišičko, který chtěl násilím vylepšit svou pozici přehlédl figuru a po několika pokusných tazích uznal, že nemá smysl pokračovat dále. Brzy potom musel vzdát i Satranský, který sice figuru získal, ale soupeřův útok se ukázal být mnohem důležitějším, než materiální převaha. Na nepříznivém stavu 0,5:2,5 bylo nejhorší, že oba rakovničtí borci prohráli s bílými figurami. Tuto nepříznivou bilanci naštěstí vzápětí napravil Plíva, který svého soupeře jasně přehrál. Dokonce to chvíli vypadalo, že si s ním hraje jako kočka s myší, když na šachovnici postavil dvoutahový mat, pak se stáhl, znovu postavil dvoutahový mat a opět se stáhl, aby partii převedl do vyhrané koncovky. Stav 1,5:2,5 byl už přeci jenom veselejší, zvláště když Wünsch stál lépe a Gutman měl figuru za tři pěšce. Volf sice stál již od zahájení na jasnou prohru, ale u Kozlovského se doufalo v remízu v horší pozici. Za této situace domácí nabídli rakovnickým remízu 4:4, kterou kapitán rakovnických odmítl. Bojovník Volf totiž pozici zkomplikoval a tak se objevila jiskřička naděje na vítězství v zápase. Naděje kapitána brzy podpořil Wünsch, který krásně přehrál svého soupeře a partii zakončil pěknou obětí kvality. Stav byl náhle vyrovnaný, ale situace na šachovnicích se stále měnila. Gutman si s figurou navíc stále nevěděl rady, pozice Kozlovského se neustále zhoršovala a tak kapitán hostů, poté co povolil Volfovi remízu, musel změnit své rozhodnutí a donutit Míru hrát dále. Toto rozhodnutí se vyplatilo, neboť Volf zakončil obrat v partii pěknou obětí figury a soupeř po půlhodinovém přemýšlení vzdal. Kozlovský bohužel Volfa nenapodobil a svou partii nezachránil. Za stavu 3:3 tak rozhodovala partie Gutmana, který měl sice figuru navíc, povedlo se mu i zastavit soupeřovi volné pěšce, ale stále nemohl přijít na to, jak soupeře vytempovat. Když už se zdálo, že buď mu dojde čas nebo zopakuje pozici a zápas skončí přinejlepším nerozhodně, našel Petr konečně správné pokračování. Vrátil soupeři figuru a převedl hru do vyhrané věžové koncovky. Rakovničtí tak poslali svého soupeře do krajského přeboru a sami se vyšvihli na sedmou příčku tabulky. Pravda, sestup jim stále ještě hrozí, ale pouze při příliš velké shodě okolností a při prohře s posledními a již jasně sestupujícími Louny.

Jak už jsme psali, rakovnickým šachistům stačila v posledním kole 2.ligy remíza k absolutní jistotě udržení. A protože hostili na své půdě již jasně sestupující Louny, neočekávaly se velké boje. Situaci bohužel zkomplikoval Wünsch, který nestihl autobus a nedostavil se na utkání. Rakovničtí tak hned od počátku prohrávali 0:1. Naštěstí velmi brzy zvítězil na poslední šachovnici Volf, který tak vyrovnal na 1:1.tento stav pak spustil řadu remízových nabídek, po kterých byl zápas ukončen remízou 4:4. Spokojena tak byla obě družstva a protože hráčům se nechtělo tak brzy domů, byl uspořádán bleskový turnaj. V tomto turnaji pak dominovali rakovničtí, když v pořadí Gutman, Plíva, Satranský obsadili první tři místa a až na čtvrtou pozici odsunuli nejlepšího hráče hostí – Loučka. Následné výsledky pak ukázali, že remíza nebyla k udržení nutná. Celkové 8.místo v konečné tabulce 2.ligy tak může být pro domácí úspěchem.

Výsledky a tabulku najdete zde.

[ ZPĚT ]