Regionální přebor A

     Začala nová soutěž a na našich stránkách se nic nestalo. A tak zde uvedu (a pro nedostatek času budu uvádět i dál) pouze články, které vyšly a vyjdou v mé šachové rubrice v Rakovnickém deníku.

Vzhledem k tomu, že tato rubrika vychází těsně před zahájením šachové sezóny, nabízí se jako hlavní téma připravenost našich dvou klubů na soutěže.
Družstvo B bude bojovat v regionálním přeboru, kde pravidelně končí uprostřed pole. Tentokrát se hráči Slanec, Spilka, Dočekal, Grulich, Müller, Homola, Wasserbauer a Stružka budou snažit o méně dramatický průběh než byl ten loňský, kdy i přes konečné slušné umístění hrozil sestup až do závěrečných kol. A protože na postup jsou letos v přeboru odhadována jiná družstva, dostali v sestavě šanci mladíci (Slanec a Wasserbauer).

Další soutěží, která byla v neděli zahájena, byl regionální přebor. Ve skupině A této soutěže startovala hned dvě okresní družstva. ŠK Rakovník B vyrazil do Žebráku, aby se pokusil urvat domácím nějaký ten bod. V Žebráku se ukázalo, že se začátkem sezóny mají některá družstva problémy, a tak se stalo, že silní domácí nastoupili pouze v šesti a Rakovník tak vedl hned od začátku zápasu 2:0. Kontumační výhru tak zaznamenali Stružka a Lev. A že i kontumační body jsou důležité, se ukázalo v dalším průběhu zápasu. Homola a Wasserbauer své partie prohráli, Slanec, Dočekal a Müller remizovali a zvítězit dokázal pouze Spilka. Jako správný kapitán tak zajistil nejtěsnější vítězství 4,5:3,5. Kromě vítězství byla pozitivem zápasu remíza Slance na první šachovnici.

V regionálním přeboru přivítalo rakovnické Béčko doma silné Úholičky B. Nicméně i zde rakovničtí nic nevzdali a bojovalo se. Prvním úspěchem bylo, když Slanec remizoval se soupeřem o třídu lepším. Jako by to bylo pro domácí impulsem, dokázali své partie zremizovat i Spilka a Grulich. To, pravda, již nebylo takovým překvapením, ale stále to bylo lepší než prohry Dočekala a Homoly. To již situace nebyla tak veselá. Pak ale Müller v prohrané partii nechal soupeře překročit čas a vlil tak zbylým borcům naději do žil. A stalo se nečekané. Wasserbauer i Stružka své silnější soupeře porazili a domácí mohli slavit další vítězství. Doufejme, že svou neporazitelnost udrží i v dalších kolech.

K oslavě rakovnických přispělo i vysoké vítězství 6,5:1,5 rezervy v Buštěhradě s tamním ambiciózním celkem, když zvítězili Spilka, Müller, Homola, Wasserbauer a Stružka, remizovali Slanec, Dočekal a Grulich a nikdo neprohrál. B-družstvo se tak dostalo na čelo tabulky regionálního přeboru.

Rakovnická rezerva přivítala v regionálním přeboru družstvo Baníku Příbram a v jejím zápase se o štěstí mluvit nedalo. Vítězství 5,5:2,5 bylo dosaženo po přesvědčivém a dobrém výkonu, když zvítězili Slanec (se silnějším soupeřem), Spilka, Dočekal, Stružka a Kohout. Remízu přidal Lev a tak prohry Homoly a Wasserbauera už jen trochu zpříjemnily hostům celkovou porážku. Rakovnické Béčko tak po čtyřech kolech zůstalo jediným družstvem bez ztráty bodu.

V regionálním přeboru se před koncem roku hrálo okresní derby. Dle papírových předpokladů se zápas měl stát lehkou záležitostí pro hosty z Rakovníka, ale skutečnost ukázala, že život není určený předem. Brzy sice remizovali Urban s Homolou, Stružka porazil Kantoříka, Kohout Šlégra a Dočekal prohrál s nestárnoucím Fojtíkem, ale ostatní partie se lépe vyvíjeli pro kolešovické. Radek Wasserbauer v lepší pozici s Netíkem přešel do koncovky nestejných střelců a “pouze” remizoval. V dalších třech partiích vedoucí Rakovník bránil věžovou koncovku s pěšcem méně. Spilkovi s Hejdou a Müllerovi s Klossem se to podařilo, ale Slanec s Hinzem prohrál a stanovil tak výsledek zápasu na remízu 4:4, která je přece jen větším úspěchem pro Kolešovice.

Ta totiž zajížděla ke svému zápasu regionálního přeboru na půdu Novy Kladno a ačkoli byl soupeř papírově jen o málo slabší, dokázala zvítězit vysoko 7:1. Průběh zápasu však konečnému výsledku neodpovídal. Slanec svou partii rozehrál skvěle, ale v jeden okamžik zaškobrtl a byl rád, že soupeř kolem nabídnuté možnosti přešel bez povšimnutí. Spilka s černými vyrovnal pozici a při přechodu do koncovky získal pěšce a vyhrál. Podobně v pohodě zahráli i Dočekal a Grulich. Také Homola stál velmi dlouho vyrovnaně, ale soupeř mu pak odevzdal figuru a byl konec. Stružka, snad jako jediný, postavil lepší pozici, utahoval šrouby a nedal soupeři žádnou šanci. Wasserbauer rozehrál partii dobře, pak ale opomněl dokončit vývin a už se jen snažil udržet prohranou pozici co nejdéle. A to se mu vyplatilo. Soupeř totiž místo do vyhrané pěšcové koncovky přešel do prohrané. A tak jediným, kdo prohrál byl Lev, který si ale svou partii prohrál hned v zahájení a kolem alespoň malé šance na komplikace a zvrat prošel naprosto nevšímavě.

To rakovnické Béčko je v jiné pozici. Jako vedoucí celek jelo své umístění dokázat do Kladna, kde se chystalo pokořit druhý celek soutěže ŠK Kladno C. A jak se mu to podařilo? Spilka jako správný kapitán zvítězil, i když mu soupeř pomohl hrubou chybou. To Dočekal postavil nesourodou pozici, tu dovedl do koncovky, kde však ztratil přehled a prohrál. Grulich na 3.desce přehrál soupeře v zahájení, svou výhodu převedl v drtivý útok na krále a krásně zvítězil. Homola narazil na mladého ale zkušeného hráče, který nereagoval na jeho nekorektní pokus o útok, postavil strategicky lepší pozici a ukázal Karlovi, k čemu vedou intuitivní oběti kvality a pěšce. Nebo to byly ztráty? Střelcem proti věži pak už Homola partii zachránit nedokázal. Wasserbauer po oboustranně nepřesných tazích vyrovnal, pohrozil fintou, kterou soupeř přehlédl a získal figuru. Hned v té samé kombinaci ovšem přehlédl jeden tah soupeře a ačkoliv pozice byla ještě vyhraná, nenašel správné pokračování a figuru vrátil i s úroky. S dvěma pěšci méně již doplatil na malou znalost koncovek a partii prohrál téměř bez odporu. Stružka, letošní opora družstva, ztratil figuru a přes úporný boj již partii nedokázal zachránit. Překvapivě prohrál i Kohout, když sice ze zahájení získal výhodu, ale dostal se do časové tísně a když mu spadl prapor, stál již stejně na prohru. A tak zvítězit dokázal už jenom Jirkovský, který hrál po roční pauze a ve věžové koncovce s dvěma nespojenými pěšci navíc si naštěstí vzpomněl na své trenérské zkušenosti. Můžeme jen spekulovat o tom, jak by zápas dopadl, kdyby na poslední chvíli nevypadl ze sestavy Slanec. Skutečností však je to, že rakovničtí prohráli 3:5 a klesli v tabulce na druhou pozici. Boj o postup se tak nečekaně zkomplikoval, ale vše bude rozhodnuto až po posledním kole.

Rakovnická rezerva doma přivítala ŠK Kladno D a měla možnost nejen pomstít se za porážku od Kladna C v minulém kole, ale i prodloužit boj o postup. Kromě toho došlo v tomto utkání i ke střetu kladenského a rakovnického mládí. A právě výsledek tohoto minizápasu napověděl, jak skončí celé utkání. Zatím co rakovničtí mladíci uhráli 0,5 bodu ze dvou, kladenští dokázali získat tři ze tří. A dva z těchto bodů dokonce s oporami rakovnického družstva Spilkou a Stružkou. A třetí z těchto bodů kladenští získali v přímém souboji mládí se Slancem. Rakovník pak nezachránily ani výhry Grulicha a Homoly a remízy Dočekala a Wasserbauera. Prohrál totiž i Lev a tak Rakovník B prohrál 3:5 i s druhým Kladnem (že by na kladenské prostě neuměli?) a o postupových ambicích si může již nechat pouze zdát.

Od rakovnických zástupců v regionálním přeboru jsem tentokrát neobdržel zprávy ze zápasů a tak jen stručně. Rakovnická rezerva si jela do Zdic pro jasné vítězství, kterým chtěla napravit svá poslední zaváhání. Nakonec však po velkých hrubkách Spilky a Stružky a nepříliš přesvědčivém výkonu Wasserbauera, který prohrál, a Grulicha, který remizoval, uhájila těsné vítězství. Tentokrát se o něj výhrami postarali spolehliví Dočekal a Kohout, trochu šokující Homola (kapitán mu zakázal remízu a Karel málem odjel domů!) a velmi šokující Lev.

K předposlednímu kolu nastoupila i rakovnická rezerva, která stále usiluje o postup z regionálního přeboru. V současné době je sice jeden bod za vedoucím Kladnem, ale při povinných výhrách může čekat na škobrtnutí kladenských. Cílem v zápase s nebezpečným Berounem tak bylo jedině vítězství. A ačkoliv výhra 4,5:3,5 nevypadá příliš výrazně, rakovničtí měli zápas pevně v rukou. I přesto, že prohráli Slanec a Homola, své partie dotáhli k úspěšnému konci Spilka, Stružka a Kohout. Při remízách Dočekala a Wasserbauera dostal pak Grulich od kapitána pokyn nepokračovat ve hře na výhru (stejně se mu příliš nedařilo) a nabídnout remízu, která dávala jistotu výhry. Rakovničtí tak splnili svůj cíl a při prohře Úholiček tak zůstali na druhém místě sami. Úholičky bohužel prohráli s vedoucím Kladnem a tak naši hráči musí doufat v Kladenské zaváhání v posledním kole.

Je poměrně častým jevem, že se v posledním kole soutěže na dálku utkají dvě mužstva o postup. Letos se to stalo v regionálním přeboru družstvům ŠK Kladno C a ŠK Rakovník B. Rakovničtí měli na svého soupeře ztrátu jediného bodu, což v tříbodovém systému znamenalo, že stačí jediné zaváhání kladenského družstva a Rakovník může postoupit do krajského přeboru. A pokud by kladenští prohráli, pak rakovnickým stačí dokonce i remíza. Obě družstva zajížděla ke svému zápasu do Příbrami. Rakovničtí k silnějšímu soupeři Alva Příbram C. A jak se pro rakovnické Béčko stalo ke konci sezóny skoro zvykem, večer před odjezdem zrušil svou účast Slanec. Rakovník tak odjel do Příbrami oslaben o tři hráče základní sestavy (zajímavý rozpor ve srovnání s A družstvem, které všechny svoje zápasy odehrálo v osmi lidech!!!). Přesto se rozhořel velký boj, při kterém dokázali ti nejslabší na zadních šachovnicích (Duda a Brada) remizovat. Prohrál sice Lev, ale jeho prohru vykompenzoval svou výhrou Homola. A při remízách Wasserbauera a Grulicha tak o výsledku zápasu rozhodovali borci na prvních dvou šachovnicích. Ze dvou partií stačilo uhrát jeden bod, neboť v průběhu zápasu se na zápas přišli podívat kladenští se zprávou, že prohráli! Přišli ale už ve chvíli, kdy jak Dočekal, tak Spilka stáli na prohru. Zázrak se nekonal a při prohře obou vedoucích družstev tak postupové místo obsadilo ŠK Kladno C. ŠK Rakovník B se díky lepšímu pomocnému hodnocení alespoň udržel na druhé příčce.

Výsledky a tabulku najdete zde.

[ ZPĚT ]