Regionální soutěž B

     Začala nová soutěž a na našich stránkách se nic nestalo. A tak zde uvedu (a pro nedostatek času budu uvádět i dál) pouze články, které vyšly a vyjdou v mé šachové rubrice v Rakovnickém deníku.

Vzhledem k tomu, že tato rubrika vychází těsně před zahájením šachové sezóny, nabízí se jako hlavní téma připravenost našich dvou klubů na soutěže.
Družstvo C, jehož páteř tvoří Georgiev, Wasserbauer, Duda, Lev a Ryska, bylo doplněno o nové naděje, pro které to bude první příležitost změřit alespoň občas své síly s dospělými soupeři. A to je také hlavním cílem v regionální soutěži, což je nejnižší stupeň šachových soutěží družstev. Sestoupit sice není kam, ale přesto, kdo by chtěl být poslední, že?

Jinak tomu ovšem bylo již v neděli, kdy do soutěží družstev vstoupilo družstvo ŠK Rakovník “C”. Možná kvůli termínu, ale spíše pro nepřesvědčivý výkon kapitána se však stalo, že družstvo ke svému prvnímu zápasu do Zlonic vyjelo nejen ve slabší sestavě, ale navíc pouze ve čtyřech. Hned v úvodu utkání tak prohrávalo 0:1 a po nepřesvědčivém výkonu prohrálo 1:4. Jedinou pozitivní událostí tak byly remízy Wasserbauera a Krále.

V neděli jelo ke svému druhému zápasu regionální soutěže i C-družstvo Rakovníka. Tentokrát je přivítali šachisté z klubu Merkur Kladno. Byli jsme zvědaví, zda naši mladíci naváží na předchozí úspěšný víkend ostatních družstev, ale céčko nakonec do Kladna odjelo ve čtyřech (místo v pěti) a proti silnému soupeři se v oslabené sestavě neprosadilo. A tak není divu, že v tabulce rakovničtí okupují poslední místo.

Jistě si nikdo nemůže myslet, že nemoc kapitána by mohla být pro družstvo posilou. Faktem ovšem zůstává, že družstvo Rakovník C konečně nastoupilo ke svému utkání v plném počtu a rozneslo svého soupeře, družstvo Úholičky D, vysoko 3,5:1,5. V zápase zvítězil Wasserbauer, Ryska, Homola a remizoval Král. No, konečně vás chlapci trochu poznávám! A tabulka regionální soutěže hned vypadá lépe.

Jako o štědrý večer si připadali v nedělním zápase s NOVA Kladno “B” šachisté ŠK Rakovník “C”. I přes rozsáhlou marodku se na poslední chvíli podařilo dát dohromady pět hráčů, a tak v neděli do Kladna odjíždělo družstvo v plné sestavě. Původně si hráči dělali naděje na výhru, ale v poskládané sestavě by se spokojili i s remízou. Vždyť na svůj první zápas v životě odjížděl teprve 13-ti letý Tomáš Pokorný a hned svého soupeře přehrál. A ačkoliv partii poté trochu pokazil, soupeř toho nevyužil a tak Tomáš získal svůj první bod za Rakovník. Druhý 13-ti letý hráč, již zkušený Radek Wasserbauer, svému soupeři nedal žádnou šanci a s přehledem zvítězil. Lukáš Georgiev nastoupil za Rakovník po dlouhé přestávce a na jeho výkonu to zprvu bylo znát. Po dobře sehraném zahájení pozici pokazil, ale pak se vzchopil, získal dva pěšce, figuru a následně i bod. Čtvrtý bod získal “veterán” Vlasta Stružka, který svého soupeře k ničemu nepustil a přejel ho jak parní válec. Poslední partii hrál Jarda Král, který paradoxně nejvíce pospíchal domů (kvůli učení na zkoušku původně ani nechtěl jet). Soupeře přehrál, získal figuru a pěšce, ale v koncovce získaného střelce nepochopitelně odevzdal (zřejmě se už viděl doma). Vzniklá pozice sice byla stále vyhraná, ale trvalo by to dlouho a Jarda dal partii raději za remízu, aby byl co nejdříve u učení. I tak vysoké vítězství 4,5:0,5 připomínalo spíše bohatého ježíška, než očekávanou “možná” remízu.

V neděli 7.1.2007 pokračovalo družstvo ŠK Rakovník C v bojích v regionální soutěži. Rakovnické družstvo přivítalo na své půdě rezervu DDM Slaný. Ta přijela do Rakovníka oslabena a jádro jejího kádru tvořily děti. Tato skutečnost napomohla rakovnickým k vysokému vítězství, když s přehledem zvítězili Wasserbauer (tomu dokonce dezorientovaný soupeř vzdal v remízové pozici), Stružka, Lev a Brada a v lepší pozici remizoval Král. Naše družstvo tak zvítězilo 4,5:0,5 a upevnilo si tak čtvrtou pozici, která by družstvu zajistila účast ve vylučovacích bojích o vítězství ve skupině.

V neděli hrálo družstvo ŠK Rakovník “C” na půdě Buštěhradu s tamní rezervou. Vzhledem ke skutečnosti, že rakovničtí byli v tabulce výše, dělali si naději na plný zisk bodů, a tak i na postup do závěrečných bojů o vítězství.

Domácí však nastoupili v nejsilnější sestavě a dali hned na začátku zápasu najevo, že se o postup do elitní čtyřky poperou. Zápas byl plný chyb a zvratů a šťastnější se nakonec ukázali být domácí. Zajímavostí zápasu bylo, že na všech šachovnicích zvítězily bílé figury. Z rakovnických bodovali pouze Duda a Stružka, zatímco Wasserbauer, Ryska a Brada prohráli. Radek Wasserbauer tak uzavřel svůj smolný víkend (viz. níže). Naše družstvo tak kleslo na pátou příčku a aby si uchovalo alespoň nějakou šanci na postup do kvalifikace, musí příští týden porazit vedoucí ŠK Kladno “E”. Tak mnoho štěstí!!

V neděli přivítalo družstvo ŠK Rakovník C na své půdě vedoucí celek soutěže ŠK Kladno E aby se pokusilo zvítězit a udržet si tak teoretickou naději na postup mezi první čtyři družstva. Tento cíl se nepovedl, i když partie byly velmi bojovné a celkový výsledek neodpovídá průběhu zápasu. Bohužel v nervózní atmosféře zklamali domácí. Georgiev, Duda a Lev prohráli a čest Rakovníka tak zachraňovali pouze Wasserbauer a Stružka, kteří dokázali remizovat. Po ukončení základní části soutěže tak Rakovník obsadil nepopulární pátou příčku a v dvojzápasové části se tak utká s posledním celkem soutěže DDM Slaný B.

Jak už jsme psali, družstvo ŠK Rakovník ukončilo základní část soutěže na nepopulárním 5.místě, čímž se připravilo o možnost bojovat o celkové vítězství a naopak je nyní nuceno ve vyřazovacích dvojzápasech obhajovat svou pátou příčku. Pravda, v prvním dvojzápase se střetne s posledním týmem základní části, kterým je družstvo DDM Slaný B. Někdo si možná řekne, aspoň to, ale zasvěcení vědí, že není moc o co stát. Družstvo Slaného totiž po celou sezónu nenastupovalo v nejsilnější sestavě a tak nikdo nevěděl, jak je vlastně silné. A tyto obavy se potvrdily v nedělním zápase, kdy díky chřipkové epidemii nemohlo postavit většinu svých žáků a tak nastoupili “náhradníci” – samí zkušení hráči. Přesto se naši borci nevzdávali a bojovali. Jako první svou partii ukončil Ryska, který proti silnému soupeři neměl šanci. Pak ale překvapil Brada, který na poslední šachovnici přehrál slánskou naději a vyrovnal stav. Pak se dokonce vítězství přiblížilo na stranu Rakovníka, když Stružka opět získal svou formu ze začátku sezóny a nedal svému soupeři ani nejmenší špetku naděje. Bohužel na silného protihráče narazil Lev a i přes dlouhotrvající boj nakonec rezignoval a šel se modlit za výsledek poslední hrané partie, která tak rozhodovala o výsledku celého zápasu. Wasserbauer měl velmi těžkou pozici, vždyť nastoupil proti nejlepšímu slánskému hráči, potomka známého českého mistra Treybala. Přesto se nijak nezalekl a nakonec dokázal vybojovat remízu. Celý zápas tak skončil nerozhodně 2,5:2,5 a o postupujícím se tak s definitivní platností rozhodne příští týden ve Slaném. Chlapci, bojujte!!

V neděli zajíždělo družstvo ŠK Rakovník C do Slaného k odvetnému zápasu s družstvem DDM Slaný B. První zápas v Rakovníku skončil nerozhodně a tak rakovničtí museli vyhrát aby postoupili do bojů o páté místo. Bohužel hned od začátku se zápas vyvíjel špatně, když Georgiev zaspal a do Slaného přijel se zpožděním 45 minut. Čas mu pak chyběl a snad proto v lepší pozici nezahrál přesně a prohrál. Tato prohra se pak ukázala jako rozhodující pro výsledek celého zápasu. Radek Wasserbauer totiž dokázal pěkně zvítězit a Lev a Brada své pozice zremizovali. Poslední partii hrál Duda. Z horší pozice dokázal získat výhodu ale potom skočil soupeři na špek a prohrál. Naše družstvo tak prohrálo 2:3 a tím i celý dvojzápas. Naše družstvo tak čeká dvojzápas s NOVA Kladno B o sedmé místo.

V neděli hrálo rakovnické Céčko první část posledního dvojzápasu sezóny. Mělo se hrát v Rakovníku, ale protože soupeřem je družstvo NOVA Kladno B, za nějž hrají zdravotně postižení šachisté, odjeli naši hráči do Kladna. Ještě v pátek bylo vše v pořádku a hráči byli, prý, domluveni. Ale v neděli ráno se nakonec sešli pouze tři. Kapitán vzkázal, že omarodil (i když to nejspíše bylo z nadměrného pití) a Pokorný nemohl (ještě se mi stále nepodařilo zjistit, jak byl domluven). Vypadá to, že kapitán Duda se svým výkonem a přístupem postaral o další ztracený zápas. Přesto trojice hráčů k zápasu do Kladna odjela. A i když od začátku naši prohrávali 0:2, pokusili se o zázrak. Naději přiživil Radek Wasserbauer, který svého soupeře přehrál takovým způsobem, že ten našel jediné vysvětlení ve své nemoci a nesoustředěnosti. Možná měl i pravdu, ale přesto musíme Radkovi poblahopřát. Ostatní dvě partie však už tak dobře nevypadaly. Ryska si ve své partii ani neškrtl. Ztratil postupně kvalitu, figuru, věž a následně celou partii. Tento výsledek, který znamenal konečnou prohru rakovnických, paradoxně pomohl Pavlovi Levovi, který se dostal do horší pozice, ale houževnatě se bránil a kladl soupeři pastičky. Ten nevydržel nervově, využil situace v zápase a nabíédl Pavlovi remízu se slovy, že by to ještě mohl zkazit a tak si raději pospíší domů. Lev v horší pozici zkrotil bojovnost krále zvířat a remízu přijal. Ačkoliv trojice hráčů bojovala a uhrála 50%, nedostatek hráčů zapříčinil celkovou prohru 1,5:3,5. Muselo tak zákonitě dojít k převodu práv a povinností z kapitána na někoho zodpovědnějšího.

V neděli čekal C družstvo Rakovníka odvetný zápas s družstvem NOVA Kladno B. Po prohře 1,5:3,5 v prvním zápase chtěli rakovničtí v odvetě zvítězit nejméně stejným rozdílem a díky lepšímu pomocnému hodnocení obsadit konečnou sedmou příčku v tabulce. Této skutečnosti si však byl vědom i soupeř a tak postavil svou nejsilnější sestavu, která mu měla zajistit zisk minimálně dvou bodů. Do noty jim hrála i skutečnost, že kapitán rakovnických přišel na sraz po sobotní návštěvě Brutusu a v kondici se udržoval pomocí vyprošťováku. A když Kladenští viděli, že Georgiev, který dorazil asi 10 min po zahájení zápasu na Kladně, přijel na kole, cítili se již jasnými vítězi. Ale chyba lávky! Duda, kterého alkohol zbavil všech zábran, se na svého soupeře vrhl jako zkušený útočník a jen úpornost soupeře, hrajícího naprosto zbytečně prohranou pozici, způsobila, že Michal vyhrál až jako druhý rakovnický. Jen o chvilku ho překonal Radek Wasserbauer, když soupeře s přehledem přehrál. Za stavu 2:0 pro Rakovník ušlapaný Georgiev neriskoval chybu a partii zremizoval. Ze zbylých dvou partií tak rakovnickým stačil jeden bod, ale ačkoliv měl Lev figuru navíc, musel Homola na příkaz kapitána odmítnout remízu a hrát na výhru. Lev totiž, jak ukázala pozápasová analýza, stál s figurou víc na prohru. Této skutečnosti si ale ani jeden z hráčů nevšiml a tak partii převedli do pozice vyhrané pro Pavla. V této situaci Homola uprosil kapitána, ten nabídl soupeři dvě remízy aby se zápas zbytečně neprotahoval. Soupeři, vědomi si toho, že v obou partiích stojí hůře, přijali a rakovničtí mohli jet domů oslavit sedmé místo.

Výsledky a tabulku najdete zde.

[ ZPĚT ]