Regionální soutěž - B I tuto sezónu stavíme mládežnická družstva. Jedno s úplnými nováčky, ovšem doplněné dospělými (družstvo D) a jedno s již trochu ostřílenými dětmi (družstvo E - DDM).


17.10.2010 - 1.kolo  ŠK Rakovník "D" - Sokol Buštěhrad "B"   1,5 : 3,5
                                 Sokol Buštěhrad "C" - DDM (ŠK Rakovník "E")   3 : 2

DDM – K prvnímu zápasu do Buštěhradu jsme vyjeli v kompletní sestavě. Na první šachovnici po rychlé hře Pokorný po 40minutách prohrál, což se proti silnému soupeři dalo očekávat. Zato na páté šachovnici nedala Jana Pokorná svému slabšímu protihráči žádnou šanci a po hodině hry suverénně vyhrála, stav 1-1. Ondra Bauer na druhé šachovnici s bílými, soupeři dost zatápěl a po hodině hry měl pěšce navíc a lepší pozici, a po tvrdém útoku na královském křídle slavil po dvou hodinách hry vítězství! Bohužel o několik minut později odevzdal partii Kotyk. Hrál dlouho vyrovnanou hru, po rychlé výměně dam, a potom i ostatních figur, zůstalo oběma hráčům po jednom střelci a Honza navíc ztrácel pěšce. To dokázal soupeř využít, udělal si dámu a vyhrál. Takže stav 2-2 a vše záleželo na Veronice. Ta měla hratelného soupeře (elo1265), a také to tak vypadalo – jako na houpačce. Chvilku měla koně navíc, pak jeho ztráta, následoval zisk střelce a pak opět ztráta. V závěru, ale již v horší pozici, ztrácela pěšce a to se ukázalo jako rozhodující. Soupeř si s ním došel pro novou věž a to znamenalo mat. Takže jsme prohráli, ale celkově můžeme být spokojeni, zisk dvou bodů je určitě pro nás úspěch. Partie k přehrání v souboru pgn.

07.11.2010 - 2.kolo  Caissa Úholičky "D" - ŠK Rakovník "D"   3,5 : 1,5

                                 DDM (ŠK Rakovník "E") - ŠO TP NOVA Kladno "B"   0,5 : 4,5

DDM – Do Kladna jsme jeli jako domácí. Nejrychleji skončil Honza Kotyk, který byl zřejmě zaskočen soupeřovým zahájením na b4 a po navršení několika chyb prohrál. David Horn přehlédl vidle střelcem na krále a věž, a po zapojení i druhého soupeřova střelce a výměně dam to již byla jednostranná hra zakončená matem věží. Veronika odolávala, ale lepší kombinace protihráče vedli ke ztrátě pěšců a rozhození obrany krále. V koncovce již jenom se třemi pěšci proti věži a střelci nemohla již zabránit postupu soupeřových figur a vzdala. Nejdéle odolávala Pokorná, ale i ona byla asi rozhozena hned v úvodu netradičním zahájením. Po ztrátě střelce, a po chybě i druhého, následovala výměna dam a věží a koncovka proti dvěma střelcům zakončená matem. Jediný náš poloviční úspěch zaznamenal Ondra Bauer. Po vyrovnaném zahájení skončila partie již po 15. tahu remízou. Poděkování patří paní Vaňkové za odvoz a doprovod dětí. Partie.

 
21.11.2010 - 3.kolo 
ŠK Rakovník "D" - volno

                                 ŠO Stochov - DDM (ŠK Rakovník "E")   4 : 1

DDM - K dalšímu kolu do Stochova opět zajistila dopravu paní Vaňková a ke čtyřem dětem ještě přibrala v N.Strašecí p.Bradu. Utkání jsem se nezúčastnil, tak bude komentář stručný. Krátkou partii s rychlou prohrou si zahrál David Horn, proti silnému soupeři si "ani neškrt". Jana Pokorná sice bojovala, (podlehla až v 76 tahu), ale prohru neodvrátila. Podle slov soupeře po skončení partie, to měla v jednu chvíli i vyhrané, uvidíme po rozboru. Veronika, zřejmě dobře rozehraná z turnaje v Chodouni, uhrála remízu. Stejně vyrovnanou partii zakončenou remízou uhrál i Ondra Bauer. Zda nebyla někde možná výhra se ukáže až partie rozebereme. Výhry jsme se nedočkali ani na první šachovnici a tak musíme být spokojeni s jedním bodem. Partie.


05.12.2010 - 4.kolo  
ŠK Rakovník "D" - Český lev Kolešovice "B"   3,5 :1,5

                                 DDM (ŠK Rakovník "E") - volno

09.01.2011 - 5.kolo  Sokol Buštěhrad "C" - ŠK Rakovník "D"   4 : 1

                                 DDM (ŠK Rakovník "E") - ŠK Zlonice   1 : 4

DDM - Na domácí půdě jsme přivítali silné Zlonice v naší kompletní mládežnické sestavě. Neočekávali jsme žádné zázraky a tak stav po půl hodině hry byl podle očekávání. Úspěšně začala Jana Pokorná na čtvrté šachovnici, která získala pěšce navíc a partie se vyvíjela slibně. David Horn na páté naopak doplácel na rychlou hru a po výměně dam ztrácel ještě navíc i věž. Na třetí desce Honza Kotyk ztrácel koně. Partie Ondry a Veroniky byly zatím vyrovnané. Během další půlhodiny se po výměně dam zhoršila pozice Honzy a hůře si stála s "rozházenými" pěšci i Veronika. Po hodině hry vzdal Honza, spotřebovaný čas: 20 min.!! O pár minut později vzdal v beznadějné situaci i David, ten spotřeboval 15 min.!!! Rychlá hra se prostě nevyplácí. Do koncovky se mezitím dostala Veronika. S pěti pěšci a střelcem proti sedmi s jezdcem. Po výměně figur a pěšců zůstali soupeřce dva pěšci na vzdálených sloupcích b a g, a ty nemohla Veronika oba pokrýt a tak vzdala. Pěknou hru odvedla Jana. Soupeři dala vidle na dámu a věž a když soupeř nenašel obranu v podobě výměny dam a stáhl se, tak rázem vedla o věž. Tuto výhodu dokázala udržet a partii dovedla do vítězného konce. V poslední dohrávané partii ztratil Ondra v závěru jezdce a při soupeřovu útoku dámou a jezdcem na zcela odkrytého krále vzdal. Partie.

23.01.2011 - 6.kolo  ŠK Rakovník "D" - Sokol Buštěhrad "D"   3,5 : 1,5 

                                 ŠK Merkur Kladno "B" - DDM (ŠK Rakovník "E")   4,5 : 0,5

DDM -  Do Kladna jsme odjeli v oslabené sestavě o Bauera a Vaňkovou, kteří jsou na horách. Z Rakovníka tedy vyjel Pokorný s dcerou Janou a s Janem Podestátem a v Novém Strašecí jsme ještě přibrali Jana Kotyka a Zdeňka Bradu. Nejrychlejší spád nabrala partie u Honzy Podestáta, po 10 min. ztrácel jezdce, po 20 min. měli již každý jen jednu věž a soupeř navíc jezdce a také volného pěšce, se kterým si došel pro dámu a následoval rychlý mat. Honza Kotyk ztratil v úvodu pěšce a tato chyba se prolínala celou partií. Po několika výměnách zůstali každému na šachovnici dvě věže a jezdec proti našemu střelci. Na "vidle" jsme nemuseli dlouho čekat, Honza ztratil věž a po necelé hodině hry vzdal. Po hodině hry také dobojoval Brada. Po vyrovnané střední hře také on ztratil v závěru pika a v jezdcové koncovce s pěti proti šesti mu ten jeden chyběl, ale možná to mohl ještě zkusit na remízu. Jana Pokorná hrála se silnějším soupeřem zcela vyrovnanou partii. Také ona se dostala do koncovky s jezdcem a čtyřmi pěšci proti střelci se třemi pěšci. Na první soupeřovu nabídku remízy jsem jí doporučil ať to ještě zkusí, ale potom jsem měl starosti se svojí partií, a tak druhou nabídku již přijala. Škoda, možná mohla i vyhrát. Překvapením byla dlouhá, a podle soupeře (ELO 1952) i pěkná, partie Pokorného. Soupeři se dlouho nedařilo prolomit obranu, všechny pasti jsem odhalil, až do chyby v 31. tahu. Střelec zaútočil na dámu kde byla svázána věž, soupeř získal převahu a tu již dokázal využít. A tak po dvou hodinách a dvaceti minutách hry, skončila i tady partie prohrou.          Partie. 

06.02.2011 - 7.kolo  ŠO TP NOVA Kladno "B" - ŠK Rakovník "D"   3 : 2

                                 DDM (ŠK Rakovník "E") -  Sokol Buštěhrad "B"   2 : 3   Partie.

20.02.2011 - 8.kolo  ŠK Rakovník "D" -  ŠO Stochov   2 : 3

                                 Caissa Úholičky "D" - DDM (ŠK Rakovník "E")   4 : 1     Partie.    

06.03.2011 - 9.kolo  DDM (ŠK Rakovník "E") - ŠK Rakovník "D"    2,5 : 2,5      Partie.

27.03.2011 - 10.kolo  ŠK Rakovník "D" - ŠK Zlonice    0,5 : 4,5

                                 Český lev Kolešovice "B" - DDM (ŠK Rakovník "E")   4,5 : 0,5    Partie.

10.04.2011 - 11.kolo  ŠK Merkur Kladno "B"ŠK Rakovník "D"   2,5 : 2,5

                                  DDM (ŠK Rakovník "E") - Sokol Buštěhrad "C"   0,5 : 4,5    Partie.

Nalosování, výsledky, tabulku a další podrobnosti najdete zde.
 

[ZPĚT]