GM turnaj + 20.ročník Jiráskova memoriálu
pořádané v rámci výročí 100 let šachu v Rakovníku
pod záštitou hejtmana Stč. kraje Ing. Petra Bendla
a města Rakovník

Propozice :   GM turnaj - česká verze, english version
                     skupina A a B - česká verze, english version, deutsche version

Výsledky a losování :   GM turnaj,  skupina A,  skupina B
                     
Partie GM turnaje :  on-line,  1.kolo (PGN),  2.kolo
(PGN),  3.kolo (PGN),  4.kolo (PGN),  5.kolo (PGN),  6.kolo (PGN),  7.kolo (PGN),  8.kolo (PGN),  9.kolo (PGN), všechny v CB

Partie Jiráskova memoriálu :  turnaj A a turnaj B

Fotogalerie:  
zahájení,  1.kolo,  2.kolo,  3.kolo,  4.kolo,  5.kolo,  6.kolo,  7.kolo,  8.kolo,  9.kolo,  ukončení
                        šachový bufet:  sobota,  neděle,  pondělí,  úterý,  středačtvrtek,  pátek

Doprovodné akce:   pondělí 09:00 - nohejbal u zimáku - fotky
                                středa  09:00 - fotbálek na sokolovně - fotky
                                čtvrtek  09:00 - minigolf pod nemocnicí - fotky
                               
pátek  09:00 - nohejbal u zimáku - nekonal se, pršelo
                                pátek  14:00 - přednáška GM Vlastimila Horta v Tylově divadle - fotky


Aktuality z průběhu:

17.8.2008 poděkování - Za všechny pořadatele bych chtěl na tomto místě poděkovat všem hráčům, bez rozlišení výkonnosti, za účast na jubilejním 20.ročníku Jiráskova memoriálu, kterou podpořili oslavy 100 let organizovaného šachu v Rakovníku. Doufám, že se jim na našich turnajích líbilo a že se příští rok zúčastní dalšího ročníku Jiráskova memoriálu.  Jaroslav Satranský.

16.8.2008 zakončení - Slavnostního zakončení, které se konalo v 15:30 hod, se televize již nezúčastnila. Za to ale přišel místostarosta města Rakovníka Jan Švácha. Za jeho asistence pak proběhlo vyhlášení výsledků a předání cen vítězům. Jejich jména najdete na odkazech výše, a tak jen stručně. Vítězem GM turnaje se stal rakovnický odchovanec a čerstvý majitel druhé normy GM, Petr Neuman. 2.místo získal Jiří Štoček a pak následovali Vladimir Sergeev a Lubomír Ftáčnik.
Ve skupině A (FIDE open) zvítězil Jiří Soukup před Zbyňkem Vondrou a Rudolfem Hlaváčem.
Čelo skupiny B (národní open) obsadili Milan Paulovič, Petr Minařík a Vlastimil Boháč
Celkově se oslavy výročí podařily, o čemž svědčí i  poděkování GM Lubomíra Ftáčnika pořadatelům a přání, aby letošní turnaj nebyl posledním GM turnajem v Rakovníku.

16.8.2008- Poslední, deváté, kolo bylo napínavé a bojovalo se v něm velmi dlouho. Že by to bylo i proto, že turnaj navštívila Česká televize, redakce pořadu V šachu? Nevím, ale faktem je, že bylo na co koukat.
V GM turnaji jako první skončila partie Lechtýnský-Sodoma a tento výsledek znamenal splnění normy IM pro Jana Sodomu! Pěkný úspěch. To Petr Neuman potřeboval na splnění normy GM zvítězit. Příznivý los mu na tento úkol přiřkl outsidera turnaje Palka a Neuman toho beze zbytku využil a vyhrál již ve 23. tahu. Jirka v souboji s Langrockem sice získal pěšce, ale nestejní střelci mu zabránili v realizaci výhody - remiza. Jako poslední se tak hrály partie, které měli promluvit do pořadí na čele turnaje. Štoček nakonec zvítězil, ale v partii Ftáčnik-Sergeev se vítěz prostě nenašel.
Ve skupině A dokázal z favoritů zvítězit pouze Vondra. Všichni ostatní remizovali a tak se bojovalo až o další místa.
Skupina B však nebyla tak smířlivá. Své vedení potvrdil Paulovič a svou formu Minařík. Z ostatních bodů musím vyzdvihnout výhru Mitošinky nad Košnarem.

15.8.2008- Osmé kolo navazovalo na přednášku a tak největší návštěvou byl opět Vlasta Hort, který zavítal mezi hráče. Nesmíme ale zapomenout ani na sekretáře ŠSČR Petra Herejka.
V GM turnaji bylo osmé kolo asi nejvíce remizové. Zvítězit dokázali pouze Ftáčnik a konečně také Jirka (i když z prohrané pozice - ale historie se neptá!). Čelo turnaje se tak vzácně sjednotilo a před závěrečným kolem turnaje jsou na čele hned čtyři hráči!
 I skupina A byla bojovnější než ve čtvrtek a tak Soukup odskočil pelotonu na rozdíl jednoho bodu, když Balín nejen, že nevyhrál, ale s Hlaváčem dokonce utrpěl porážku. K této trojici se výhrou ještě posunul Vondra.
Ve skupině B Paulovič a Boháč nic neriskovali, přesto zůstali vpředu, když Šteinfeld prohrál s  se Standou Volkem. Překvapivá pro domácí byla remiza Pokorného se Lvem.

15.8.2008 přednáška - Vzniklou mezeru v doprovodném programu však více než dobře zaplnila přednáška české šachové legendy, GM Vlastimila Horta. Velmistr zahájil ve 14:00 a plynule hovořil až do začátku 8.kola. Ačkoliv téma přednášky bylo šachový život v Rakovníku se zaměřením na turnaj v roce 1940, velmistr často odbíhal i k jiným, neméně zajímavým. I forma přednášky byla zvolena zajímavě, neboť velmistr často působil ve formě zkoušejícího a potrápil tak leckerého posluchače (i sekretáře ŠSČR Petra Herejka). Přednáška byla velmi zajímavá a kdo přišel, neprohloupil.

15.8.2008 nohejbal - Po čtvrtečním večeru by byl určitě velmi zajímavý, ale v 08:50 začalo pršet a tak se všichni, kdo již vstávali, vrátili zase zpět do postýlek.

14.8.2008- Sedmé kolo mělo dva velké momenty. Jedním z nich byla návštěva GM Vlastimila Horta, který se přišel podívat na turnajová klání v Rakovníku. Druhým momentem byl problém v GM turnaji, který málem přerostl v katastrofu. Nicméně pořadatelé dokázali utlumit emoce, hráči ustoupit ze svých požadavků a turnaj nakonec ve zdraví přežil.
GM turnaj byl opět bojovný a plný překvapení. Štoček a Sodoma sice vyhráli podle očekávání, ale výhra Neumana s Černouškem (po dvou nedotažených pozicích) přišla právě včas. Výhra Langrocka nad Sergeevem pak byla opravdovou bombou, která zůstala zcela nezaslouženě nepovšimnuta pro rozruch v partii Lechtýnský-Ftáčnik. Zde se v napínavé pozici, která se v časové tísni několikrát otočila, přeply hodiny ve třicátém devátém tahu místo ve čtyřicátém a neštěstí bylo hotovo. Po čtyřiceti tazích neměli oba hráči více než půl hodiny a křičené reklamace zůstávaly bez řešení. Po zákroku pořadatele hráči překonali své emoce (za což jim velmi děkuji) a přijali kompromisní řešení situace. Sergeev tak byl dostižen a boj o vítězství opět začíná.
Ve skupině A se boj o čelní příčky odložil a nebýt hrubky Paganika, byla by to tam samá remiza.
Skupinu B opustila Katka Špererová a Zinke tak získal jeden bod zdarma. Ale jinak se bojovalo všude. Výhrou se do čela definitivně vrátil Paulovič, na záda mu pak dýchá Boháč.

14.8.2008 minigolf - Jako obvykle byl Jirka Spilka v 09:00 hod na hřišti naprosto osamocen. O trénink před desátou nikdo nestál. Zřejmě bude nutno do budoucna vrátit začátky doprovodných akcí na pozdější dobu. Nicméně nakonec se dostavilo 10 zájemců z Karlových Varů, Sokolova a přilehlých obcí. Boj probíhal na betonových i eternitových drahách naprosto nekompromisně, ovšem sedmička beton se po zkušenostech z víceboje vynechala. Pořadí hráčů bylo následující:  hráč-údery (beton+eternit) 1.Hajšman M. 101 (43+58), 2.Ondreját 102 (48+54) 3.Hajšman L. 103 (50+53), 4.Janoušek 106 (49+57), 5.Tichý 108 (50+58), 6.Hlaváček 114 (56+58), 7.Hlaváč 125 (58+67), 8.Fryč 129 (58+71), 9.Hüttner 139 (68+71), 10.Kozlovský ml. 164 (84+80).

13.8.2008 - Šesté kolo začalo technickými problémy s přenosem a tak i pokračovalo. Korunu všemu nasadil Láďa Ester, který zapomněl včas zablokovat poslední partii a v éteru se tak nečekaně objevila místo partie analýza. Mezi návštěvy turnaje se zařadili plzeňský Šott a turnovský nadšenec a sponzor Zikuda. Vzácnou návštěvou byl i starosta Rakovníka Ing. Zdeněk Nejdl.
V GM turnaji měl opět smůlu Neuman, když plně nevyužil všechny své možnosti a přes veškerou snahu remizoval. Rezultativní partie byla pouze jedna, když Sergeev přetlačil Palka a nasadil tak k trháku, když získal náskok již celého bodu před trojicí Neuman, Štoček a Ftáčnik. Šanci na zisk IM normy si stále udržuje Sodoma.
V dálkovém souboji vedoucích hráčů skupiny A zvítězil Soukup a vzhledem k velkému počtu remíz  má před třetím v pořadí náskok již 1,5 bodu. Zdá se, že se nám rýsuje vítěz turnaje. Ale co dále? Vzhledem k početným skupinám pronásledovatelů si musíme počkat na další kola. Na resultativních výsledcích se podílí i prohra Volka zazvoněním mobilního telefonu. Ach ta hlava!!!
V turnaji B podlehl dosud vedoucí Minařík turnajové jedničce Paulovičovi, který se tak vrátil do čela turnaje. Zde naopak byla mezi remízami i remis bratrů Hajšmanů.

13.8.2008 fotbálek - Se vzrůstajícím počtem hráčů v turnajích zřejmě stoupá odpovědnost s přípravou (nebo se prostě více chlastá) a tak byl na hřišti v 9 hodin jenom Vlasta Boháč a já. Zápas Rakovník-Most se nakonec uskutečnil. Oba samozvaní kapitáni si rozdělili Varáky a zaspavší Pražáky, čímž vzniklo přestárlé mužstvo Rakovníka (Satranský, Pokorný, Fryč a mladík Hüttner) a mladé nadějné družstvo Mostu (Boháč, Lexa J., Hlaváček, Tichý). Zápas trval přes hodinu a půl, což mělo za následek, že původně vyrovnaný výkon rakovničtí neudrželi a brankový rozdíl se neustále zvětšoval ve prospěch mosteckých. V 11:00 hod, kdy se už po hřišti ploužila obě družstva, padla dohoda, že vyhraje ten, kdo dá poslední gól. Pak už trval zápas pouze 20 vteřin. Mostečtí ještě dalších 20 vteřin zírali na radost Rakovníka a pak šli soupeři pogratulovat k výhře.

12.8.2008 - Páté kolo začalo upozorněním na vypnutí mobilu, takže tento zazvonil pouze hlavnímu pořadateli (už to nikdy neudělám, opravdu). Naštěstí to bylo hned na začátku kola a tak se nestalo nic hrozného. Turnaj navštívil vydavatel časipisu Šachinfo FM Břetislav Modr, takže již víme, z jakého kola budou fotky v časopise.
V GM turnaji byla pouze jedna rychlá remíza, jinak se urputně bojovalo. Dle očekávání porazil Ftáčnik Palka. Jirka s Černouškem bojovali a zdálo se mi, že Jirka opět promrhal vyhranou pozici. Na našem turnaji prostě nemá štěstí. Překvapením však skončila i partie Štoček-Sergeev, kde si ukrajinský GM spravil chuť po včerejší porážce. Jako poslední dohrával Neuman, který kráčel k zisku dalšího bodu. Pak ale zaváhal a Sodoma nakonec vybojoval remízu. Petře neboj, stále ještě není nic ztraceno.
Ve skupině A Balín porazil Paganika a Soukup se štěstím Fryče a oba tak odskočili svým pronásledovatelům o celý bod, když kladensko litoměřické souboje skončily remízou. Nedaří se Hábovi, který opět rychle prohrál a soutěží tak s Gutmanem o největší propadák. Za zmínku určitě stojí výkon mladíků Hamana, Slance a Wasserbauera, kteří mají shodně 50% bodů.
Ve skupině B se Minařík trochu lekl Šteinfelda a remízy po rozboru litoval. Do čela se vrací Paulovič, sledovaný skupinou tří a půl bodových. Turnaj pro vysoké teploty opustil Vykouk a tak si Hejda zapíše do tabulky nečekaný bod.


11.8.2008 - Čtvrté kolo bylo zahájeno v pořádku a za slibu pořadatelů, že požární cvičení se nebude opakovat.
V GM turnaji se sice začínají množit remízy, ale na bojovnosti neubývá. Lechtýnský pěkně přehrál Palka a Neuman neméně pěkně porazil Sergeeva. V turnaji tak zmizeli hráči bez bodu i bez ztráty.
V turnaji A se vedoucí hráči o bod rozdělili a nechali se dohnat Paganikem. V dobrém na toto kolo nebude vzpomínat Hába, který po chybné oběti prohrál v 11-ti tazích, ani pořadatelé, kteří až po losování kola zjistili, že Čižinský zapsal opačný výsledek a Němec ho v klidu podepsal. Doufám, že změnu losování zachytí všichni zúčastnění.
Ve skupině B Minařík porazil Zmeškala a zůstal tak jediným stoprocentním hráčem v turnaji. Na přední pozice se opět snaží dostat nasazení hráči, ale mají to těžké. Např. Láďa Hajšman nedokázal matit střelcem a jezdcem. Jo, jo. Smolařem kola však byl Libosvár, kterému zazvonil mobil (alespoň, že se tak stalo hned po pár tazích a tak se zbytečně nevyčerpával.

11.8.2008 nohejbal - V 9:00 jsem byl na kurtu připraven hrát sám se sebou o zeď. Ovšem než jsem pokropil kurt a natáhl síť, už se našli pomocníci. Nakonec se přihlásilo celkem pět trojic, které spolu sehrály nohejbalový turnaj. Hrály se dva sety do deseti (platilo i 10:9) s přihrávkama pouze do hřiště. Po velkých a zajímavých bojích nakonec zcela zaslouženě zvítězili Postlíci (Hlaváček, Hüttner, Tichý) následovaní Mazlíky(opravdu nevím, o koho z trojice, Hajšmani a Soukup se vlastně jedná) a Rakovníkem (Grulich, Satranský, Zinke). Medailisté byli zaslouženě odměněni davem napjatých a vděčných diváků - zatleskali jim. A zatleskali i čtvrtým  Boris a jeho parta (Boháč, Mitošinka, Švarc) a pátým Těžko říct (Lexa J., Pokorný, Wadura), neboť obě družstva získala po dvou remízách. Všem, kdo jste dočetli až sem, doporučuji zhlédnout fotografie. Odkaz je v horní části této stránky.

10.8.2008šachové odpoledne - V GM turnaji Štoček se Sergeevem opět zvítězili a vedou již o celý bod před ostatními. Smutným hrdinou turnaje je zatím Jirka, který ze třech nadějných až vyhraných pozic nezískal ani půl bodu a po třetím kole již nemůže na velmistrovskou normu ani pomyslet. Nejblíže k ní má zatím Neuman, který udržel remízu s Ftáčnikem. Ostatní zájemci již mají ztrátu min. 2 body, takže víc GM norem asi očekávat nemůžeme. Nicméně ve hře jsou ještě IM normy pro Sodomu a Palka.
Skupina A má již pouze dva hráče beze ztráty a zítra se můžeme těšit na jejich vzájemný souboj. Jinak čelo turnaje okupuje poměrně dost hráčů ze zadních pozic. Inu, vyrovnanost.
I ve skupině B zůstali s plným počtem pouze dva hráči, ovšem ani jeden z papírových favoritů. Ti se propadli někam na smetiště dějin.

10.8.2008šachové dopoledne - V GM turnaji zatím potvrzují roli favoritů Štoček a Sergeev s plným počtem bodů. S představou odpoledního kola se na remíze dohodli Lechtýnský a Neuman. Které bodově dostihl Ftáčnik. První půlku získal outsider Palek a tak jedinými hráči bez bodu jsou Jirka a Langrock.
Ve skupině A jsou bez ztráty Soukup a Balín a překvapivě i Volek a Mišičko, nicméně po dvou kolech není jinak co hodnotit. Nicméně my jsme pilní na dvě remízy rakovnického mladíka Wasserbauera.
Ve skupině B jde vše podle předpokladů a tak jedinou opravdovou zajímavostí je ikona rakovnického turnaje, Boris Mitošinka, se svými vtipnými hláškami a přednáškami.
Šachovou událostí byla návštěva kapitána mužské reprezentace České republiky, Michala Konopky. Bohužel, i když jsem se snažil blicat u baru co nejsrozumitelněji, vůbec si mne nevšiml a na olympiádu tak asi pojede někdo jiný.
Zajímavostí kola bylo matování K+J+S proti K, kdy tah před matem Novák reklamoval remízu 50-ti tahů. Protože však ze svého zápisu nedokázal partii rekonstruovat (a Cozl v časovce již nepsal), partii nakonec raději vzdal (rozhodčí děkuje).


10.8.2008 dopoledne - Druhé kolo začalo včas a pro hráče bez problémů. Ne tak pro pořadatele. Jako první problém byl zjištěn špatný zápis na internet, který přerostl během dvou hodin až po trvalý a nenapravitelný výpadek, za který se všem zájemcům omlouváme. (Na stránky budou postupně doplněny partie alespoň pro přehrání). Brzy poté došla náplň v tiskárně (v neděli!!!) a rozbila se jediná kopírka, čímž byla znemožněna dodávka bulletinů hned v zárodku. A celé kolo katastrof doplnil cvičný požární poplach, který vyhnal všechny účastníky i s rozhodčím na ulici pod rozpálené sluníčko. Bohužel se nepodařilo zjistit, zda šlo o technickou závadu, silného kuřáka pod čidlem či o zoufalého šachistu, který tak mírně oddálil svou prohru (viz partie Cozl-Novák, kde bílý dával v časovce mat jezdcem a střelcem a stihl to těsně pod 50-ti tahovou hranici). Nechtěné cvičení nám však potvrdilo, že se město Rakovník o své šachisty opravdu stará.

9.8.2008
večer - A máme za sebou prví kolo rakovnických turnajů. Na startu se sešlo celkem 104 hráčů, čímž byl vytvořen rekord Jiráskova memoriálu a zároveň poprvé překročena stovková hranice. Účast v jednotlivých turnajích je následující.
V GM turnaji hraje předem stanovený počet 10-ti hráčů (jak také jinak v uzavřeném turnaji). Favority zde jsou GM Štoček, GM Ftáčnik a GM Sergeev. Přesto již první kolo naznačilo, že rozhodně nebudou mít jednoduchou situaci. GM Ftáčnik jistě nepředpokládal remízu se Sodomou.
Ve skupině A nakonec hraje předpokládaný počet 50-ti hráčů, i když skladba skupiny se na poslední chvíli změnila a zkvalitnila. O síle a vyrovnanosti skupiny by jistě mohli vyprávět Kozák a Pokrupa. Ale nebyli sami. remízy dalších favoritů jen potvrzují, že ELO není všechno.
Skupina B dlouho vypadala, že bude pouhou Popelkou ve stínu svých sester, ale i zde se děly velké přesuny na poslední chvíli a nakonec se s počtem 44 účastníků vyrovnala svým sestrám. Ovše zde favorité svou převahu potvrdili. Výjimkou byly jen dvě remízy, které učinili radost Košnarovi a Pulcovi.
Turnaje se nám tedy pěkně rozehrály a tak nám nezbývá, než se snažit i o jejich bezproblémový úspěch.

9.8.2008
- Těžko, přetěžko se rodil náš první velmistrovský .....  Ano, tato slova našeho spisovatele Spilky mi vytanula na mysli po úspěšném zahájení letošního ročníku Jiráskova memoriálu. Ale protože plagiátorství není zrovna zákonná forma jednání, a taky proto, že nejsem Spilka, začnu jinak. Vše by se dalo shrnout do jedné věty: "Jak jsem si začal vážit bafuňářů." Ač jsem se domníval, že jsem již poměrně zkušeným organizátorem, nebyl jsem sám, kdo měl ze zorganizování takové akce, jakou je letos Jiráskův memoriál, obsahující i GM turnaj, strach. Nicméně nikdo z nás nebyl hluchý k radám kamarádů, známých i neznámých lidí a tak se GM turnaj vyvíjel velmi dobře. Oslovení GM souhlasili s účastí, dohodli jsme se na podmínkách, našli jsme dostatečný počet IM a FM hráčů a divili jsme se, co s tím organizováním všichni tolik nadělají. Vše přece šlo jako na drátkách. Až se nyní divím, že nás to, jako znalce Morphyho zákonů, nevarovalo. A opravdu ne. byli jsme natolik zaslepeni úspěchem, že jsme si opak ani nepřipouštěli. Tato euforie ovšem trvala pouze do neděle před zahájením turnaje. Pak přišla zákonitá sprcha a musím říci, že nás zastihla naprosto nepřipravené. Ačkoliv nám týden před tím všichni opět potvrdili účast, ozval se v neděli večer čerstvý vítěz GM turnaje v Mladé Boleslavi, Oleg Spirin, že se omlouvá a z rodinných důvodů ruší svou účast na turnaji. Ano, bomba byla vypuštěna. A sežeňte nyní, necelý týden před turnajem, cizince s odpovídajícím ELO. Najednou jsme zjistili, že organizovat turnaj není jenom legrace, ale také odpovědnost. Vždyť, pokud se nám nepodaří nikoho sehnat, nebude možné v turnaji uhrát velmistrovskou normu. To znamená, že zklameme minimálně tři účastníky. A pokud neseženeme silou odpovídajícího hráče, zklameme i velmistry, kteří ve slabé konkurenci budou mít mnohem těžší udržet si své hodnocení. A co zklamání diváků a ostatní veřejnosti?
A tak jsme začali shánět. Ptali jsme se všude, ale co to? Počáteční štěstí, jako by nás chtělo potrestat, se někam vytratilo a všichni potencionální zájemci měli najednou problém s termínem. Obraceli jsme se o pomoc na všechny strany, ale když jsme ještě ve středu nikoho neměli, začínali jsme propadat depresi.
Ukrojili jsme si příliš velké sousto? Trestá nás nyní osud za naši domýšlivost? Napadalo nás ledacos. Už jsme celo situaci pomalu vzdávali, když tu přišla další zpráva. Ivan Hausner zavolal, že má mnoho starostí s uzávěrkou, výměnou auta a ještě nějaké další starosti a že se turnaje opravdu nemůže zúčastnit. Po této zprávě jsme pochopili, že míra zoufalství nemůže nikdy dosáhnout maxima.
Ale paradoxně právě v tento okamžik jsme si řekli, že se nesmíme nechat porazit takovými okolnostmi. že jim naopak ukážeme, co všechno se dá dokázat. Ještě jsme znásobili své úsilí a rozšířili okruh lidí, kteří se nám snažili pomoci. No nebudu vás napínat. Dobrá věc se nakonec podařila a turnaj se koná bez větších změn. Ale není to zásluha jenom rakovnických. Za náš překrásný turnaj musíme poděkovat především bezejmenné armádě pořadatelů a bafuňářů, o kterých se nikde příliš nemluví, i když je většina z nás dobře zná. Všichni, které jsme oslovili, nám věnovali část svého času, aby nám mohli pomoci. Nehledě na osobní spory, na nedostatek času či financí se všichni snažili udržet náš turnaj při životě.
Proto bych chtěl všem osloveným velmi poděkovat za jejich snahu pomoci, ať už byla či nebyla korunována úspěchem. Vím, že jedinou odměnou jim je skutečnost, že zachránili hezký turnaj a spolupodíleli se tak na vzniku malého kousku šachové historie. A tak ještě jednou: "Vám všem patří můj veliký dík. DĚKUJI!"       J. Satranský, hrdý spolupořadatel rakovnických oslav 100 let šachu v Rakovníku.