GM turnaj + 21.ročník Jiráskova memoriálu
pořádané ve dnech 8. - 15.08.2009 v Rakovníku
pod záštitou Středočeského kraje, města Rakovník
a ve spolupráci s Kulturním centrem Rakovník

Propozice:    GM turnaj - česká verze, english version
                     skupina A a B - česká verze, english version, deutsche version

Výsledky a losování:   GM turnaj,  skupina A,  skupina B
                     
Partie GM turnaje:  on-line,  1.kolo (PGN),  2.kolo
(PGN),  3.kolo (PGN),
                                    4.kolo
(PGN),  5.kolo (PGN),  6.kolo (PGN),  7.kolo (PGN),
                                    8.kolo
(PGN),  9.kolo (PGN), všechny v CB na požádání

Partie Jiráskova memoriálu:  turnaj A a turnaj B
                          první dvě partie skupiny A najdete on-line (viz výše)

Fotogalerie:   
 1.kolo,  5.kolo,  6.kolo,  8.kolo,  ukončení

Doprovodné akce:   pondělí 09:00 - nohejbal u zimáku
                                   středa   09:00 - fotbálek na sokolovně
                                   čtvrtek  09:00 - minigolf pod nemocnicí - fotky
                                  
pátek    09:00 - nohejbal u zimáku


Aktuality z průběhu:

28.9.2009- Tak se konečně dostávám k oficiálnímu zakončení celého turnaje. Je to sice pozdě, ale když jsem po turnaji vyřídil všechny nutné povinnosti jako např. zaslat turnaj na zápočty ELO a LOK, vrácení zapůjčeného materiálu atp., dostihly mne pracovní povinnosti, zahájení nové soutěžní sezony ve středočeském kraji a v klubu, takže dnešní datum je takové, jaké je.
Ve výše uvedených odkazech najdete již kompletní partie z letošního Jiráska i doplněné fotografie ze zakončení turnaje.
A jak že to bude vypadat příští rok? Jiráskův memoriál opět bude ve stejném termínu, jak jste již všichni zvyklí, a zda jeho součástí bude i GM turnaj, to je otázka na případné sponzory! Nicméně i pokud se to nepodaří, zveme vás všechny na 22.ročník Jiráskova memoriálu do Rakovníka!!
A abych nezapoměl, kompletní partie v CBH zašlu na požádání - sachy@czfree-ra.net .

15.8.2009
-
Ranní kolo začalo čekáním na tři opozdilce a GM Maníka, což natěšeného Sodomu mírně znepokojovalo. Vždyť kontumační výhra by ho připravila o kýženou normu. Miki se však nakonec dostavil ještě s rezervou a remíza v této partii na sebe nenechala dlouho čekat - Sodoma uhrál normu GM!!!  Rychlé remízy se staly i v partiích Sergeev-Lechtýnský a Neubauer- Neuman. Bojovalo se tedy pouze na dvou šachovnicích. V souboji dvou posledních zvítězil Vojta a v soubojji potencionálních medailistů se nakonec bohyně Caissa přiklonila na stranu Štočkové, která tím nejen dostihla trojici pětibodových, ale dokonce skončila na druhém místě. Třetí cenu pak získal Neubauer.
V turnaji A Bartoš s Kozákem rychle remizovali a Eliáš tak měl šanci na vítězství v celém turnaji. Novák však byl jiného názoru, vyhrál a dotáhl se tak na Bertoše s Kozákem. K této trojici se vítězstvím nad Švarcem připojil ještě domácí Wasserbauer. Ten nakonec skončil na 3.místě a stal se tak největším překvapením skupiny.
Ve skupině B se čekal boj na dálku mezi Paškem a Minařikem. Pašek ale nezvládl s Horáčkovou zahájení a když Minařík remizoval, zdálo se rozhodnuto. Pašek se však nakonec vzchopil a když zvítězil i Láďa Hajšman, skončil turnaj mrtvým během těchto tří hráčů.

14.8.2009
-
Tři remízy v předposledním kole napovídají, že se moc nebojovalo, ale opak byl pravdou. Rychlá byla jen partie Neuman-Maník. Ovšem, zatím co Turner se s Neubauerem v pohodě udržel, Vojta vstal s Lechtýnským doslova hrobníkovi z lopaty. A tak bodové žně mohli oslavit pouze Sodoma (se Štočkovou) a konečně Sergeev (s Černouškem). Sodoma si tak připravil půdu pro splnění GM normy.
V A turnaji byla největším překvapením rychlá prohra Palka s Eliášem a dokonce i remíza Wasserbauera v těžké (a asi prohrané) pozici s Bartošem. A nadchl mne i malý počet remíz.
V turnaji B se začalo mírně taktizovat, ale nic se nevyřešilo a tak rozhodnutí zůstane na zítřek.

14.8.2009
-
Na nohejbale v 09:00 opět stáli pouze dva lidé (hráč a divák), ale do 09:10 se sešlo lidí celkem 7. Opět se tedy konal souboj dvou družstev, tentokrát rozdělených ke dvoum rakovnickým kapitánům. To mělo za následek, že ať vyhrál kdo chtěl, body měl vždy Rakovník. A protože se povedlo postavit dvě vyrovnaná družstva, byly výsledky střídavé a spokojeni všichni. Dokonce i účastník GM turnaje Martin Neubauer.

13.8.2009
-
Sodoma získal normu IM a atakuje dokonce normu GM!! Po vítězství nad Sergeevem navíc bojuje o vítězství v celém turnaji! Vyhrát dokázal ještě Černoušek, jehož obětí se stal Vojta. Bojovná byla ještě partie Lechtýnský-Turner, ale černý se ubránil a získal půl bodu. Další dvě remízy byly ovlivněny noční akcí některých jejich účastníků a není k tomu co dodat.
Turnaj A pokračuje v remízových hodech, které narušil pouze Palek a dostal se tak do vedení turnaje.
V turnaji B se naopak zajiskřilo. Díky tomu se do vedení dostala dvojice Pašek a Minařík. Že by nasadili k závěrečnému finiši?

13.8.2009
-
Po divoké noci se u minigolfového areálu sešlo 5 účastníků, ke kterým po čekání na unaveného pořadatele přibylo dalších  5 uchazečů o minigolfového přeborníka Jiráskova memoriálu 2009. Po nutném tréninku byli účastníci rozděleni do dvojic a rozmístěni na velké minigolfové hřiště. Rozestupy byly takové, že na sebe dvojice skoro neviděly. Po usilovném hledání jamek přinesli hráči tyto výsledky (jméno, celkem, beton/eternit) :  Ondreját 96, 45/51; Hlaváč 97, 47/50; Lexa J. 119, 60/59; Švarc 122, 57/65; Janda P. 131, 64/67; Vyskočil 133, 73/60; Pašek 133, 63/70; Pincová 134, 68/66; Kozák K. 139, 60/79; Wasserbauer 143, 69/74.

12.8.2009- GM turnaj má po dnešním kole již celkem normální pořadí. Jedinou výjimkou je stále Sodoma, který po dalším vítězství (nad Vojtou) zvýšil své vedení již na celý bod. Zároveň zůstává jediným adeptem na zisk normy GM. Dalším adeptem na zisk normy, ale pouze IM, je Vojta, ale jeho šance jsou již pouze teoretické. Všichni další adepti dnes remizovali nebo dokonce prohráli a tak již mohou bojovat pouze o ELO a pořadí.
Průběh obou skupin Openu poznamenal fotbalový zápas a tak se urodilo několik rychlých remíz. Do čela A skupiny se tak dostal Bartoš, kterého fotbal nezajímal a navíc dokázal porazit Ondrejáta. Ve skupině B ho napodobil Veselský, který porazil Čápa.

12.8.2009- Dnešní kolo doprovází menší pořadatelský kolaps. Nedostatek lidí se dal ještě zvládnout, ale odnesl to online přenos, který jsme prostě nebyli schopni nahodit. Jediný, kdo by mohl pomoci prostě nebyl a když přišel, bylo již pozdě na úpravy (centrum online přenosu je v hrací místnosti). Takže se zájemcům omlouváme a zítřek se pokusíme vylepšit. Partie GM turnaje za to rozhodně stojí!

12.8.2009
-
Dopolední turnaj v kopané se nekonal, protože na hřišti u sokolovny se nesešlo dost nadšenců k vytvoření dvou vyrovnaných družstev. Po dlouhé chvíli čekání se tak oba přítomní, hráč a pořadatel, rozešli smírně.

11.8.2009
-
Tak dnes se výsledky v GM turnaji začaly vracet do normálu. Štočková remizovala s Maníkem stejně jako Sergeev s Neubauerem (i když tady se nemohu zbavit dojmu, že černý měl ještě pokračovat). Nerozhodně skončila i partie Sodoma-Lechtýnský, takže Sodoma dále zůstává osamocen ve vedení turnaje. Výhry Neumana nad Vojtou a Černouška nad Turnerem trochu vyrovnaly pořadí turnaje a Neuman si tak zatím udržel teoretickou šanci na zisk GM normy.
První tři partie A skupiny skončily opět remízou a tak se do vedoucí skupiny překvapivě dostal i domácí Wasserbauer. Ovšem jeho výhra nad Wünschem byla excelentní. Trochu je pro mne překvapením i Ondreját, který už hrál s většinou vedoucích hráčů a stále s nimi drží krok.
Palácová revoluce proběhla v B turnaji, kde Zika svrhl z pomyslného trůnu Minaříka a vrátil ho zpět mezi lid. Milým překvapením je výkon kladenského Čápa a mosteckého Vykouka, který ovšem dnes špatně odhadl pozici a přijal remízu v jasně vyhrané pozici.

10.8.2009
Záhadné výsledky v GM turnaji pokračují! Lídr turnaje Štočková prohrála s posledním Turnerem, Sodoma porazil Černouška a Neubauer Vojtu. Maník remizoval se Sergeevem a stejně skončila i partie Neuman-Lechtýnský.
Po čtyřech kolech tak ve vedení GM turnaje osaměl Sodoma se třemi body!
Ve skupině A se na rozdíl od včerejška nekonala ani jedna remíza. Všechny partie vyhráli favorité. Jedinou, ale zásadní, výjimkou byla výhra Ondrejáta nad Pokorným. O bojovnosti turnaje mluví partie Maška s Miskolczim, kde se tahala pozice K+S:K+S až do zásahu rozhodčího.
Ve skupině B Minařík udržel plný počet a odskočil tak ostatním na rozdíl celého bodu. Nás může těšit, že po dlouhé době máme ve skupině pronásledovatelů i rakovnického borce.

10.8.2009Dopoledne jsme byli na nohejbalovém kurtu pouze dva. Čekali jsme čtvrt hodiny a už jsme byli na odchodu, když přišel třetí zájemce a hned za ním další tři. Vytvořila se tedy dvě družstva Rakovnicko-karlovarské a Klášterecké. Série následných zápasů pak jen potvrdila nadvládu rakovnického a karlovarského šachu.

9.8.2009- Ačkoliv jsem již psal o bojovnosti v GM turnaji, musím se přiznat, že třetí kolo mne znovu dostalo. Vidět všech pět partií v blicce před časovou kontrolou a to ještě s ostrými pozicemi, kde výhoda snadno mohla změnit majitele, to byl excelentní zážitek. Ten byl tentokrát okořeněn i několika osobními tragediemi.První nevydrželi napětí okamžiku Vojta s Maníkem. Vojta s horším časem rychle převedl pozici do roviny a oba se dohodli na jistotě remízy. Chvilku na to Neuman získal s Černouškem přivyhranou pozici, kterou však v téže časové tísni zkazil a prohrál. V téže časové tísni pokazil svou pozici i Sergeev a Štočková výhru i se špatným časem udržela. Lechtýnský pak dal za remis s Neubauerem pozici, která se snad ještě dala zkoušet. Únava zřejmě sehrála svou roli. Pře časovou tíseň se bez ovlivnění (alespoň to tak vypadalo) dostala jenom partie Sodoma-Turner. V přidaném čase však Sodoma lépe kombinoval a nakonec dokázal zvítězit.
Po třetím kole tak vede se 2,5 body Štočková, následovaná trojicí dvoubodových Černouškem, Vojtou a Sodomou. Takový vývoj určitě nikdo nepředpokládal!
A turnaj v odpoledním kole potvrdil mé tvrzení, že v dvojkole hraje největší roli únava. Série remíz tomu alespoň napovídá. Musím ale přiznat, že většina remíz byla velmi bojovná a únava hráčů se projevovala spíše při vedení partie.

Odpolední kolo s B turnajem trošku zamíchalo. Bez ztráty zůstal pouze Petr Minařík. Za ním se ale vytváří poměrně velký houf pronásledovatelů. Smutným hrdinou této skupiny se stal Pavel Šebek, který si po dopolední partii v sále zdřímnul a probudil se až po uplynutí čekací doby.
9.8.2009- Tak přenos partií jakž tak, snad na snesitelné úrovni. Seká se nám program, ale odesílání běží, takže zpravodajství je učiněno zadost. A navíc celé partie lze nalézt a stáhnout na této stránce.
Po dvou kolech se nám pěkně přiostřuje, i když čtyři remízy tomu nenasvědčují. Ovšem jen do té doby, než si je prohlédnete. Vojta se málem stal vedoucím hráčem, když v dámské koncovce mohl porazit jedinou dámu v turnaji. Takto se s ní a Neumanem o vedení
dělí. Loňský neúspěch Jirky zatím poměrně věrně napodobuje Turner.
V dalších skupinách se zatím bojuje. V té lepší si špička udržela své šachovnice, což ale po předpokládané remíze Bartoše s Pokorným (věčná škoda přenosu) již nebude pravda. A vzhledem k vyrovnanosti turnaje předpokládám změny i na dalších deskách.
Ve skupině B Pašek v jasně vyhrané partii připustil řádění šílené věže a po pěti hodinách hry přepustil první šachovnici dalším v pořadí. Překvapila mne i prohra Hajšmana se Stružkou ve vyrovnané věžovce. A to bylo teprve dopolední kolo!

9.8.2009- Hm, tak hurááá už raději nikdy křičet nebudu. Po docela vydařeném zahájení se vyskytly problémy s přenosem a divoké výsledky v GM turnaji ihned přinesly rozladění některých hráčů, spojené s hledáním objektivních problémů a příčin.
No, nic. Ačkoliv jsem si přečetl něco o dementech (velmi konstruktivní kritika :-)) přenos zatím běží a doufám že u toho již zůstane. Na druhou stranu, kdo nic nedělá nic nezkazí :-). A dnešní kruté dvojkolo prověří všechny, účastníky i pořadatele.

8.8.2009- Hurááááá!!! Tak se nám všechny turnaje rozběhly. Doufejme, že úspěšně. V GM turnaji je nakonec jedinou změnou hlavní rozhodčí, když zaměstnaného Frantu Lipše nahradil matador Josef Smolka. Po lo ńských problémech před turnajem najednou vypadá vše poměrně hladce (takže samozřejmě očekáváme nějaký průšvih později). Turnaje A a B opět na poslední chvíli změnily tvář, ale až na neúčast Blažeje Majzlana byly všechny změny hlášeny včas, takže jediným problémem bylo, že jsem hodiny začal nařizovat 15 minut před zahájením, což je u 50-ti ks docela oříšek. Naštěstí se mezi účastníky našlo dost pomocných rukou a tak jsme tento uměle vytvořený nápor ve zdraví přežili. Dokonce i lichý počet účastníků se vyřešil tak, že od zítřka bude všude sudý počet. No prostě paráda! Teď jen neusnout na vavřínech a rychle uveřejnit všechno na web. No snad se to povedlo.
Jo a přenos on-line partií zatím běží. Škoda jen, že k pěti partiím GM turnaje jsme mohli přidat pouze dvě ze skupiny A. Původně jsme chtěli ještě první šachovnici ze skupiny B, ale pro nefunkčnost jedné soupravy jsme od tohoto záměru nakunec ustoupili.