22.ročník Jiráskova memoriálu
pořádaného ve dnech 7.-14.08.2010 v Rakovníku
pod záštitou města Rakovník
a ve spolupráci s Kulturním centrem Rakovník

Propozice:   skupina A a B - česká verze, english version, deutsche version

Výsledky a losování:   skupina A,  skupina B

Partie Jiráskova memoriálu:  turnaj A a turnaj B

Fotogalerie:   
 1.kolo

Doprovodné akce:   pondělí 10:00 - nohejbal u zimáku
                                   středa   
10:00nohejbal u zimáku
                                   čtvrtek  09:00 - minigolf pod nemocnicí - fotky
                                  
pátek    10:00 - nohejbal u zimáku

Odpolední blicák na závěr:   Propozice a seznam přihlášených


Aktuality z průběhu:

12.08.2010 - Před kolem prošla Rakovníkem bouřka, což mělo za následek naprosto promočeného Plívu. Ten, aby nenastydl, nastoupil k partii pouze v trenýrkách a tak mu pořadatelé raději věnovali rakovnické šachové tričko. Pak již proběhlo vše v pořádku, snad až na Lavrinčíka, který přišel o 35 minut později a stal se pro toto kolo divákem. No, když nečteme propozice a nejsme na zahájení turnaje, tak si pak nemůžeme stěžovat.
A co se týká samotných partií, ve skupině A téměř samá remíza, takže se nic neudálo a ve skupině B se hráči opět porazili tak, aby do posledního kola dorazili v semknutém pelotonu. Snad je Ta se snaží trochu vyčnívat.

1z2.08.2010
-
Tak nevím, zda zrovna slovo aktuality zcela vystihuje tyto poznámky, ale co, třeba si to i tak někdo přečte. Dopolední minigolf proběhl za bohaté účasti 13 osob, z nichž některými byli i samotní hráči. Mnoho z nich se tu schází každý rok a tak je to znát i na výsledkách. Hrálo se na betonu i na eternitu a s výsledkem 90 úderů zvítězil Ondreját před Hlaváčem s 93 údery. Za nimi byli Hajšmani, Láďa 103 a Martin 107 úderů. No, a dále byly výsledky již nad 120 úderů, takže již jmenovat raději nebudu.

11.08.2010 - Středeční nohejbal proběhl za velkého horka a tak se ní co divit, že někteří hráči podlehli naprostému vyčerpání. Někteří se ovšem pro naprosté vyčerpání raději ani nedostavili (úterní oslava narozenin Hajšmanů se protáhla a zřejmě vydařila) a zřejmě dobře udělali. Nohejbalový turnaj se totiž zachoval téměř jako Jánošík. Všem co neměli nulu odebral v odpoledním kole celý bod, jen Havlovi bod přidal. Šachy začali bez problémů, až na obvyklou neúčast Zikmunda, který tak o svou účast na turnaji přišel.
Ve skupině A se díky prohrám Pokorného a Nováka do čela dostala dvojice Klement Kozák, která svým soupeřům odskočila o celý bod, resp. dokonce o bod a půl. Zítřejší kolo tak teoreticky může určit vítěze turnaje!
Ve skupině B se do samostatného vedení dostal Mleziva, za sebou ale má hned celou smečku pronásledovatelů.

10.08.2010
-
Hajšmana pustili z nemocnice, tak nám kolo v pohodě začalo. Pohoda však trvala pouze půl hodiny, než se ukázalo, že Zikmund nedorazil k partii. A protože to v průběhu turnaje bylo již podruhé, rozhodl jsem se ho vyloučit z turnaje. Pořád jsem to měl na mysli, ale potom na mne nějak spěchali, pořád něco chtěli a tak jsem na to zapomněl. Zítra si na to musím dát pozor. Tedy pokud Zikmund nevyužije nabídnuté šance a nedorazí. Ve skupině A se udála taková malá revoluce. Klement porazil Soukupa a Jindra Novák Bartoše, takže čelo skupiny je najednou pěkně pomíchané. I když se zdá, že z Klementa bude černý kůň turnaje.

09.08.2010 - V pondělí dopoledne se ukázala výše rizika, které nastává, když se šachisté věnují jiné činnosti, než je hra v šachy. Zvláště pak, pokud se jedná o pohyb. Několik zoufalců se totiž sešlo na kurtu u zimního stadionu a pokusilo se hrát nohejbal. Když opominu téměř hodinové čekání na balón, probíhalo vše bez problémů celý jeden set. ve druhém se však Hajšmani vyprovokovali k nebývalému výkonu, který vyvrcholil soubojem Ládi se sítí. Bohužel síť zvítězila a mštila Láďou o zem takovou silou, že musela být přivolána rychlá pomoc. Láďa tak místo u šachovnice skončil v nemocnici. Tam se po vyslechnutí příčiny rozhodli, že nemohou riskovat propuštění takového šikuly ještě tentýž den. Naštěstí Láďův soupeř, Zika, se nemínil nechat urazit kontumačním bodem a souhlasil s dohráním partie po propuštění Ládi z nemocnice. Jinak se ve čtvrtém kole nic podstatného neudálo. Ve skupině A se do samostatného vedení dostal Klement, když Kozák nabídl Soukupovi remízu v naprosto vyhrané pozici. Na druhém konci tabulky pak Pašek remizoval s Kalistou a skupina A se ocitla bez nebodujících. Ve skupině B byly výsledky bojovnější, ale také zde zůstal  hráč bez zisku. Tím nešťastným se stal Havel.

08.08.2010 - Ve třetím kole měli být hráči unavení a remizovat, když už dopoledne bylo plné bojů, ale tento zvyk se nějak nenaplnil. Hráči sice byli unaveni, ale projevovalo se to hlavně chybami v bojovných pozicích. A chyb bylo plno v obou turnajích. Důkazem toho byly ztráty dam v obou skupinách. A myslím tím dámy šachové. Ale co bych dále psal, zkuste si přehrát partie a zjistíte, že ani výše ELA neznamená kvalitu!

08.08.2010 - Druhé kolo obvykle neoplývá bojovností. Hráči jsou si vědomi, že odpoledne je nečeká odpočinek, ale další souboj a často se snaží šetřit síly. Zvláště pak, mají-li černé figury. Letos však jako by hráči na tuto taktiku zapomněli.bojovalo se nebývale a počet sedmi remíz celkem v obou skupinách je velmi malý. A to ještě Plíva po vítězství v prvním kole přijal remis v pozici, která si minimálně zasloužila pokračování. A to jsem velmi jemný. Ale co se týká kvality partií, tak se mi zdá, že silně pokulhává za očekávaným průměrem. Množství chyb je veliké a to nejen ve skupině B ale i mezi elitou. Velké množství otočených partií snad alespoň přispěje k dramatičnosti turnaje.

08.08.2010 - První kolo máme za sebou a snad i první problémy. Špatné nastavení některých hodin se již nebude opakovat, ale přístup některých hráčů se asi bude muset změnit. Např. Zikmund ke konci partie už vůbec nerozeznával barvu figur a neustále tahal soupeřovými, které byly postaveny mnohem lépe. Dnes ráno se nestihl dostavit do konce čekací doby (30 min) a prohrál. Tak to vypadá, že nepřijde ani odpoledne a budeme mít v béčku lichý počet hráčů. Vrátí se totiž Hataš, který dopoledne nemohl z osobních důvodů přijít, ale slušně to nahlásil už v sobotu a nebyl vůbec nalosován.
Co se týká šachových zajímavostí, pak lze pouze ukázat na skupinu B, kde se rozdávaly a vracely figury jako na běžícím pásu (např. Vykouk-Šulitka, ale zdaleka nebyli sami). Vrcholem však byla partie Šebek-Jesenský, ve které se černý vzdal v minimálně vyrovnané pozici, deprimován přehlédnutím v pozici jasně lepší (až vyhrané).
Ve skupině A si prohlédněte partii Marka Pokrupy. Jasná výhra a nakonec byl Marek rád za půlku, když z výhody zůstalo nula nula nic a čas se někam vytratil.

07.08.2010 - Tak, máme tu sobotu a sní další, už 22.ročník našeho Jiráskova memoriálu. Oproti předcházejícím dvoum letům tentokrát chybí velmistrovský turnaj (ruka kraje zůstala tentokrát zavřena) a tak se konají obvyklé dva turnaje. Ty ale jsou poměrně dobře obsazeny a také počet hráčů je, vzhledem k téměř nulové propagaci, více než uspokojivý. Stačí se podívat na startovní listiny (viz výsledky a losování). Také místnost a ubytování se povedlo zajistit bez problémů a tak se turnaj pěkně rozběhl. Snad bude ve stejně přátelském duchu i pokračovat.