3.GM turnaj + 23.ročník Jiráskova memoriálu
pořádané ve dnech 6. - 13.08.2011 v Rakovníku
pod záštitou Středočeského kraje, města Rakovníka
a ve spolupráci s Kulturním centrem Rakovník
za laskavého přispění firmy REMEX CZ a.s.
Remex
Propozice:    GM turnaj - česká verze, english version
                     skupina A a B - česká verze, english version, deutsche version
                     bleskový turnaj - česká verze

Výsledky a losování:   GM turnaj,  skupina A,  skupina B,  blesk
                     
Partie GM turnaje:  on-line,  1.kolo (PGN),  2.kolo
(PGN),  3.kolo (PGN),
                        4.kolo+dohrávka1.kola
(PGN),  5.kolo (PGN),  6.kolo (PGN),
                       
7.kolo (PGN),  8.kolo (PGN),  9.kolo (PGN),  všechny

Partie Jiráskova memoriálu:  turnaj A a turnaj B
                          první dvě partie obou skupin najdete on-line (viz výše)

Fotogalerie:   
 Naše od Pokorného, Naše od Grulicha

Doprovodné akce:   pondělí 10:00 - nohejbal u zimáku
                                   středa   09:30 - fotbálek na sokolovně
                                   čtvrtek  09:00 - minigolf pod nemocnicí
                                  
pátek    10:00 - nohejbal u zimáku


Aktuality z průběhu:

13.8.2011Turnaj skončil a my můžeme hodnotit. Poté, co se Sergeevem přežil svou smrt, již Petr Neuman nezaváhal a ziskem 7 bodů dokázal nejen vyhrát turnaj, ale také uhrát poslední velmistrovskou normu. Nejvýše nasazený GM Cyborowski získal "pouze" 6,5 bodu a obsadil tak po spolehlivém výkonu samostatné druhé místo. Na třetím místě skončil GM Cvek, který hrál také turnaj na jistotu a v partiích příliš neriskoval. Bohužel pro něj mu minimálně s Palkem protekl půlbod mezi prsty. Trochu překvapivě skončil "až" na čtvrtém místě Sergeev, který celý turnaj příkladně bojoval, ale nevyhly se mu dvě velká zaškobrtnutí a o nedotažené partii s Neumanem jsem již psal. Páté místo s pěti body obsadil Černoušek, který hrál letos v turnaji skvělé šachy, ale případný zisk normy si pokazil remízou s Wasserbauerem (v prohrané pozici) a prohrou s Čechem. Pacher střídal světlé okamžiky s katastrofami. Po prohře s Černouškem porazil Sergeeva, aby v posledním kole prohral s Wasserbauerem. V tomto kontextu se šesté místo se čtyřmi body jeví jako úspěch. A stěžovat si asi nebude ani sedmý Čech přesto, že i on některé partie úplně nedotáhl. Ovšem taková houpačka jako u Pachera to nebyla. Osmé místo obsadil se třemi a půl body Palek, což se rozhodně neočekávalo. Ale Mírovi se dařilo a výsledek je zasloužený. S předposledním místem jistě není spokojený Vojta, který sice přežil hrozící katastrofu s Wasserbauerem, ale zato pokazil některé další partie. Zisk dvou bodů ovšem na více nestačil. Že bude Wasserbauer poslední se očekávalo, ale nebylo jasné, zda s nulou (to bylo nejvíce pravděpodobné) nebo s půlkou (to když Pán Bůh dopustí). Radek na velmistry opravdu neměl, ale s ostatními předvedl zajímavé partie a překvapivý zisk jednoho a půl bodu je pro něj velmi lichotivý. Doufejme, že úspěšné účinkování v turnaji bude pro Radka povzbuzením a hlavně ponaučením do dalších šachových bojů.

13.8.2011
A máme tu deváté kolo a závěr turnaje. Ve velmistrovském turnaji se bojovalo o poslední body. Jen v partii Cvek-Sergeev to tak nevypadalo. Sergeev sice toužil po výhře, ale rozehraná pozice ho neuspokojila. A protože Cvek nechtěl příliš riskovat, remíza byla na světě. Výhra Cyborowského nad Palkem byla očekávaná a rychlá. Přesto Míra se třemi a půl body nesmutnil. Neuman po ostrém zahájení s obětí dámy (inu, i Petr se učí od svých soupeřů - stejné zahájení prohrál bílými s Hausnerem) soupeře prostě přepočítal. Ve své poslední partii Wasserbauer nekorektně (?) obětoval věž za dva pěšce a pěknou pozici. Pacher však přehlédl taktický obrat a věž vrátil. Převahu dvou pěšců už Radek dokázal využít a připravil tak největší překvapení turnaje, když získal 1,5 bodu. V poslední partii si nedokázal vytvořit převahu ani Čech ani Vojta, a tak si do konečného zúčtování oba připsali půlku bodu.
Ve skupině A Pokorný podle očekávání remizoval, a tak se očekávaný souboj svedl o druhé místo. Hrálo se dlouho a žolíka nakonec vyhrál Klement. nepamatuji, kdy v posledním kole bylo pouze sedm remíz, takže vám musí být jasné, že turnaj to byl velmi vyrovnaný. Zajívostmi turnaje byl zisk 4 bodů malým Vykoukem a pouze 3,5 bodu Hlaváčem!
V B turnaji se bojovalo ještě úporněji, o čemž svědčí pouhá jedna remíza. Nevídaný úkaz v posledním kole turnaje, které bylo narušeno pouze nedostavením se Georgieva. Vedoucí Gruss prohrál s Láďou Hajšmanem a obsadil tak až pátou příčku! V turnaji byly milým překvapením výkony Řeřábkové a Bauera, nedařilo se Libosvárovi, Šebkovi a Georgievovi.

12.8.2011
V osmém kole se opět více bojovalo! Sice byly dvě remízy, ale jak Čech s Cvekem, tak i Pacher s Cyborowskim si nejdříve prohlédli pozici po cca 18 tazích. Zřejmě se oběma stranám nelíbila. Bojovat musel Neuman s Wasserbauerem, neboť všechny povolené životy již ztratil. Outsider se sice bránil přes 40 tahů, ale Petr nakonec povinou výhru získal. K normě GM mu tak "stačí" porazit zítra Černouška. Že by to vůbec nemusil mít jednoduché, ukázal Lukáš dnes dost překvapivým vítězstvím se Sergeevem. V poslední partii porazil bílými hrající Palek Vojtu a odsunul ho tak již definitivně na předposlední pozici.
Remízy na prvních třech šachovnicích skupiny A znamenají, že Pokornému stačí remíza na samostatné první místo. Bude s Bartosjanem bojovat? Nebo Bartoš s ním? Vždyť o druhé místo se popere celkem 9 hráčů! mezi nimi překvapivě nebudou Kozák, Haman, ani například Hlaváč. Na konci tabulky se pomalu ale jistě zabydlují Bauer a Urban a úspěšně jim sekunduje Jirkovský.
Ve skupině B se do úniku pustil Gruss, ale s pěticí pronásledovatelů to bude mít ještě velmi těžké. Do boje o medaile bude chtít promluvit i další čveřice, takže i zde bude zítra o co hrát. Na opačném konci tabulky konečně zmizela nula u posledního hráče, když se nad ním smiloval nestárnoucí Šebek (nebo ne?).

12.8.2011V pátek nám přálo počasí a na hřiště u zimního stadionu si přišli odpočinout všichni, kdo nemohli kvůli hluku sbíječek dospat. Nohejbalové zápasy tak měly nebývalý počet spících diváků. Ostatní se však spánku vzdali a na hřišti se bojovalo ze všech sil. Pondělní účastníky doplnili ještě Švarc a Gruss, takže trojice se měnily jak na kolotoči. A protože si výsledky nikdo nezapsal, vyhrál opět Rakovník!!

11.8.2011Sedmé kolo zahájila rychlá remíza Cyborowského s Neumanem. Na některých šachovnicích ještě ani nezahájili hru a oba jmenovaní borci již odevzdávali partiáře. Inu norma je norma a jistota je jistota. Neuman musí sice obě zbývající partie vyhrát, ale příznivý los mu nadělil outsidera Wasserbauera a Černouška, který po slibném začátku svou šanci promarnil. Přesto se v partii Černoušek-Cvek bojovalo, Lukáš tlačil, nakonec však udělal nepřesnost a partii ještě mohl prohrát. Remíza je tak asi spravedlivá pro oba. Vojta s bílými figurami neudržel pozici a Pacher již podruhé skóroval. Dobrý, ale marný boj předvedl i Wasserbauer, ale hrubka nakonec zkazila dojem i celou partii. Sergeev se však určitě nezlobil. Čech s Palkem bojovali dlouho, ale ani jeden z nich nakonec nedokázal dovést partii do vítězného konce.
Na čele skupiny A dnes proběhly velké boje, z nichž vyšli lépe favorité. Pár remíz nezabránilo odskočení Pokorného o celý bod před trojici Klement, Bartoš a Eliáš. V těžkém souboji o poslední místo remizovali Tomášové Jirkovský a Urban. Jako nejkuriózněší partii hodnotím výhru Hlaváče ve třech tazích. Pro nezasvěcené si dovolím malé vysvětlení: Jandovi bylo tak špatně, že víc jak dva tahy prostě nezvládl odtahat!

Ze čtyř a půl bodových hráčů dnes nedovedl nikdo vyhrát a tak se nám čelo turnaje opět vyrovnalo. Vedoucí skupinka je čtyřčlenná (Čížkovský, Hajšman L., Černý, Gruss) a je pronásledovaná šesticí hráčů (mezi nimiž je i Boris!) s minimálním odstupem. Na konci skupiny se stále pohybují Viktor a Sofie Přibylovi. Překvapivě s nimi drží krok i Georgiev a Šebek.


11.8.2011
Ve čtvrtek ráno byl naplánovaný minigolf. Pořadatelé ovšem zle zaváhali, když se rozjeli po pracovních povinnostech a nezajistili žádnou osobu s klíči. Hráčům, kteří díky tomuto faux pas vystáli na minigolfovém hřišti další důlky, i těm, kteří nevydrželi čekání a odešli před mým neplánovaným příjezdem se tímto za své kolegy velmi omlouvám. Díky následnému řešení situace jsem ani já neměl bezproblémový den.
Nicméně klíče se podařilo zajistit a ti trpělivější si tak mohli změřit síly.S velkou převahou zvítězil Hlaváč se 111 údery (52 beton a 59 eternit). Další pořadí bylo následující: Švarcová 124 (65 a 59), Švarc srdíčko 125 (74 a 51), Řeřábek 129 (74 a 55), Wasserbauer 130 (66 a 64), Folbr 131 (65 a 66), Gruss 141 (70 a 71), Krásný 143 (70 a 73), Řeřábková (73 a 84).Všem velmi blahopřeji!


10.8.2011
Šesté kolo se neslo ve znamení boje Neumana s Vojtou. Oba ještě bojují o normu (i když každý o jinou) a tato partie byla pro oba zlomová. Nakonec se radoval Neuman. Teoretickou šanci na normu měl ještě Černoušek, který musel s Čechem zaznamenat povinnou výhru. To se mu ve velmi zajímavé čtyřvěžovce nakonec nepodařilo - ba partii dokonce prohrál. O svou šanci bojoval i Palek s Pacherem, a je otázkou, zda mu bude remíza stačit. Cvekovi Wasserbauer po zajímavém zahájení podlehl poměrně rychle. V zajímavém souboji Sergeeva s Cyborowskim bílý v zajímavé pozici přehlédl remizovou kombinaci.
Ve skupině A Pokornému chytla koudel a v partii s odloženým začátkem si Nováka vychutnal. Jeho únik zachytili pouze dva stíhači, kterými jsou, pro mne trochu překvapivě, Vláčil a Ondreját. na poslední pozici se pomalu ale jistě zabydluje Urban. Nebo že by si chtěl vyměnit místo s Jirkovským?
V B skupině první tři desky remizovaly, takže ve vedení je nyní trojice Černý, Gruss, Mleziva. Ovšem pronásledovatelů je stále mnoho. Turnaj bohužel nedokončí Brada, který je v nemocnici a Libosvár, který neunesl tíhu jediného bodu a z turnaje odstoupil!

10.8.2011
Ve středu se na fotbalovém turnaji sešli pouze dva lidé, organizátor a hráč. Nezbylo tedy než zavolat Hajšmanům a přesunout se k zimnímu stadionu. Zde pak proběhl souboj dvojic v čem jiném, než opět v nohejbale. Smíšená dvojice Pokorný-Satranský smetla své karlovarské soupeře vysoko 3:3, když zachraňovala svou čest až v posledním setu.

09.8.2011
V pátém kole se nám namnožily remízy, ale přesto se nedá mluvit o ztrátě bojovnosti. Snad jen u Cyborowského se Cvekem, kde se hrálo něco úplně jiného, než co měli oba borci na šachovnici v přípravě. Pak se nelze divit jejich smířlivosti. Pacher s Čechem remizovali až po dlouhých čtyřiceti tazích. A v partii Wasserbauera s Černouškem vybuchla bomba! Radek po prvních slibných pozicích konečně prorazil a po soupeřově zaváhání získal vyhranou pozici, ve které trochu zbaběle nabídl remízu. Holt se bál, aby zase něco nepokazil, a jak říká Vojta Plíva, lepší půlka nežli nulka. Černoušek si tak dost zkomplikoval očekávaný zisk GM normy.Ostatní partie skončily podle očekávání výhrou černých figur.
Páté kolo opět potvrdilo, že lídři to v něm nemají vůbec jednoduché. Klementovi to vysvětlil Pokorný a čelo pelotonu se tak opět rozrostlo na tři hráče. A protože Slanec svou partii nakonec neprohrál, zůstal i s Bartošem a dalšími v těsném závěsu. V zadním poli konečně zabojoval Janda a bez bodu tak již není nikdo.
Ani ve skupině B nepotvrdil vedoucí Koblic svou pozici a pustil tak Černého do samostatného úniku. Ovšem hned s devíti ohaři za zády. I zde bylo poměrně mnoho remíz (není to ještě brzy?), a tak za zmínku stojí spíše odstoupení Rédla kvůli dovolené a návrat Bauera, takže sudý počet účastníků bude zachován.


08.8.2011
V dopolední dohrávce remizoval Neuman s Cvekem. Hrozba dalšího dvoukola zřejmě oba hráče donutila k rychlé a smířlivé hře, takže se ani nebylo na co koukat. než jsem opravil nastavení přenosu, bylo hotovo (ale pravda, opravoval jsem to docela dlouho).Cvekovi se tento postup vyplatil, protože ve čtvrtém kole porazil Vojtu v poměrně remizové (?) pozici, což považoval za kompenzaci za třetí kolo. Sergeev si spravil náladu a odnesl to Palek, i když stál poměrně dobře. Wasserbauer prohrál opět poměrně jasně přesto, že Čech nevyužil všechny své šance. Ostatní partie skončily remízou. Největší šanci na normu tak má zatím Černoušek následovaný Neumanem. Plakat ovšem nemusí ani Vojta.
Ve čtvrtém kole Slanec neudržel nastavené tempo a podlehl Klementovi, který ho tak vystřídal ve vedení skupiny A. Ovšem je sledován poměrně velkou skupinou tříbodových pronásledovatelů.Na opačném konci tabulky Urban a Bauer vyřešili nedostatek bodů rychlou remízou, a tak jediným hráčem s nulou zůstal Janda, kterému se zatím vůbec nedaří. Překvapením byla prohra Hlaváče s Vykoukem.
Ve skupině B remizovaly první tři stoly, ale pak se bojovalo velmi příkladně (tím nechci říci, že třeba Hejda s Mlezivou svou partii odflákli). A byla i různá překvapení. Např. vítězství Folbra nad Šebkem, či Řeřábkové nad Šulitkou.
V čele turnaje zůstal osamocený Koblic, ale silně se rozšířila skupina pronásledovatelů. Na svůj první zisk stále čeká malý Viktor.

08.8.2011V pondělí dopoledne se u zimního stadionu sešla podivná skupinka, která na první pohled vypadala jako setkání šachistů. Avšak poté, co se mezi nimi objevil jeden člověk s klíčem, skupinka ožila, natáhla síť a jala se provozovat sport českých chatařů a rekreantů – nohejbal. A zřejmě proto, že se na hru občas dalo i koukat, měli i své diváky. Tolik zpráva ŠTK (šachové tiskové kanceláře).
My zasvěcení víme, že se jednalo o účastníky Jiráskova memoriálu, kteří si chtěli odpočinout i za cenu fyzické námahy. Hráli zde účastníci všech skupin včetně rozhodčího (Čech, oba Hajšmani, Krasny, Mitošinka, Satranský a diváci Bauer a Neuman). Vzhledem k častému střídání hráčů nebylo vítězů a spokojení tak byli všichni.

07.8.2011Ve třetím kole GM turnaje dostal Wasserbauer konečně co si zasloužil a prohrál velmi rychle s Cyborowskim. Ne, že bychom mu to přáli, ale za tu drzost s dámou si to zasloužil. Vojta s Černouškem se nechtěli dlouho trápit a rychle remizovali. pak následovala bomba celého turnaje, když bezbodový Pacher porazil Sergeeva, rozladěného z dopolední nedotažené partie. Čech složil zbraně hodně pozdě večer po velmi úporné obraně. Přesto se však nedočkal konce poslední partie, ve které musel Palek vzdorovat Cvekovi celých 112 tahů. Ve svém boji nakonec uspěl díky pravidlu 50-ti tahů.
V A turnaji pokračoval ve vítězném tažení Slanec a zůstal tak překvapivě jediným hráčem s plným počtem bodů. Spokojený byl jistě i Plíva, který přerušil sérii remíz vytouženou výhrou. Tak můžeme uzavírat sázky, zda bude jediná, či ještě něco přidá. Dopolední zaváhání nakonec napravil Kozák a od bezbodových se odpoutali Hinz, Jirkovský, Krásný a překvapivě i Hlaváč!

V turnaji B nastala podobná situace jako v Áčku. S plným bodovým ziskem zůstal na šele turnaje osamocený Koblic. Na opačném konci tabulky je však bez bodu pouze malý Viktor Přibyl. Překvapivé výsledky v podstatě nebyly, nepočítáme-li mezi ně vítězství řeckého hráče v zahájení hrocha, či jak se tomu v Řecku říká a vítězství Brady s Růžičkou.


07.8.2011
- Brzy před druhým kolem musím trochu rekapitulovat. Partie Neuman-Cvek z prvního kola se pro pracovní zaneprázdnění prvně jmenovaného bude dohrávat v pondělí dopoledne.
Online přenos partií GM turnaje a prvních dvou šachovnic každé skupiny bude dnes konečně spuštěn a snad se vyvarujem velkým problémům.
Ve skupině A se odhlásil Framberk a tak ji do sudého počtu doplnil mladý Honza Vykouk z Mostu.
Ve skupině B se tak nejvýše nasazeným stal Láďa Hajšman. Během 1.kola nedorazil domácí Bauer a tak bude dnes nahrazen Rédlem z Kolešovic.
Počty hráčů se tak ustálili na 10 v GM, 36 ve skupině A a 32 ve skupině B.
Turnaj se edy rozběhl a my můžeme poděkovat Městu Rakovník, Stč. kraji a firmám REMEX, Doprastav a Tepelné zásobování za jejich přispění!


06.8.2011
- Tak, a už to běží!!!!!!!!!!!! Ačkoliv jsme měli vše jasné i s velmistrovským turnajem dlouho dopředu a soustředili jsme se hlavně na včasné vydání knihy "Rakovník - 100 let šachu", nebylo nám dopřáno klidu. Týden před zahájením turnaje nám Plát starší oznámil, že turnaj je drahý, norma přísná a že tedy odhlašuje syna z naší chlouby. To vše poté, co musel na jaře přesvědčit i sponzora k přijetí přihlášky a po potvrzení účasti pár dní před jejím zrušením. Inu, lidé jsou všelijací a nějak extra překvapení jsme zase nebyli. Starostí nám to ovšem přidělalo docela dost. Seznat zájemce necelý týden před turnajem není nic lehkého a tak jsme se po několika marných pokusech rozhodli, že uvolněné místo nabídneme naší naději, Radku Wasserbauerovi. Chuť do toho měl a normu nepokazil, tak proč ne. Nakonec mne to tedy stálo "jenom" tři dny nervů. Nicméně se mi neustále nabízí srovnání s GM Jakubiecem, který, když se v květnu dozvěděl, že nebude moci hrát, za sebe sehnal sám náhradu. Inu, velikost člověka nespočívá ve výši jeho ELA.
Skutečnost, že pro elektronické šachovnice jsem si musel jet až v pátek večer, protože se dříve nestačili vrátit z Pardubic bych se snad ani nezmiňoval, nebýt skutečnosti, že jsme se díky tomu s nastavením museli prát až dnes dopoledne (a musím říci, že dosud neúspěšně).
A do třetice jsem před zahájením turnaje vymazal hrajícího hráče místo omluveného a zahájení turnaje se tak pozdrželo téměř o půl hodiny (a to jsem ještě skupinu musel nasadit ručně!). Nakonec jsem byl tak nervní, že jsem ani nepoděkoval sponzorům.
A to vše před očima starosty města Rakovník, Ing. Zdeňka Nejdla. No prostě paráda!!!
Alespoň že se snad povedl křest dlouho očekávané knihy.
Takže turnaje běží, stránka je aktualizována a online přenos GM turnaje a prvních dvou šachovnic v každé skupině se snad podaří od druhého kola zprovoznit.
Mějte holt s námi ještě trochu strpení!