26.ročník Jiráskova memoriálu
pořádané ve dnech 9. - 16.08.2014 v Rakovníku
pod záštitou ministra MŠMT Marcela Chládka,
Středočeského kraje, města Rakovníka
a ve spolupráci s Kulturním centrem Rakovník
za laskavého přispění firem: energie ag enreta sro
a dalších sponzorů: Foto Sládek Rakovník, Pekařství Špáňová Rakovník, Železářství Chyský Rakovník, kadeřnictví Swing - Součková Rakovník, Rakona Procter & Gamble Rakovník, NPÚ Hrad Křivoklát, NPÚ Hrad Karlštejn, NPÚ Hrad Švihov, NPÚ Státní zámek Lednice, Neviditelná výstava Praha, Stezka korunami stromů Lipno, Becherovka - Karlovy Vary, Sport u Brány Rakovník, Optika Hoya Rakovník, Kadeřnictví Happy, Vinotéka Špejchar, Krušovická pekárna, Rybárna Rakovník, Fornetti Rakovník, Pizza Fly, Květiny Klára, Pivovar Krušovice, Pivovar Rakovník

Facebook:    " http://www.facebook.com/pages/Jiráskův-memoriál "

Propozice:    GM turnaj - z finančních důvodů letos nebude
(Propozitions)  skupina A a B - česká verze, english version, deutsche version
                     
Výsledky a losování:   skupina A,  skupina B
(Results and pairing)
                     
Partie Jiráskova memoriálu:  turnaj A, turnaj B a minizápas
(Notations JM)         první dvě partie obou skupin letos nenajdete on-line (viz výše)

Fotogalerie:   
 Naše od Pokorného, Naše od Grulicha

Doprovodné akce:   pondělí  10:00 - nohejbal u zimáku
(Special events)                 úterý     09:30 - minigolf pod nemocnicí
                                   středa   10:00 - 1. partie zápasu GM Cvek - GM Neuman hraná na náměstí
                                   čtvrtek   10:00 -
2. partie zápasu GM Cvek - GM Neuman hraná na náměstí
                                   čtvrtek   19:00 - veřejný rozbor obou partií v prostorách Tylova divadla
                                   pátek     10:00 - nohejbal u zimáku
                                   sobota   12:30 - závěrečný raut pro účastníky turnajů
                                                 13:30 - přednáška GM Cveka na téma "Carlsen - nový Fischer?"


Aktuality z průběhu:

09.08.2014
-  Tak se po roce opět ozýváme z Rakovníka. Jak už je výše napsáno, GM turnaj jsme letos vypustili. Neustálé problémy se sháněním hráčů v nás nakonec vyvolaly dojem, že o uzavřený GM turnaj vlastně mezi hráči není až zase takový zájem. Ubývající počet hráčů v ostatních turnajích JM nás také ubezpečil, že není důvod si přidělávat starosti a tak jsme nakonec byli vlastně rádi, že si kraj dal s rozhodnutím o přidělení grantu velmi na čas. Červnové oznámení o jejím přidělení nás tedy překvapilo spíše nepříjemně. Jak si v časové tísni s touto situací poradit? Zorganizovat GM turnaj bylo již nemožné a tak jsme se nakonec rozhodli doplnit JM o minizápas dvou našich velmistrů. Takovou akci lze dobře zpropagovat mezi veřejností, zvláště, když se minizápas odehraje na náměstí. Stejný názor měli naštěstí i GM Robert Cvek a GM Petr Neuman a tak se doprovodné akce JM opět trochu rozšířily.
Ovšem je pravda, že na počet účastníku turnaje tato akce vliv určitě nemá. Svědčí o tom nejmenší počet účastníků za posledních 10 (a možná i více) let. Zdá se, že turnaj se vrací ke svým kořenům, kdy turnaj žil převážně díky hráčům z blízkého okolí a počet hráčů jen mírně překračoval dvacítku. No doufejme, že až k takovému návratu nedojde.
Naštěstí počet účastníků je ještě dostatečný pro zachování dvou skupin (v A-skupině jde ale opravdu o počet minimální), a tak se pro hráče zase tolik nemění. Jen pořadatelé neví, jak by rozdali co nejvíce sponzorských darů mezi tak málo účastníků :-) .
A jako by hráči chtěli vyjádřit pořadatelům podporu, přineslo první kolo zajímavé partie i překvapivé výsledky.

10.08.2014 -  Nedělní dvoukolo opět prověřilo výdrž jednotlivých hráčů a tak se můžeme jen podivovat některým chybám a remízám.
Začátek třetího kola navíc přinesl nový rakovnický zvyk pro letošní ročník. Před každým kolem pořadatelé vylosují po jednom šťastlivci v každé skupině a předají mu věcnou cenu. Snad tento zvyk potěší letošní účastníky.

11.08.2014 -  Dopolední nohejbal jsme zrušili kvůli počasí, které se těsně před desátou zázrakem vylepšilo, a tak se stalo, že si někteří účastníci udělali zbytečnou (ale zdravou) procházku. Když jsem na zahájení kola nabídl všem "poškozeným" pivo zdarma, ozvalo se z úst nejmladšího účastníka jásavé zvolání: "Jo!!!!!". Inu, člověk musí svá slova neustále vážit :-) .
Ve skupině A se nám neskutečně vyrovnané čelo po spoustě remíz ještě rozšířilo. No, uvidíme, jak se vše vyvine zítra. Zda se již někdo utrhne či ne.
Ve skupině B je situace o dost jiná. Růžička má stále plný počet bodů a zřejmě se rozhodl proběhnout turnajem stylem start-cíl. Největším zážitkem se tak stala stížnost jednoho hráče rozhodčímu, že jeho soupeř odchází po každém tahu od partie. Co si to jen dovoluje ...............  :-)
Zítra bude zajímavé, jak dopadne souboj mezi Hajšmanem a Lavrinčíkem. Tento duel se totiž objevuje v obou skupinách.

14.08.2014 -  Tak jsem si myslel, že tento rok při menším počtu účastníků a bez GM turnaje bude více času a tato stránka bude jen překypovat vtipnými či méně vtipnými poznámkami, ale realita je nzase poněkud jiná. Stačí trochu pracovní vytíženosti a trochu podceněná jiná doprovodná akce a času zase není nazbyt.
Tak jen pro úplnost, v úterý dopoledne se na minigolfu sešlo cca 11 hráčů, kteří se ale nechtěli navzájem zesměšnit a proto místo turnaje celou akci uchopili spíše jako školící a tréninkové centrum pro příští ročník víceboje.
Odpoledne pak souboj Hajšman Lavrinčík skončil nerozhodně v obou skupinách. Zajímavostí spíše bylo (prý jenom pro nás), že Mrňa nedorazil na kolo. Kotyk si tak sice připsal na své konto jedničku, ale celé odpoledne se nudil a vůbec nevypadal, že by byl s takovým bodem spokojen. Přeci jen si přijel hlavně zahrát.
Středeční dopoledne probíhalo ve znamení nové a nevyzkoušené akce - první partie minizápasu Cvek-Neuman. Zápasu hraného na rakovnickém náměstí se zahradními šachy a pod dozorem webové kamery. Už samo stavění zahradních šachů neproběhlo bez problémů, ale nakonec se vše podařilo a s menším časovým zpožděním byla partie zahájena. Sledovat velmistry, jak přenáší velké plastové figury a pak běží zmáčknout hodiny (hrálo se tempem 1 hod na partii), bylo velmi zábavné. Zvláště pak ke konci partie, kdy se již blížila časová tíseň a oba velmistři se snažili přenést centrum boje co nejblíže k hodinám. Neuman s bílými figurami získal výhodu, kterou ale nevyužil a partie skončila remízou. Diváků bylo plno i když nepočítám dětský tábor, který byl zrovna na výletě v Rakovníku :-) .
Ani ve středu se Mrňa nedostavil k partii, což nám vyřešilo dilema dalšího postupu. Nicméně jeho případ je zřejmě nakažlivý, protože ve středu se k partii nedostvil (bez jekékoliv omluvy) Folbr a na čtvrtek se omluvil vedoucí Partl (alespoň se omluvil dopředu abych nenasazoval). Doufejme, že to tím skončilo a dále bude vše probíhat bez problémů.

16.08.2014 -  Psát po turnaji zprávy z jeho průběhu jistě není to nejvhodnější, co by měl člověk dělat. Nicméně v zájmu zachování informací do historie klubu jsem se rozhodl pro alespoň stručný popis zbytku akce.
Ve čtvrtek se hrála na rakovnickém náměstí druhá partie minizápasu Cvek-Neuman. Po cca 90 minutách partie skončila vítězstvím GM Roberta Cveka. Večer pak proběhla v prostorách KC (Tylova divadla) veřejná analýza obou partií. O analýzu byl zájem a všichni návštěvníci na konci oběma velmistrům poděkovali potleskem.
V odpoledním kole nedorazil Folbr (a tím se vyloučil z dalšího průběhu, což ho v pátek velmi překvapilo) ale ani Urbánek, který se po telefonu omluvil pro nemoc (škoda, docela se mu dařilo). Zbytek hráčů bojoval dobře a dlouho.
V pátek dopoledne se na nohejbale sešlo devět hráčů, kteří se rozdělili do tří trojic a sehráli turnaj systémem každý s každým. A protože se hrálo výborně, sehráli se v různém složení i další dva turnaje. V prvním turnaji zvítězilo družstvo Lavrinčík R., Satranský, Tichý (10, 10 a 10, 10) před družstvem Hajšmani, Wasserbauer (7, 6 a 10, 10) a družstvem Srbové, Špička (6, 1 a 2, 9). Druhý turnaj vyhráli Satranský, Špička, Tichý (10, 10 a 10, 10) před Hajšmany s Wasserbauerem (9, 6 a 10, 10) a Srby s Lavrinčíkem (9, 3 a 9, 7). Třetí turnaj pak vyhráli Hajšman L., Lavrinčík a Tichý (10, 9 a 10, 10) před Hajšmanem M., Satranským a Wasserbauerem (7, 10 a 9, 10) a Srby se Špičkou (4, 5 a 10, 7). Všechna vítězná družstva byla před kolem (při losování cen) obdarována cenou.
V sobotu se bojovalo nebývale dlouho, a tak odpolední raut měl výrazně menší účast než následná přednáška GM Roberta Cveka na téma "Carlsen - nový Fischer?". Samotná přednáška se trochu protáhla a tak se jí zúčastnili i již dorazivší ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek a starosta města Rakovník Zdeněk Nejdl.
Obě zmíněné celebrity pak předaly ceny všem účastníkům turnaje. Přesto, že cenu obdržel opravdu každý přítomný účastník, ještě jich dost zbylo. Pořadatelé však byli připraveni a předali je vylosovaným účastníkům.
Snad i proto odjížděli všichni účastníci z turnaje spokojeni a někteří i se slibem své účasti v dalším ročníku.
N A S H L E D A N O U !!!!!!!