29.ročník Jiráskova memoriálu
pořádané ve dnech 5. - 12.08.2017 v Rakovníku
s podporou
města Rakovníka
a ve spolupráci s Kulturním centrem Rakovník.
 
                     Sponzoři turnaje:  becherovka,Krušovická pekárna a cukrárna, Pivovar Krušovice, Václav Chyský železářství Rakovník, Sport u Brány Rakovník, FOTO Sládek Rakovník, Státní hrad Křivoklát, CK Kontakt s.r.o. Rakovník, Procter & Gamble Rakona s.r.o. Rakovník, Pekařství Špáňa Šanov, Krmiva Hrubeš Lišany u Rakovníka, Pekárna Branka  - OSA spol. s r.o. Rakovník, Informační centrum Rakovník, PIZZA FLY Rakovník, ARRIVA TRANSPORT Česká republika a. s., Pivovar Bakalář Rakovník, Energie a.g. Rakovník, Montop Rakovník                           
                                       

Facebook:    Jiráskův memoriál

Propozice:    česká verze, english version, deutsche version
(Propozitions)   
                     
Výsledky a losování:  startovní listina (chess-results)
(Results and pairing)
                     
Partie Jiráskova memoriálu: 1.kolo, 2.kolo, 3.kolo, 4.kolo, 5.kolo, 6.kolo, 7.kolo, 8.kolo, 9.kolo
(Notations JM)                            

Fotogalerie:   zde je odkaz na foto


Doprovodné akce:   doprovodný program je pro ty, kteří osloví pořadatele, 
(Special events)                 ostatní si poradí individuálně - možností mají neurekom!
                                    


Aktuality:
05.08. -  
Tak jsme opět sebrali zbytek sil a pokusili se o důstojné pokračování tradičního Jiráskova memoriálu. Letos se jedná již o 29. ročník a tak cítíme jakousi povinnost dotáhnout to do kulatého výročí. To by nám Jára Cimrman nikdy neodpustil, skončit před třicátým ročníkem. A co teprve naše mládež, až by se musela učit např. jen 29 ročníků rakovnického turnaje. Už dost na tom, že jsme první ročník uspořádali v nekulatém roce 1989. Ještě že nás zachránila sametová revoluce, která nyní může sloužit jako berlička pro zapomnětlivé.
A snad ve znamení Cimrmana se počet účastníků letos ustálil na počtu sice lichém, ale přesto zapamatovatelném - na 25. Odnesl to sice domácí hráč, ale zase kdo jiný by měl mít volno, než ten, kdo bydlí v Rakovníku, že. Prostě, když jsou šikovní pořadatelé .....
Jak už je v poslední době zvykem, máme skoro stejně sponzorů, jako účastníků a tak můžeme pokračovat v tradici losovaných cen před jednotlivými koly i na konci turnaje po vyhlášení pořadí a předání obvyklých cen.
To, a nehynoucí sláva rakovnického bufetu, k nám příští rok jistě přitáhne spoustu dalších účastníků, kteří s námi oslaví naše malé výročí.
První kolo nepřineslo žádná překvapení, tak si jen dovoluji upozornit na ne příliš známou anomálii: po 1.kole j na samostatném vedoucím místě Truksa, který v prvním kole nehrál!! Jak je to možné? Jen si na to zkuste přijít sami :-)

06.08. -  To v ranní části obávaného rakovnického dvoukola už o překvapení nouze nebyla. O největší z nich se postaral Volf, když porazil třetího nasazeného Hadžalu. Ještě větší rozruch však způsobil Koper, který Hábovi nevěřil a hledal zázrak v prohrané pozici o hodinu déle, než bylo nutné.
Odpoledne Volf potrápil i Hábu, ale ten se nedal a žádné překvapení na svůj účet nedopustil. Gutman včas odhadl, že je v nebezpečí a spolehl se na Jiráskovu malou sebejistotu. Hadžala neriskoval další blamáž, nabídl remis a odjel si odpočinout. Bartoníček přehrál Sargsjana, ale s pěšcem navíc přešel do koncovky nestejných střelců, kterou již nedokázal vyhrát. Nicméně se v této partii odehrála zajímavá příhoda, kdy Sargasjan provedl nepřípustný tah dámou a po reklamaci táhl střelcem. Soupeř nereklamoval a partie pokračovala. Zajímavá otázka zní: "Kdyby soupeř reklamoval, že Sargasjan měl hrát dámou (mohl), jednalo by se o další nepřípustný tah a měla by se tudíž partie kontumovat ve prospěch soupeře?"

07.08. -  A už nám začíná taktizování. Jak jinak nazvat to, že po odpočinkovém dopoledni si vedoucí hráči udělají odpočinkové i odpoledne? Jinak asi největším překvapením kola pro mne byl výsledek Pavla Zelenky. Pravda, druhý Pavel ho k tomu trochu dotlačil. V dobrých výkonech pokračují Volf a Pokorná.
Na otázku z minulého kola mi nikdo neodpověděl, tak si troufnu sám. Po prostudování pravidel jsem nabyl dojmu, že tah jinou figurou, než na kterou jsem sáhl, pravidla nehodnotí jako nepřípustný a proto se na něj uvedené pravidlo o kontumaci nevztahuje. Pravidla dokonce specifikují tři různé druhy nepřípustných tahů, přičemž partii prohrává druhý nepřípustný tah stejného druhu (může se tedy jednat až o čtvrtý nepřípustný tah). Pokud máte někdo jiný názor, klidně mi to napište. Mně je to stejně jedno :-)

08.08. -  Čelo se nám po včerejšku zase trochu vyrovnalo, tak jsem zvědav, co s tím dnešní partie provedou.
No, a nevyšel jsem z překvapení. Jedna hrubice za druhou a čelo turnaje je úplně proměněno. První dva nasazení mají bodovou ztrátu a další - škoda mluvit :-). Teď jen, jak dlouho to Sargasjanovi a Volfovi vydrží. Důležité ovšem je, že taktizování je zatím zapomenuto a opět se začíná bojovat. Krátké remízy se nějak vytrácejí a partie si zaslouží být přehrány.

11.08 -  Jedno remízové kolo a zbytek opět těžké boje. Výskyt hrubic se snížil a favorité dotahovali. Vše bohužel vyvrcholilo dnes, kdy Koper prohrál vyhranou pozici na čas v domnění, že dostane ještě jednou přidáno. Inu, když se nekontroluje množství alkoholu, je to těžké (i když šachový výkon v tom stavu to byl obdivuhodný). Před zítřejším kolem je vše úplně otevřené a šanci na vítězství má neuvěřitelný počet hráčů!