30.ročník Jiráskova memoriálu
pořádané ve dnech 4. - 11.08.2018 v Rakovníku
s podporou
města Rakovníka
a ve spolupráci s Kulturním centrem Rakovník.
 
                     Sponzoři turnaje:  museumpekarnakontakt   jednota                                                                                     raport       Železářství Chyský Rakovník, Sport u brány Rakovník,  Pekárna V Brance Rakovník, X - TECH Nové Strašecí, knihkupectvi  pivomasa vinokarneval  podzbansky   rakona    pivorakovnik dkzemedelska pasovaocel reklama21         
                                       

Facebook:    Jiráskův memoriál

Propozice:    česká verze, english version, deutsche version
(Propozitions)   
                     
Výsledky a losování:  startovní listina (chess-results)
(Results and pairing)
                     
Partie Jiráskova memoriálu: 1.kolo, 2.kolo, 3.kolo, 4.kolo, 5.kolo, 6.kolo, 7.kolo, 8.kolo, 9.kolo
(Notations JM)                            

Fotogalerie:   zde je odkaz na foto


Doprovodné akce:   doprovodný program je pro ty, kteří osloví pořadatele, 
(Special events)                 ostatní si poradí individuálně - možností mají neurekom!
                                    Handicup simultánka s Vlastimilem Hortem(proti osmi soupeřům) se odehraje v hrací místnosti v pátek od 10:00 hod. Přihlášeni již jsou Urban, Slanec, Pecka, Lhotský, Cozl, Mička, Ondreját a Krásný. Tím jsou přihlášky uzavřeny.
                                    Turnaj v minigolfu se odehraje v úterý od 10:00 hod na minigolfu. Trénovat bude možné již od 09:30 hod. Bližší informace obdržíte v bufetu.
                                    Turnaj v nohejbale proběhne ve čtvrtek za předpokladu minimálně čtyř zájemců. Hrát se bude na kurtu u zimního stadionu a sraz účastníků bude v 09:30 hod. Přihlašujte se u rozhodčího. Zatím evidujeme jediného zájemce, kterým je Roman Švarc.
                                    Sázky - 2.kolo -
Hinz-Tscharotschkin 0-1, Krásný-Gutman 0-1
                                                               Ondreját-Pokorná 1-0 a Žák-Lev 1-0
                                                       vítězi se stali: Lavrinčík, Lavrinčík, Slanec
                                                 3.kolo -  Pecka-Pokorný P. 1/2,  Slanec-Bartoš 0-1
                                                                Hejda-Růžička 0-1,  Bojtár ml.-Verner 0-1
                                                       vítězem se stal: Satranský
                                                 4.kolo -  Bartoš-Tscharotschkin 1/2,  Jirásek-Bartoníček 1-0
                                                                Zmeškal-Buk 0-1,  Šlégr-Janoušek 1/2
                                                        vítěz: nikdo!
                                                 5.kolo -  Tscharotschkin-Gregor 0-1, Lavrinčík P.-Hozda 1/2
                                                                Pokorná-Mička 1/2, Vaňková-Bojtár st. 0-1
                                                        vítěz:
nikdo!
                                                 6.kolo -  Urban-Pecka ,  Krásný-Šíbl
                                                                Žák-Pokorný T. , Hejda-Folta
                                                        vítěz:  Švarc, Urban
                                                 7.kolo -  Pokorný P.-Tscharotschkin , Mestl-Lhotský
                                                                Janoušek-Lavrinčík P., Šebek-Verner
                                                        vítěz:
nikdo!
                                                 8.kolo -
                                    Beseda Vlastimila Horta proběhne ve 2.NP Domu Osvěty v sobotu 11.8. od 13:00 (nebo 13:30) plynule po rautu, který se bude konat tamtéž.

                                    Všech doprovodných akcí se mohou účastnit i rodinní příslušníci či kamarádi, kteří se za Vámi přijedou podívat !!!!!

                                    

Aktuality:

04.08. -
Uplynul pouhý rok a my se opět setkáváme s účastníky již 30. ročníku Jiráskova memoriálu. Letos se nakonec sešlo 38 účastníků (v průběhu přihlášek bylo i 47 přihlášených, ale nezvyklá vedra si zřejmě vybrala svou daň) což potvrdilo rostoucí oblibu turnaje. Nebo že by to souviselo s nostalgií bývalých pravidelných účastníků, kteří se přijeli podívat na turnaj před jeho zánikem? Pořadatelé totiž uvažují nad známým českým příslovím, že v nejlepším se má přestat. A 30. ročník je velmi lákavou příležitostí. Vždyť 30 ročníků v řadě nemá v české republice snad žádný aktuální týdenní turnaj. No, a to je právě druhá strana mince. Máme právo ukončit takovou sérii kvůli takovým malichernostem jako jsou malý zájem hráčů, nedostatek volného času pořadatelů a stále častější návštěvy z Německa (Onkel Alzheimer und Tante Sklerosa) a z nich vyplývající omyly? Inu, je to zapeklitá situace. Ale my, Rakovničtí, si s ní poradíme po Spilkovsku!
Ale pojďme k letošnímu ročníku. Vzhledem ke kulatému ročníku musí probíhat vše bez problémů a tak se raději nebudu rozepisovat o přihlášeném Jirkovi Litmanovi, který přijel, přihlásil se, zapil prášky panákem a prospal zahájení turnaje a tím i svou účast, ani o tom, že na třetím stole si soupeři obrátili barvy a přišli na to až po upozornění rozhodčího, které přišlo po ukončení partie, ani o špatně zadaném výsledku a nutném přelosování druhého kola cca 10 minut po zveřejnění losování a už vůbec ne o rozbitém chlazení klimatizace, která se chvíli snažila udělat z hráčů opečené špekáčky. Vždyť všechny tyto peripetie byly vyřešeny s grácií, na kterou jste u pořadatelů v Rakovníku zvyklí. Počet účastníků byl doplněn na sudý domácím hráčem, partii s obrácenými barvami vyhrál postižený favorit, po úpravě losování byli obvoláni všichni čtyři hráči, kteří se na soupeře připravují a klimatizace byla přepnuta do módu větrání. A Robert? ............. (něco pro Cimrmanology).
Během kola se neodehrálo téměř žádné překvapení, nebudeme-li počítat remízu Buka s Ondrejátem a senzační výhru Pokorné nad Bartoníčkem !!!! Ale u Jany jsme již na podobná milá překvapení zvyklí. Nicméně stejně velká gratulace!!
Na závěr se musím zmínit o jedné novince, kterou od nás zajisté brzy okopírují ostatní turnaje. Jedná se o tipovací soutěž na výsledek předem určených partií. Ve druhém kole se tipují výsledky partií Hinz-Tscharotschkin, Krásný-Gutman, Ondreját-Pokorná a Žák-Lev. Podrobnosti najdete na odkazu uvedeném výše.
Také pokračujeme v losování ceny pro včas příchozí hráče, takže Janoušek ještě neudělal jediný tah a již se mohl potěšit sladkou odměnou.

05.08. - Na zahájení obávaného dvojkola se dostavili všichni včas. Snad i proto, že nám na internetu zůstal čas zahájení na 09:00 nebo možná kvůli možnému zisku ceny (otvírák s přívěskem si vybral Verner) či snad pro možnost vsadit si na vybrané partie nebo se prostě sešli ti spolehliví. Kolo zatím probíhá bez velkých překvapení. Zarážející snad může být jen remíza v partii Hozda-Buk, kde se oba soupeři nechali vystrašit časem a dali za remis i přes nestejný poměr materiálu. Holt jak říkal ještě Vojta Plíva - "Lepší půlka, než-li nulka". A když ani Gutman nepřekvapil a nechal si věnovat druhou půlku bodu, zůstalo kolo bez většího překvapení.
Na začátku třetího kola byli vyhlášeni vítězové sázkové soutěže a byly stanoveny nové partie. Problém s nedochvilností zažil Buk, který již podruhé zmeškal konec sázek a ušetřil již druhou dvacetikorunu. Co se týká překvapení, začalo třetí kolo neuvěřitelnou remízou domácích hráčů Leva a Pokorného, z čehož mám největší radost já. Získal jsem totiž zdatného zapisovatele. Jemným překvapením byla remíza Pecky s Pokorným (hlavně proto, že Franta nevyrobil hrubku), která odstavila většinu sázejících ze hry. Pro obě děvčata lze kolo nazvat nedotaženou příležitostí. Remízy rozhodně nejsou neúspěchem, ale obě mohly pokračovat a zkoušet vyhrát. To Roman Švarc o remíze vůbec neuvažoval, dal dámu za tři figury a bohužel si nechal spadnout čas. Tuto partii doporučuji k přehrání a k použití pro propočet variant.
Radost bude jistě mít i Gutman, který po velkém pláči dokázal s černými ustát Gregora. Na čele turnaje tak zůstali pouze dva hráči bez ztráty kytičky. Bez bodu zůstal pouze hráč jeden.
Zítra si můžete v kuchyni objednat karbanátek s bramborem.

06.08. - Čtvrté kolo mne již vrátilo trochu do reality, neboť na zahájení již někteří chyběli (ale nakonec dorazili všichni) a v první půlhodině (a to jsem ještě přehnal) skončily čtyři partie remízou. Pozitivní pro domácí je fakt, že v souboji titánů dokázal domácí Lev porazit mladšího Bojtara. Trochu smutnější je rychlá remíza Tomáše a Verči. Vyloženou tragédii zažili Kolešovičtí, když Šlégr nedokázal vyhrát vyhranou pozici a Hinz ji dokonce dokázal prohrát. A výhry ostatních na tom nic nemění :-).
O velkých zvratech, obratech a překvapeních svědčí i skutečnost, že v tipovací soutěži nevyhrál nikdo a cena se převádí na zítřejší kolo.
Zítra ráno se nezapomeňte dostavit na minigolfové hřiště, kde se Vám pan Spilka postará o velkou zábavu.
Také již jsou vybrané partie na sázky (viz výše), tak můžete diskutovat, přemýšlet radit se, prostě cokoliv, co Vašim penězům pomůže do naší pokladničky.
A ještě jedno malé povzdychnutí. My víme, že kopírovací papír se již stává archiválií a jeho nedostatek může být jedním z důvodů, proč by náš turnaj skončil. Koneckonců těm mladším jsme museli vysvětlovat princip, na kterém to funguje. Ale myslel jsem, že šachisté mají dostatek paměti i logického myšlení, aby (po prvních neúspěších) mohli zvládnout přeložení partiáře a použití kopíráku. Ovšem není tomu tak. Proto nabízím pomoc formou školení.

07.08. - Páté kolo začalo opět losováním a z vyhrané čokolády se radoval Tomáš Urban. Rychlých remíz tentokrát tolik nebylo a partie byly velmi bojovné. Někteří dokonce bojovali tak, že přišli o figuru již do desátého tahu. Zajímavostí kola byla skutečnost, že bílé figury byly jako za trest. Tedy pouze v čele turnaje. Pak to již bylo právě naopak. Překvapení moc nebylo, snad jen Tomáš Pokorný konečně zabral a Ondreját tak nějak suverénně přejel Jiráska. Přesto jsem zvědav na výsledky sázek, protože průběh dotyčných partií se poměrně dost měnil. Partie na dnešní sázky najdete opět výše, tak sázejte.

!!!!! Neustále jsem poptáván na výsledky turnaje v minigolfu, ale nejsem schopen od kolegů pořadatelů získat nic jiného, než seznam účastníků, kterých bylo 10 + 2 děti. Kibice nepočítám. Nicméně kartičky byly rozdány, tak prosím všechny zúčastněné, zda by mi mohli sdělit jejich dosažené skóre. !!!!!
Zatím se mi podařilo získat skóre Janouška (96), Mestla (109) a Ondrejáta (105). Počet úderů je součtem betonu i eternitu.

08.08. - Šesté kolo začalo již večer 07.08., kdy si za účasti rozhodčího Bartoš s Pokorným předehráli svou remízku, aby mohli následující den vykonat návštěvu doma a odpočinout si od náročných Rakovnických pořadatelů. Ostatní partie jsou poměrně bojovné a pro mne je příjemným překvapením, že v čele turnaje je minimum rychlých remíz. Je to však vykoupeno rychlými remízami na konci turnaje. Velkými přeborníky v této disciplíně pak jsou hlavně domácí hráči. Grrrrrrrrrrrrrr ........
Kromě partií šesté kolo zaujalo vítězstvím Radka Lavrinčíka, jehož soupeř si ve vyhrané pozici vytáhl z kapsy zapnutý mobil aby si pořídil pár fotek. Jestli i více nevím, protože s ním opustil i hrací místnost. Pravidla si byl vědom a partii zodpovědně vzdal. Doufám, že se v dalším kole nebude chtít mstít nevinnému Pokornému (Tomášovi).
Všechny Vás moc prosím - nedostávejte mne do takové situace, kdy Vám musím takto ubližovat a ty telefony si vypínejte !!!!!!!
A ještě jedna maličkost. Jackpot tipovací soutěže ve výši přes 600,- Kč si rozdělili Švarc a Urban.
 
09.08. - Dnes dopoledne se u zimního stadionu sešlo celkem 5 hráčů a tři diváci na turnaji v nohejbale. Neodradilo je ani počasí, ve kterém by Gutman za sebou nechával mokrou stopu, pokud by tedy byl schopen ještě něco vypotit (řeči se nepotí!). Zpočátku byli hráči pouze čtyři a tak se sehráli tři minizápasy dvojiček na dva vítězné sety. Cílem těchto minizápasů bylo, aby dvojice s Drahošem udělala maximální možný počet uhraných bodů. Tuto minisoutěž vyhrál Radek Lavrinčík, který s Drahošem dokázal v jednom setu získat celých devět bodů a byl tak jenom krůček od vítězství. Satranský dokázal s Drahošem uhrát v jednom setu bodů osm a tak titul nejkrásnějšího získal Roman Švarc (snad proto, že Drahoš nebyl ještě rozehraný - to jsem asi přehnal). Po těchto minizápasech se chtěl přidat i Ondra Bauer, který viděl, že už se ani nepotíme a domníval se, že ty trosky snadno zlikviduje. Já si tedy osobně myslím, že největší zásluha na Ondrově chuti náleží Drahošovi, díky jehož výkonu Ondra získal sebevědomí, které původně zapomněl doma. Inu rozhodlo se, že si to rozdají tři mladí proti dvou méně mladým. Set to byl zajímavý a ti zkušenější ho dokázali vyhrát jen díky Ondrově zásahu do sítě (nohou) po němž může být rád, že nehraje v turnaji. Nicméně skóre 10:9 nemluvilo o velké převaze a my zkušení jsme nechtěli riskovat a vzali jsme si Drahoše, abychom případnou prohru měli na co svést. Když jsme ho postavili k síti s myšlenkou, že my to vzadu vychytáme a Drahoš už to snad nějak přehodí, tak jsme netušili, že jsme stvořili zvíře. Drahoš na síti snad nezkazil balón a svými nechytatelnými smečemi a šajtlemi tak rozebral soupeře, že jsme raději ukončili sportovní dopoledne, posbírali balony ze střech a rozešli se domů. Při pohledu na nás muselo všem být jasné, že vítezi se stali diváci Verča Vaňková, Míra Ondreját a zvláště Václav Šíbl, který se dokonce naučil počítat skóre a nejednou nás tak zachránil od opakování setu.
Dnešní kolo začalo zprávou, že Hozda nedorazí. Jiráskovi se omlouvá, ale dorazí až zítra. Byl tudíž jediným, kdo nemohl ochutnat sponzorský dar od pizzerie Fly, kousek šunkové pizzy. Partie byly opět bojovné a často se otáčely. Například dvě nejdelší partie. Slanec nevyužil šance dát věčný šach a Lhotský pozici hodnocenou +8 dokázal dokonce prohrát. Inu časová tíseň je prevít.
Večer dorazil GM Vlastimil Hort a tak se už těším na zítřek, kdy odehraje simultánku. Kdo je zvědavý, ať dorazí na 10:00 hod do hrací místnosti.
A ještě jedna maličkost, chystal jsem se napsat, že o co je letos více hráčů, o to méně chodí diváků. Jako by to vycítili, přišli se dnes podívat skoro všichni nehrající domácí hráči.

10.08. -  Ačkoliv jsme s Hortem na simultánku dorazili s předstihem, Hrá se začalo se zpoždění a to ještě až poté, kdy jsem polovinu hráčů i s velmistrem vyhodil z prostor bufetu abych zabránil konání přednášky s jednodenním předstihem. Opět se ukázalo, jací jsou šachisté předvídavý a logicky uvažující národ. Na simultánku jich přišlo dost i jako diváci a někteří z nich si hned postěžovali, že se nějak nedostali mezi účastníky. Podotýkám, že šlo o účastníky turnaje a že poslední místo bylo obsazeno až ve středu. Vše vyřešil Vlastimil (ne nadarmo je velmistr), když řekl ať jim přidám stůl. Nakonec se tedy hraje proti 10 hráčům s tempem 1 hodina na 40 tahů a s dalším přidání 15-ti minut. Další zvláštností je, že barvy jsou rozděleny napůl, takže ti rychlejší účastníci si mohli vybrat bílě figury. A jako perličku si dokonce hráči mohli vybrat zahájení (tedy pouze první Hortův tah). Nakonec si tedy proti Hortovi zasedli soupeři v tomto pořadí: Hinz (černé), Pecka (bílé), Cozl (černé), Urban (bílé), Krásný (černé), Slanec (bílé), Lhotský (černé), Ondreját (bílé), Verner (černé) a Mička (bílé). Po cca 50 minutách je prohraný pouze Verner, ale ze solidarity vůči ostatním pozici bez věže stále tahá a snaží se tak velmistra obrat o čas.
Veselé vyprávění a komentáře, které doprovázely úvodní tahy hlavně ze strany velmistra postupně utichly a nyní se diváci bojí i zakašlat. Soupeři velmistra nemají ELO přes 2000, přesto nenechají Vlastimila oddechnout a židle, připravené pro Hortův odpočinek, tak zejí prázdnotou.
Tak Verner nevydržel a s věží méně se pod hrozbou matu konečně vzdal. Ostatní však bojují dál. Zdá se, že na Pecku a Hinze Hort zapomněl a v obou partiích se mu výrazně zhoršil čas. Částečně to vyřešil přijetím remíz s Peckou a Urbanem. Zatím to vypadá na remízy černými a výhry bílými. Tuto strategii se snaží nabourat Slanec útokem na krále. Prohrát Hort nechce a tak se nyní hraje jen u Slance. Tato strtegie slaví úspěch, ovšem na úkor partie s Mičkou, kde velmistrovi došel čas a 15 minut se tak přidává již ve 22. tahu.
A hned končí další partie. Hinz čekal se svými tahy na velmistra vědom si časové převahy a snad i proto se dočkal nabídky remízy, kterou přijal. Jako další skončil Cozl, který se vzdal hned po nabídnutí figury. A chvíli po něm se vzdává i Lhotský. Hortovi tak zůstávají už jen tři soupeři. Ondreját přehlíží figuru a zmenšuje počet soupeřů na pouhé dva. No a ty oba Hort poráží s visícím praporkem.
Simultánka tedy končí s výsledkem 7 výher a 3 remízy z pohledu Horta. Všechny partie najdete odpoledne na odkazu výše.
Odpolední kolo začalo nepříjemnou zprávou. Volal Jirásek, že se rozbila jeho osobní lokomotiva, takže nemůže přijet vlakem a náhradní doprava Pecka-Zmeškal selhala, neboť ti odjeli do Rakovníka již dopoledne a pro Jirku se odmítli vrátit. Na kolo tedy nedojede a v sobotu se raději již vyspí a začne s přípravou na operaci kyčle, aby mohl přijet příští rok. Jediné pozitivní na tom je, že nás nutí do pokračování turnaje, aby prý tu jednou mohl být Jiráskův dublmemoriál. No nic, Šíbl tedy dostal bod zdarma. V čele turnaje vyhráli všichni favorité, jen Bartosjan Gutmana nějak vypustil a partie skončila remízou. Tím se před posledním kolem osamostatnil Gregor na 1 pozici a získal tak velkou naději na vítězství v turnaji. Ovšem je pravda, že Pecka mu nedal nic zadarmo a vzdal se až po deváté hodině. Střed turnaje se většinou odremizoval, ale partie to byly bojovné. Nejlepší partie druhé půlky turnaje se však odehrála na 18. šachovnici, kde vznikla materiální nerovnováha D+V proti V+V+S+S. Verner i jeho soupeř bojovali jako lvi a nikdo se neodvažoval odhadnout výsledek partie. A nakonec to byl právě Lev, který nevydržel napětí boje a absence cigaretového kouře a zhroutil se tak rychle, že přehlédl jednotahový mat. A tak Verner porazil krále pouště v Rakovníku!

11.08. -  Ještě před začátkem kola jsem se dozvěděl, že Vernerovo vítězství nezůstalo bez následků. Lev neunesl porážku a rozbušilo se mu srdíčko takovým způsobem, že nemůže dorazit na poslední kolo. Ne nejedná se o žádnou nadsázku, Pavel opravdu na srdíčko trpí a tak mu to všichni věříme. Na všech předních šachovnicích se rozhořel velký boj, který vydržel až do výhr Gregora nad Šíblem. To otrávilo Pokorného natolik, že nabídl Gutmanovi remízu (skutečnost, že již mohl stát i hůře v tom určitě roli nehrála). Ostatní se však odradit nedali a tak favorité postupně kosili své spoluhráče. Výjimkou byla pouze partie Krásný-Tscharotschkin, kterou černý prostě vyhrát nedokázal. Nejvíce zdržoval Bartoníček, který s pěšcem navíc nakonec vyhrát nedokázal a Urbal, který s kvalitou méně nakonec dokázal prohrát efektně. Ostatní jsem sledovat nedokázal, protože práce s rautem, besedou (převést Vlastimilovo povídání do besedy bylo pracné a doufám, že úspěšné - ani besedu jsem nedokázal dále sledovat) a přípravou cen bylo více než dost. Nicméně s vypětím všech sil jsme předávání cen zvládli s nepatrným zpožděním vyplněném Spilkovým duchaplným proslovem, tak doufám, že jste nám to všichni odpustili.
Letos nepíšu za rok nashledanou, i když bych si to moc přál. Ale nevím, zda se najde nějaký obětavec-pokračovatel, který bude ochoten a schopen udělat tu práci před turnajem. Pak by byla šance, že turnaj nezemře, ale bude pokračovat dál. Pokud se to však nepodaří, pak Vám všem děkuji za pomoc, účast i třeba jen za projevenou podporu během těch celých třiceti let trvání turnaje. Moc si toho v Rakovníku všichni vážíme.