31.ročník Jiráskova memoriálu
pořádané ve dnech 3. - 10.08.2019 v Rakovníku
s podporou
města Rakovníka
a ve spolupráci s Kulturním centrem Rakovník.
 
                     Sponzoři turnaje:        rakona becherovka    linteo                                                                                                           energie                
                                       

Facebook:    Jiráskův memoriál

Propozice:    česká verze, english version, deutsche version
(Propozitions)   
                     
Výsledky a losování:  startovní listina - pod tímto odkazem najdete i výsledky a nalosování
(Results and pairing)
                     
Partie Jiráskova memoriálu: 1.kolo (PGN, HTML), 2.kolo (PGN, HTML), 3.kolo (PGN, HTML),
(Notations JM)                                 4.kolo (PGN, HTML), 5.kolo (PGN, HTML), 6.kolo (PGN, HTML),
                                                  7.kolo
(PGN, HTML), 8.kolo (PGN, HTML), 9.kolo (PGN, HTML)
                                                   všechny partie v PGN
                    

Fotogalerie:   zde je odkaz na foto - stačí kliknout


Doprovodné akce:   doprovodný program je pro ty, kteří osloví pořadatele, 
(Special events)                 ostatní si poradí individuálně - možností mají neurekom!
                    Minigolf - ve čtvrtek dopoledne-zájemci se hlásí u Spilky v bufetu
                    Nohejbalv pátek v 10:00hod u Zimního stadionu-zájemci se hlásí u rozhodčího
                                      účastníci - Satranský, Hajšman, Dostál, Krásný a možná i Buk
                    Prohlídka pivovaru Olešná bude v pátek v Olešné od 09:00 hod - prohlídka bude krátká (jedná se
                                                    o malý pivovar) ale s výkladem majitele a s ochutnávkou (ne pijatikou).
                                                    - zájemci - Vašíček, Ratušny, Pucholt, Hába, Verner, Vernerová, Satranský
                                                    odjezd z Rakovníka v 08:45, návrat do 10:00 hod
                    Sázková kancelář JM je v bufetu. Podrobnosti níže v aktualitách. Pravidla zde.
                                    

Aktuality:  

Úvod - Turnaj začal jako každý rok a nic právě aktuálního se nestalo. Strohé, pravdivé a vlastně, pro pořadatele již tradičního turnaje, i uspokojující komentář. Znamená to, že vše běží jak má a nekoná se žádný průser. Prostě super!
Nicméně všichni jistě cítíte, že takováto zpráva se hodí spíše do telegrafu, než na stránky turnaje. Takže doplním některé údaje, které by jste museli hledat jinde. V letošním roce jsme přivítali 39 hráčů (a kdyby se Švarc necpal do Dubaje, bylo by jich Cimrmanovských 40). Číslo velmi uspokojivé. Navíc i poměr účastníků Rakovník:Kolešovice 4:1 je letos více než příznivý.
Doprovodný program najdete výše stejně jako výsledky, nasazení a partie. Také jsme díky mnoha sponzorům udrželi losování drobných cen před každým kolem, takže hráči, kteří chodí na partii včas, mají malé zpestření.

1.kolo - První kolo začalo, i přes nepostradatelné proslovy pořadatelů a losování barev, načas. Vše probíhalo tak podle předpokladů, že ani v partiích nedošlo k žádnému překvapení a ve všech vyhráli favorité. Tedy kromě partie rakovnického Beneše, který se vzepřel osudu a odmítl prohrát, byť se silnějším hráčem.

2.kolo - Druhé kolo již svedlo dohromady zajímavé dvojice a tak už se našlo několik nadšenců kteří si stihli vsadit. O divoké partie již nebyla nouze a to na obou koncích startovního pole. Například partie Krásný-Ratušný se již otočila nejméně 3x a stále není jasné jak dopadne! A takových partií je víc. Turnaji to přidává na zajímavosti, a tak to vadí snad jen zapisovatelům - kdo má pořát klepat těch 80-100 naprosto nelogických tahů :-(.

3.kolo - Mezi obávaným dvojkolem se každý snaží zabavit jak to jde. Nejhůř jsou na tom ti aktivní, protože korzovat po náměstí v průtrži mračen není žádná sranda. Hazardéři odhadují šance hráčů ve vybraných partiích (Volf-Gregor, Pecka-Ondreját, Šíbl-Buk, Kotlár-Beneš), neboť dopoledne v sázkách nikdo nezvítězil a bank se zvyšuje. Ti největší zoufalci dokonce blicají.
Boje jsou tuhé. Stále se ještě hraje 6 partií a to v první polovině. Favorité mají plné ruce práce.
Překvapivě bojovná je i partie Koper-Hadžala.
I přes velký boj a dlouhé partie je v 8 hodin hotovo. Zaplať Pánbu za ligové tempo.
Vše je ovšem vykompenzováno čitelností (nebo spíše nečitelností) některých partiářů. Tomu, kdo bude schopen zapsat partii Volf-Gregor (nebo opačně, každý to má jinak) klidně zaplatím pivo!!! Kdybych neviděl konec partie, tak ji luštím ještě zítra!

4.kolo - Čtvrté kolo je teprve chvíli nasazené, a my už máme partie pro sázkovou kančelář. Sázet se může na partie Hadžala-Bartoš, Gregor-Hába, Mestl-Turner a Bartoníček-Dostál. Hrát se bude o nové sázky, neboť ve třetím kole se trfili hned tři sázející. O výhru za druhé a třetí kolo se tak rozdělí Cozl, Lavrinčík a Hába.
Tak první šachovnice rychlá remis, druhá skoro rychlá remis. Ostatní bojují co to dá.
Tak včera jsme skončili brzy a dnes se to táhne a táhne a táááááhne tak, že všichni pořadatelé už jsou notněně unaveeeeniííííí. Skoro až namol!!!

5.kolo - Tak už tu brzy bude 5. kolo. Po vylosování kola jsme začali upravovat cedulky a při tom si Verča všimla, že Lavrinčíkovi program připočetl bod za volno. To byla samozřejmě chyba (Pavel nebyl klasický bay a bod mu tak nepřísluší) ale než jsme začali s cedulkami, odešli čekající hráči s prostudovaným nasazením, které navíc již viselo na webu. Také mi v tu chvíli nebylo jasné jak to rychle opravit, a proto jsem se rozhodl nasazení ponechat a Lavrinčíkovi neprávem přisouzený bod odebrat dodatečně. To se povedlo a dále již bude opět probíhat vše standardně (alespoň doufám). Děkuji všem za pochopení.
A protože jsme nemuseli měnit nalosování, uvádím partie vybrané do sázek. Jsou to Šíbl-Volf, Lhotský-Framberk, Janoušek-Beneš a Truksa-Zelenka. Sázejte, protože ve čtvrtém kole nebyl nikdo úspěšný a tudíž se bank opět navýšil!!!
Informace o doprovodném programu najdete výše v samostatném oddíle.
Tak začátek kola proběhl v pohodě a jediným zpestřením jsou návštěvy kamarádů a přátel (diváků máme letos opravdu dost (sud už jsme museli několikrát vyměnit).
Jen jsem projevil špetku uspokojení a máme tu malou nepříjemnost. Ratušny se dostavil k partii o 38 minut později, tedy hned poté, co jsem mu ji musel zkontumovat. Nic nepomohly výmluvy, rozhodčí byl neoblomný a rozhodnutí jsem již nezměnil. Pravidla jsou holt pravidla!
Vpředu se sice bojovalo, pozice se různě otáčely a natáčely, ale nakonec vše skončilo remízou. Čelo pelotonu se tak spíše rozšiřuje, než aby se konal nějaký ten únik.
Zato od šesté šachovnice to vypadá jako ve známé knedlíkové soutěži (my Ukrajinci něznájem remízu). Nicméně partií, které by se alespoň jednou neotočily, aby pohledal. A pak se pokoušejte sázet!!!
A když už jsem u toho, tak dnes zase nikdo nevyhrál. Jaké překvapení!!!

6.kolo - Hned na začátku musím říci, že očekávám sázkařskou smršť. V banku jsou už takové prachy, že si vsadí úplně všichni. A protože s tím bude HAFO práce, nezbylo, než nalosovat Verče volno, aby se alespoň někdo staral o hráče. A abych nezapomněl, inkriminovanými partiemi šestého kola jsou: Volf-Hadžala, Framberk-Sargsjan, Vašíček-Kačírek a Žikavský-Ellmrich.
Dneska hned v první partii slavíí Rakovník úspěch. Vedle bodu za baye je to dnes již druhý bod pro Rakovník!! Po včerejšku je to vyloženě úroda. A nic na tom nemění ani fakt, že partii hráli dva Rakovničtí. Úspěch je prostě úspěch! Aaaa, právě jsem byl upozorněn, že Jana není rakovnická ale buštěhradská. Tak zpět! Ale rakovničtí stejně stojí dobře, tak my všem ještě ukážeme!
To není jako partie Pecka-Šíbl, o které lze bez nadsázky říci, že to bylá rychlá partie pomalých hráčů.
Remizovali již i Gregor-Turner. Jejich remízu jsem sice napsal Hábovi s Bartošem, ale mazat to nebudu. Stejně to tak dopadne :-). No, chvíli mne vystrašili, ale nakonec přeci jen poslechli.
Další perla, jdu kolem partie a Truksa má o tři zdravé pěšce výše. Paráda. Pak jdu po delší chvíli zase okolo, zakoukám se a Truksa má o dva pěšce méně. Nechápu.
Pavel zapisuje partie a přijde s otázkou: "Jardo, tady je napsáno 0-1 a partie je naprosto vyrovnaná??". No, nemusí holt každý všechno vidět. Ani dobrej šachista.
Takže o překvapení není žádná nouze. Už jen to, že v čele turnaje je samostatný Hadžala!

7.kolo - Tak sázková kancelář vhlašuje bankrot!!! Po třech kolech se jediným vítězem stává Martin Pucholt, který uhodl všechny dnešní výsledky a získává bank za všechna tři kola. Doufám, že nový milionář nezpychne a dohraje turnaj do konce. A sázková kancelář? Začne holt od nuly a vyhlašuje následující partie: Lhotský-Bartoníček, Jirásek-Hinz, Koper-Vašíček a Kačírek-Žikavský. Tak neváhejte a napodobte Pucholta.
Při předávání výhry Martin uctivě poděkoval se slovy "Jen jsem chtěl říct, sázejte, je to tutovka!!"
Tak dnes jedno velké překvapení - Mestl porazil Bartoše! Pro vývoj turnaje velmi pozitivní.
A dnes se konečně konal významný rakovnický den. 3 body ze čtyř. Oba Mírové trochu s překvapením, ale historie se neptá.
Sázková kancelář hlásí tři úspěšné sázkaře, které nerozházela záměna jedné partie na poslední chvíli, a hned vypsala další partie k sázkám. Konkrétně se jedná o Hadžala-Mestl, Volf-Sargsjan, Kačírek-Vaňková a Zák-Hajšman. To vám tedy nezávidím!

8.kolo - konec - Tak jsem se chtěl ještě hodně rozepsat, ale nakonec jsem se šel raději věnovat posezení s některými účastníky turnaje a přípravě posledního kola. V sobotu už bylo hodně práce s cenami, rautem a sledováním překvapivých průběhů a výsledků mnoha partií. Po turnaji jsme zabalili, uklidili a šli vše zapít, tedy prodiskutovat do kulturního zařízení. Až dnes (v neděli) jsem zjistil, že jsem zapomněl odeslat výsledky na chess-results (děkuji všem, kteří mne na to upozornili). Vše je již napraveno a také jsou doplněny partie. Dokonce i soubor všech partií turnaje. Děkuji za pochopení a přeji příjemnou zábavu při přehrávání všech partií. U většiny to rozhodně stojí za to.

Děkuji všem za účast a těším se na setkání v roce 2020!!!