Krajský přebor - A

Tak jsme po loňské odevzdané sozóně sestoupili do Krajského přeboru a začali přemýšlet, co bude dál? Chceme postoupit zpět nebo se budeme plácat někde na konci výrazně zkvalitněného KP? Nechtěně nám tuto situaci pomohl rozřešit kladenský Mišičko, když nás požádal o možnost hostování pro Kubu Hamana. Nakonec jsme se tedy rozhodli pro zlatou střední cestu. Postavíme družstvo mladých nadějných hráčů, kteří se budou plácat v čele KP a případně i postoupí :-). Tato filosofie vychází z předpokladu, že základní devítičlenný kádr bude nastupovat poměrně pravidelně. A vzhledem k jeho vyrovnanosti počítáme s pravidelnou obměnou všech, abychom soupeřům trochu zamotali hlavu. Vždyť naše devítka je poměrně vyrovnaná.
Níže uvedené komentáře by měly být od kapitána Jaroslava Satranského.

19.10.2008 - 1.kolo  Vlašim - ŠK Rakovník  3,5:4,5 
Los se tento rok s námi příliš nemazlil a hned v prvním kole nás vyslal na půdu jediného favorita a největšího kandidáta na postup, do 135 km vzdálené Vlašimi. Soupeři loni postup těsně unikl a tak letos nechtěli nechat nic náhodě a svou soupisku ještě posílili. Ačkoliv jsme k zápasu vyrazili v plné sestavě, nečekalo nás, proti podobně zodpovědnému protivníkovi, nic jednoduchého. Popravdě řečeno, i přes naše silné řeči jsme chtěli soupeře alespoň potrápit a prohrát co nejméně - "se ctí". Ale jak se ukázalo, bez očekávání se hraje mnohem lehčeji než pod tlakem nutného vítězství. A právě tuto pravdu poznali favorité v obou družstvech. Proto Kozlovský postavil poměrně životaschopnou pozici s Tomášem Vojtou a nebýt zbytečné výměny na f4, mohl dopadnout mnohem lépe. Takto Tomáš ožil a Liborovi pak už nedal žádnou šanci. Také Grulich postavil s Ondrou Mejzlíkem lepší pozici, ale nic nepokazil, a ačkoliv nenašel vyhrávající pokračování (Vf4 a Dh4) remizoval po oběti dámy věčným šachem. Plíva s Honzou Stoklasou přešel rychle do koncovky, kterou po soupeřově odmítnutí remis vylepšil, takže nakonec jsem s jeho remízou moc spokojený nebyl. Jak přehrál Volf Vojtu Mejzlíka jsem vlastně ani neviděl, jen vím, že to bylo neuvěřitelně rychlé. Já jsem Emila Macků zřejmě překvapil tahem e4 a roztržením pěšců, přesto mi to moc nepomohlo a ačkoliv jsem statečně odmítl remízu, partie k ní neomylně směřovala. V momentě, kdy jsem začal stát snad i trochu hůře, soupeř udělal poziční hrubku (d4) a pak to již bylo snadné. Wasserbauer bojoval statečně, Pěkně získal pěšce, ale potom zřejmě zahrál nepřesně a když v závěru partie nenašel jediný tah, utrpěl od Pavla Vojty dokonce porážku. Partii Mišička jsem viděl pouze v několika údobích. V jednom z nich měl sice figuru více, ale Ondra Matějovský ji měl dobírat s útokem. Asi se ale stal zázrak a tak v dalším skeči měl Honza dvě figury za věž, čehož navzdory časovce dokázal rychle využít. Kuba Haman sehrál s Vladimírem Horákem zajímavou partii, kdy nejprve soupeř nevyužil šanci získat figuru, což mu pak Kuba vrátil nedotažením útoku na krále. Výsledná remíza byla asi spravedlivým vyústěním. A tak jsme překvapivě zvítězili. Musím říct, že nevím, jestli mne více potěšila samotná výhra nebo tento rozhovor dvou domácích hráčů: "No tak Rakovník postoupí a příští rok od nich bude pokoj!" "To zase sestoupí Kladno a budem na tom stejně!!!"
Nějaké fotografie ze zápasu najdete v sekci fotografie.

02.11.2008 - 2.kolo  ŠK Rakovník - Říčany "D"  5:3 
Po těžkém prvním kole jsme doma přivítali nejslabší (alespoň papírově) družstvo celé skupiny. Očekávala se tedy klidná hra a jasné vítězství. Jak už to tak ale s Rakovníkem bývá, opět se ukázalo, že můžeme každého porazit, nicméně i s každým prohrát. Zápas sice nezačal špatně, Plíva brzy přijal remízu Šindelářovi, Volfovi Zamrazil v horší pozici udělal hrubku a já jsem mnohem lepší pozici (vzniklou po odmítnutí oběti jezdce) dotáhl do vítězného konce. Vedli jsme tedy 2,5:0,5 a svět byl celý růžový. Malinký mráček v podobě Hamanovy partie, kterou Kuba rozehrál velmi optimisticky, pak však vylepšil po Malého nepřesné hře a opět zkazil po přehlédnutí kvality, nikdo nebral příliš drasticky. Ovšem jen do chvíle, než si prohlédl zbývající partie. Kromě Mišička, který s přehledem přehrál Chromovského, stáli všichni ostatní hůř nebo dokonce na prohru. Tuto situaci jen dokumentoval Grulich, který se ve slibně rozehrané pozici rozhodl pro horší tah a horší koncovku s Petrasem neustál. Vedli jsme sice stále 3,5:2,5, ale situace na zbývajících dvou deskách byla katastrofální. Kozlovský, jak je jeho zvykem, zaútočil, nicméně když nenašel tah Jb5, stál stále hůř a hůř. Ovšem v momentě, kdy Vavřinec mohl sklízet plody, tak udělal několik nepřesností a Liborova houževnatost slavila úspěch v podobě uhrané remízy. Když už jsme věděli, že prohrát nelze, začali jsme neskromně pokukovat po zbývající partii a doufali v remis. Wasserbauer špatnou pozici, získanou ve střední hře, během časovky neustále vylepšoval, aby jí v momentě, kdy už stál lépe, opět zkazil. Naštěstí ani Voráčkova nehrála přesně a když v divoké koncovce ještě naprosto zbytečně ztratila tempo, slavil Radek vítězství. Nevím, zda jsme si dnes vybrali výpadek nebo porci štěstíčka a tak na průběh raději co nejdříve zapomenu a budu doufat, že za čtrnáct dní to v Říčanech bude o něco lepší. Nějaké fotografie ze zápasu najdete v sekci fotografie.

16.11.2008 - 3.kolo  Říčany "C" - ŠK Rakovník  1:7 
Po výše popsaném průběhu zápasu jsme odjížděli do Říčan k zápasu 3.kola s mírnými rozpaky. Napětí z nás ovšem spadlo při pohledu na soupeřovu sestavu. Říčanské Céčko totiž chce dát šanci všem svým členům (většinou mládežníkům) a tak nastoupily s náhradníky. Nutno ale poznamenat, že ačkoliv jsme zápas měli pod kontrolou, výsledek ani zdaleka neodpovídal situacím na šachovnicích a je pro domácí příliš krutý. Ale k samotným partiím. Ani nevím, kdo ze čtveřice Kozlovský, Grulich, Mišičko, Haman skončil jako první, ale nutno podotknout, že zde byly partie víceméně jasné. Kozlovský černými brzy vyrovnal a po chybě hamižného Růžičky (mládežnického mistra ČR) rozběhl středové pěšce a už jen inkasoval. Grulich mne přesvědčil, že zápas je již rozhodnut a že v rovné pozici s Říhou stejně neví co hrát a dal za remis. Mišičko jasně přehrál Hlínu a to samé učinil i jeho soused Haman s Janouchovou. Tím ale jasné partie skončily. Plíva stál od počátku pod útokem, ztratil (nebo obětoval) figuru za tři pěšce, ale útok bílého stále trval. A když Filip Malý odmítl remízu, už jsem nedoufal. Nicméně Vojta bránil skvěle, soupeř se v časové tísni přesně neorientoval, figuru vrátil a před lavinou černých pěšců vzdal a utekl. Wasserbauer soupeře přejel jako parní válec. Po zahájení získal pěšce a vyhranou pozici a chodil po místnosti jako páv. Nikoho snad nepřekvapí, že když pěšce vrátil za zisk figury, přehlédl soupeřovu hrozbu matem a figura se nekonala. Radek však opět zabojoval a přesvědčil Košatu o tom, že střelec a dáma může být klidně silnější než dáma s koněm. V téměř vyhrané pozici ale nepochopitelně vyměnil skvělého střelce za špatného koně (prý se někde opět přepočítal) a když mu v nastalé dámské koncovce Košata nabídl remis, tak jí raději přijal. Já jsem soupeře evidentně překvapil volžákem (nic jiného skoro nehraju!!), což se projevilo stále narůstajícím časovým mankem soupeře. Pak jsem se překonal, pozici jsem nezjednodušil a jak jsem očekával, Zdeněk v nedostatku času chyboval a v již prohrané pozici navíc překročil čas. A protože Volf měl zablokovanou a jasně remízovou pozici, těšil jsem se na brzký návrat domů. Svůj omyl jsem pochopil v momentě, kdy Volf Nguenovi odmítl remis a pokračoval ve hře. Další hodina čekání ovšem nebyla zbytečná. Snědl jsem připravenou svačinu a vzpomněl jsem si, že jsem chtěl udělat fotky ze zápasu. No, alespoň jsem Volfovi udělal seriálek :-). Když už všichni věřili v remízu, Míra obětoval figuru a ačkoliv následný průběh mohl dopadnout lépe pro soupeře (to je tedy jen můj dojem), zdecimovaný a utahaný Nguen po nepřesné hře vzdal. Myslím, že zbytečně brzy, ale kdo ví. A vůbec, historie se neptá. Těch pár fotek Volfa najdete zde hned jak je tam vyvěsím.

30.11.2008 - 4.kolo  ŠK Rakovník - Sokol Struhařov  6:2 
Zápas čtvrtého kola, kdy jsme doma přivítali nevyzpytatelný Struhařov, nám vyloženě vyšel. Pravda, bylo to způsobeno hlavně tím, že soupeř přijel v hodně oslabené sestavě. Na posledních dvou šachovnicích měl hráče s LOK 1460 a méně. Také jsme tam brzy získali vyhrané pozice, a ačkoliv to ještě dlouho trvalo, Mišičko i Haman nezaváhali a zvítězili. Předběhnout je ovšem stačili Plíva, který nechal zavzpomínat na staré časy, když převálcoval Grečného a Grulich, který s přehledem zremizoval Gernerta (ovšem jako obvykle se raději nešel zeptat kapitána aby mu jí nezakázal). Svou partii skončil také Volf, který nedokázal využít nekorektní oběti Tomíška a vrátil nějaký materiál. V pozici, kdy měl dvě figury za věž a dva pěšce jsem mu doporučil přijmout nabízenou remis, neboť ta zajišťovala, že již nemůžem prohrát. Navíc já jsem stále držel minivýhodu a počítal jsem minimálně s remizou, což znamenalo výhru v zápase. Berg však vyměnil střelce za jezdce a v horší věžovce se vůbec neorientoval. Moji výhru podtrhl ještě Kozlovský, který po pěkném boji odremizoval silného Sourala. Jako poslední dohrával Wasserbauer, který Skálovi obětoval dámu za věž a střelce v domnění, že má útok. Realita ovšem byla zcela rozdílná. Skála zahrál dobře a postavil jasnou výhru, v které ovšem nezahrál nejpřesněji. Tato situace se opakovala ještě několikrát a tak není divu, že když ani Radek nevyužil jednoho zaváhání soupeře, dohodli se oba hráči na remíze. Naštěstí pro nás v situaci, kdy Skála mohl třítahově zvítězit (asi už toho měl taky dost). Vyhráli jsme tedy opět vysoko a jen doufám, že si slabší chvilku nevybereme v Hostivicích.

14.12.2008 - 5.kolo  Sokol Hostivice - ŠK Rakovník  2:6 
Poslední kolo v tomto roce znamenalo souboj na půdě blízkých Hostivic. Toto družstvo před sezónou velmi posílilo a jistě pomýšlelo, když už ne na postup, tak určitě na umístění v přední části tabulky. Po smolné prohře v prvním kole však posily\ nastupovaly sporadicky a družstvo se ocitlo na konci tabulky. Přesto jsme na zápas odjížděli s nejistotou. Chyběl nám Grulich a netušili jsme, jakou sestavu si na nás soupeř připravil. Mírné uklidnění nastalo po příjezdu a zjištění, že soupeř pokračuje v nastupování s oslabenou sestavou. Vždyť z první osmičky nastoupili pouze tři hráči. Přesto jsme zahájili zápas opatrně. Nicméně vývoj zápasu byl již od začátku jasný. Náhradní Dočekal získal s Peklo lepší pozici a výhru jsem očekával každým okamžikem. A když ještě navíc Kozlovský na první šachovnici získal s IM Tričkovem figuru zadarmo, jiný výsledek zápasu než výhru jsme si již nepřipouštěli. Tuto pohodu jen potvrzovali Mišičko a Wasserbauer, kteří Dbalého a Lavrinčíka k ničemu nepustili a zvítězili. Pak trochu zaváhal Haman, který s Hájkem postavil více než slibnou pozici, aby po sérii nepřesnosti pouze remizoval. toto zaváhání vyrovnal Dočekal, který partii dotáhl do vítězného konce, a hlavně Plíva, který v divoké partii porazil Matouše. Za jasné výhry dosáhl na remízu i Satranský, když Plháček nedotáhl slibně rozehranou pozici. Proto vůbec nevadila chyba Kozlovského, který  nakonec s Tričkovem "pouze" remizoval. Za rozhodnutého stavu dohrával Volf, který ve slibné pozici Al Masanimu nastavil kvalitu, ale přesto se partii pokoušel vyhrát - neúspěšně. Přesto jsme zvítězili 6:2 a po zaváhání Žebráku se držíme na čele soutěže s dvoubodovým náskokem před říčanským béčkem. Jen se trochu hrozím skutečnosti, že v posledních třech kolech nikdo z družstva neprohrál, tak čekám, kdy to přijde.

18.01.2009 - 6.kolo  ŠK Rakovník - Pyrit Příbram B  3,5:4,5
Od začátku sezóny jsem na to čekal, ale že prohrajeme zrovna s posledním (i když určitě ne s nejslabším) družstvem soutěže, to jsem si nemyslel. Nicméně nebyli by jsme to my, abychom neztratili nějaký ten bod se slabším družstvem. Zpočátku nic nenasvědčovalo, že bychom mohli prohrát. Nastoupili jsme v základní sestavě (tedy bez doplněného Gutmana). Brzy vyhrál Satranský, když Černohorský neustál mírný tlak a odevzdal figuru. Pak Kozlovský  zremizoval Trmala a naopak Soukal zremizoval Plívu. Vedli jsme tedy 1:0 a ostatní partie byly vyrovnané.(jen Mišičko stál hůře a Haman zase lépe). Pak Volf remizoval se Sladovníkem a Wasserbauer s Kalivodou, ale Grulich neustál svou dobrou pozici a nechal Doležela vyrovnat skóre. Za nerozhodného stavu měl Mišičko ve věžové koncovce se Saxlem dva pěšce méně a Haman s Mejzrem naopak figuru více. Vše tedy spělo k remíze, ale já jsem přeci jen doufal, že Mišičko by mohl svou partii zachránit. A opravdu, Saxl si nechal spojené piky roztrhnout a věžový se střelcovým pěšcem se prosazují těžko. Mišičko tedy partii zachránil a měli jsme se radovat ze šťastného vítězství. Ale šachová hra je plná překvapení. Haman s figurou více najednou nevěděl co hrát, a výsledkem bylo, že svou pozici pokazil. Když pak neviděl ani remizové pokračování, stalo se nevyhnutelné. Mejzr slavil a my mohli pouze litovat ztracených bodů. Nicméně nic není ztraceno. Dělíme se se Žebrákem o vedení a vzájemný zápas nás teprve čeká, takže hlavu vzhůru.

01.02.2009 - 7.kolo  ŠK Kralupy - ŠK Rakovník  3,5:4,5
Po prohře v minulém kole jsme do Kralup nejeli zrovna s nadšením. Vždyť Kralupy každým rokem bojují o postup a seberou body některému z favoritů. Jeli jsme sice posíleni o Gutmana, který nahradil Hamana, ale na vývoji zápasu to nějak nebylo znát. Volf sice brzy získal figuru, když Maršálek nepochopitelně přehlédl jeden z nejznámějších taktických triků, ale Kozlovský měl zase o figuru méně. Sice ji obětoval, nicméně již po několika tazích bylo jasné, že neudělal dobře. Tuto rovnováhu bohužel brzy narušil Plíva, kterému se zahájení vůbec nepovedlo. Špatnou pozici řešil obětí (??) věže, ale Slapnička žádnou chybu neudělal a Vojta se brzy vzdal. Za stavu 0:1 jsem tedy zakázal remízu Grulichovi, který stál lépe i sobě a Mišičkovi, kteří jsme stáli naprosto vyrovnaně. Násilnou hru na výhru však Mišičko přehnal a Martinec výhodu zkušeně dotáhl do vítězného konce. Naštěstí stav vyrovnal Žamboch, který sedl na lep Satranskému. Přesto jsme stále prohrávali o jeden bod. Tento stav nezměnil ani Wasserbauer, který remizoval s Kopeckým, ani Gutman, který nevyužil své šance se Štursou. Vyrovnání tak zajistil až Volf, který konečně využil převahy figury ze zahájení. Zbývaly tedy dvě poslední partie a jasnou prohru Kozlovského tak musel kompenzovat Grulich, který měl s Jarrahem značně lepší koncovku. Po výměně věží a přechodu do jezdcovky však bylo stále jasnější, že remíza je mnohem pravděpodobnější než výhra. Zvlášť když Jirka přešel kolem zisku pěšce a hrál pouze na lepší postavení krále. za tohoto napínavého průběhu nikdo nesledoval marný boj Kozlovského. Ovšem jen do té doby, kdy Palas vztekle zboural figury (nicméně k Liborovi se choval naprosto slušně) a partii vzdal!!! Najednou jsme tedy vedli 4:3 a stačila nám remíza. Ovšem Grulich chtěl vyhrát a připravil nám ještě horkou půlhodinku, ve které nebylo vůbec jasné, jak partie dopadne. A celková remíza, ve kterou jsme ještě před chvílí doufali, nás najednou vůbec neuspokojovala. Naštěstí Jirka , když zjistil, že výhra se již ztratila v nedohlednu a začíná se o ní pokoušet Jarrah, našel remizové pokračování a díky oběti jezdce nepřipustil žádné další kopmplikace. Domů jsme jeli celí šťastní, že můžeme U Písy opět sdělit, že jsme celý zápas měli jasně pod kontrolou :-))

15.02.2009 - 8.kolo  ŠK Rakovník - JAWA Brodce  5:3 
V tomto zápase Mišička nahradil Haman (Mišák tvrdil něco o hromadě práce a odmítal riskovat další prohru), což se ukázalo jako velká posila. Důležité ovšem bylo i to, že nevyzpytatelný soupeř přijel mírně oslaben a navíc vůbec netušil, že jsme soupisku doplnili o Gutmana na první desce. Pokud se tedy někdo připravoval, tak zbytečně! Vyrovnaný průběh zápasu brzy narušil Plíva, který opticky vyrovnanou partii dokázal rychle prohrát a potěšit Skácela. S námi to ovšem bylo úplně jinak. Zbylé partie byly poměrně vyrovnané, tedy kromě Grulicha, který stál s Holubem jasně na výhru. Po remízách Gutmana, který bojoval bez odevzdaného pěšce, s Vávrou, Kozlovského s Fialkou a Volfa se Svobodou bylo jasné, že tentokrát musí rozhodnout zadní šachovnice. A opravdu Wasserbauer jasně přehrál Hroníka a Haman pěkně ošidil Frischmanna. Já jsem s Feierfeilem konečně vyrovnal a začal zkoušet remizovou pozici vyhrát. Brzy jsem ovšem musel zklamanému Grulichovi, který svou pozici značně pokazil, potvrdit, že remíza nám k vítězství opravdu stačí. Svou pozici jsem pak musel hrát velmi opatrně, neboť remíza nám zajišťovala výhru, nicméně jsem již stál lépe a měl jsem jasnou vizi pokračování (tato vize obnášela jistou remízu v případě nějakého zklamání - alespoň jsem si to myslel). Soupeř nakonec obtížnou obranu nevydržel a trochu mi pomohl, takže jsme mohli slavit nakonec klidnou výhru 5:3. V tabulce tak stále udržujeme vedení, ale čekají nás tři nejsilnější soupeři, tak nám držte pěsti.

01.03.2009 - 9.kolo  Říčany "B" - ŠK Rakovník  3:5
Do Říčan jsme odjížděli bez Grulicha, kterého nahradil Vláďa Dočekal. Naše prvotní obavy však rozptýlil soupeř, který nastoupil ve velmi neúplné sestavě, a tak jsme k zápasu nastupovali s mírným optimismem. Ten ještě vzrostl po remízách Gutmana s Buřilem, Kozlovského s Milanem Líznerem a výhře 100% Dočekala se Štočkem. Zápas se vyvíjel velmi dobře a tak jsem neměl důvod nutit Plívu do další hry, když dostal nabídku od Jaroslava Líznera. Stál sice pod útokem, ale měl dva pěšce a pozice vypadala pevně. Nicméně po předchozích porážkách se bál, že partii zkazí a tak remízu přijal. Když remízoval i Wasserbauer v horší pozici s Radkem Skalickým, zůstaly nám pouze tři lepší pozice, ze kterých jsme čekali 2,5 až 3 body. Pak se ovšem pomalu začaly naplňovat obavy, vycházející z blížících se časových tísní. Všechny pozice se začaly horšit a hráči tuto situaci řešili po svém. Já jsem se od pokusu o profesorský šach vrátil k fintám a Adamík se nechal chytit. Toto vítězství bylo důležité pro ostatní, neboť zajišťovalo přinejmenším remízu v zápase. To si uvědomoval Mišičko a tak poté, co pozici s lepším střelcem uzavřel a přemýšlel o obětech, raději změnil názor a nabídl remízu, kterou mladý Tomáš Skalický přijal. Volf jako obvykle promyslel všechen čas strašně brzo a myslím, že právě v časové tísni ztratil výhru. A pokud ne, tak se o to postaral po ní a jeho heroický boj v nestejných střelcích narazil na výborný výkon Havlíka. Takže nakonec jsme vyhráli 5:3, ale pouze při dvou výhrách, takže oproti Žebráku máme před vzájemným zápasem pouze o něco lepší skóre a nezbývá nám, než v zápase zvítězit. Alespoň že, pokud se nic nezmění, nastoupíme v základní sestavě.

15.03.2009 - 10.kolo  Spartak Žebrák - ŠK Rakovník  4,5:3,5
Předposlední kolo soutěže jsme odjeli do Žebráku k předčasnému finále. Obě družstva již nemohou skončit hůře než na druhém místě a tak se po úvodním slovu rozhodčího a nařízení hosty zapůjčených hodin začalo opravdu bojovat. Boj to byl krutý a po cca hodině hry to vypadalo, že se hraje o cenu Davida a Goliáše. Z favorizovaných hráčů stál dobře snad jenom Gutman s Rujdrem a Hašpl s Volfem. Zato papírově slabší hráči se snažili a tak Stolz přehrál Vondru, Wasserbauer Cózla a Kozlovský Hostičku. Ostatní partie stály poměrně vyrovnaně. První úspěch jsme zaznamenali my, když  Stolz neviděl vyhrávající tah a ještě Vondrovi začal vracet nějaký ten materiál. Nestandardní pozici s dvěma věžemi a několika pěšci proti dámě poté znechuceně vzdal ve chvíli, kdy rozhodně ještě bylo o co hrát. Na ostatních deskách se nic moc nezměnilo a tak jsem v pohodě stojícímu Plívovi zakázal remízu se slovy počkej tak ještě pět tahů a uvidíme. Z Vojtovy pohodové reakce jsem usoudil, že je se svou pozicí spokojen. Sám jsem odmítl nabídku remízy hned 2x a podobně se zachoval i Gutman. Pak ale Hašpl zdárně dokončil své dílo závěrečnou parádou a Volf musel sklonit své zbraně. Vyrovnaný stav jsem narušil až já, když Mrňa zahrál v mírně horší ale oboustranně náročné koncovce hrubou chybu a vzdal. Z vedení jsme se ale dlouho neradovali. Grulich s pěšcěm méně neviděl zisk kvality a druhou možnost zvratu mu již Zdeněk neposkytl. V dámské koncovce s dvěma pěšci méně Jirka zmalomyslněl a vzdal. Po tomto vyrovnání Gutman opět odmítl remízu, ale hned následujícím tahem chyboval a lépe rozehranou partii skvěle prohrál. Tyto dvě rány doplnil ještě Kozlovský, který zhoršil pozici s Hostičkou a Plíva, který z ničeho nic stál sice s pěšcem více, ale pod matovým útokem. A protože Hadžala všechno viděl, dostal Plíva na šachovnici pěkný mat. Teprve nyní se vzdal i Cózl, který pochopil, že pokud opravdu získal naději na remízu, musel o ni opět někde přijít. Za stavu 4:3 pro Žebrák se dohrávala poslední partie Kozlovský-Hostička. O vítězství Hostičky již nikdo nepochyboval, ale čas pomalu ubíhal a tak Hostička raději nabídl remízu. Kozlovský chvíli přemýšlel o časovém nátlaku, ale vzhledem k tomu, že i celková remíza 4:4 byla lepší pro domácí a výhra soupeře mu připadala poměrně jasná, nakonec souhlasil. V zápase plném chyb a přehmatů tak nakonec zvítězil Žebrák tím nejtěsnějším rozdílem. A ačkoliv Gutman měl minimálně remízu, Kozlovský  (alespoň dle mého názoru) výhru, Grulich mohl mít kvalitu za pěšce a Plíva přijmout remízu (ten mi také po partii vyčinil, že za jeho prohru může kapitán!), musím také přiznat, že Vondra mohl prohrát, já jsem mohl stát i hůře a Kozlovský měl závěrečnou pozici správně prohrát. Prostě Žebrák nás zmastil zaslouženě a nakonec docela s přehledem. Nezbývá nám, než mu poblahopřát k vítězství v soutěži a popřát mnoho úspěchů ve 2.lize. Nebo doufat, že prohraje v posledním zápase s Hostivicemi (jak naivní, že?).

29.03.2009 - 11.kolo  ŠK Rakovník - Caissa Úholičky  2,5:5,5
K poslednímu kolu jsme sice nastoupili s vědomím, že pokud Žebrák prohraje, stačí nám k postupu jakákoliv výhra. Zároveň jsme ale věděli, že Žebrák neponechá nic náhodě a s Hostivicemi, které již jasně sestupují, může dohodnout i remízu. A snad i vzhledem k tomu, že druhé místo nám již nikdo vzít nemůže, naše motivace se pohybovala na bodu nula. Bojovnost spočívala v podstatě pouze v tom, že nikdo nechtěl svou partii prohrát. Díky těmto skutečnostem jsme se nesnažili postavit to nejsilnější a tak jsem povolal původní základní sestavu, kterou zamíchala výměna Mišička za Gutmana. Soupeř, kterému šlo o třetí místo v soutěži, přijel s poměrně nabitou sestavou a tak byl zahájen zajímavý zápas. Brzy po začátku přehrál Haman Sedláka, když získal kvalitu a pěšce. Pak ovšem nezvládl další průběh a partii nakonec ještě prohrál. Brzy ho následoval i Wasserbauer, který nezvládl partii s Novákem a Plíva, který letošní slabé výkony korunoval další prohrou, tentokrát s Mintělem. Za stavu 0:3 pro hosty jsem obešel partie a začal přemýšlet, jestli uděláme víc než 1,5 bodu. Gutman bojoval ze všech sil, ale Vanka měl stále o něco lepší pozici. Přesto neodolal Petrovým nabídkám remízy a po jeho prosebných pohledech nakonec souhlasil. Když svou nadějnou pozici nevylepšil ani Kozlovský s Hruškou a přijal remízu, bylo jasné, že postup je pryč. Za tohoto stavu už neměl ani Satranský důvod neopakovat tahy, zvlášť když jeho pozice s Tejkalem byla téměř prohraná. Úholičky tak mohly slavit vítězství v zápase a zbylé dvě partie mohly už pouze ovlivnit skóre. Grulich stál opticky pod tlakem, ale výsledkem kombinace Vevery byla ztráta pěšce. Zbylé soupeřovi snahy o komplikace Grulich s přehledem odvrátil a zajistil tak jedinou naší výhru v zápase. Volf opět prokázal základní neznalost v zahájení a pak již jen celou partii hledal zázračnou záchranu. Na Framberkovu oběť dámy našel nejsilnější odpověď a koncovka s poměrem věž a dva pěšci proti dvěma figurám byla ještě nejlepším východiskem. Pod tímto dojmem Volf odmítl remízu ale aby své figury rozehrál, musel odevzdat jednoho z pěšců a zbytek byl pouze věcí techniky, kterou Framberk i přes spoustu nástrah prokázal. Prohráli jsme tak největším rozdílem v této sezóně, což nebylo zrovna rozloučení podle našich představ.

Nalosování, výsledky, tabulku a další podrobnosti najdete zde

[ ZPĚT ]