Regionální přebor - A

Ačkoliv se hráčům B-družstva loni nepodařilo postoupit, povedlo se tento cíl nečekaně splnit funkcionářům, když se ukázalo, že naplnit tuto soutěž bylo téměř nadlidským úkolem a nakonec se do ní dostal každý, kdo měl zájem. To sice moc nevypovídá o její kvalitě, ale uvidíme, jak to bude vypadat po zveřejnění soupisek. Naším cílem je bojovat o čelo tabulky, i když dle zákulisních informací má být největším favoritem na postup rezerva ŠK Kladno. Ale nepodceňujte nás. Třeba jim ještě zatopíme.
Komentáře ze zápasů, nebude-li uvedeno jinak, mám slíbené od Honzy Slance, nicméně nebudu bránit ani ostatním :-).

12.10.2008 - 1.kolo  ŠK Rakovník "B"- ŠK Řevnice  4:4
Začalo 1.kolo naší soutěže. Bohužel, jsme nebyli připraveni v plné sestavě, protože Muller a Homola se nemohli dostavit. Spilka se nemohl dovolat Agartanovi a tak jsme nastoupili v sestavě do 4. desky nezměněné, na pátou desku se posunul Grulich, na šestou Košnar a dále Spilka a Lev. Klání mi před hrou připadalo vyrovnané. Poté si hráči sedli ke stolům a většinu hry patřilo převážně štěstí a smůle. Já, na druhé desce s černými kameny měl proti sobě soupeře s elem o 100 menší, ale nic to neměnilo na mé strašné hře. Špatně jsem zahrál zahájení a byl jsem podtlakem. I když jsem se z toho tlaku pomalu dostával, měl jsem to nejspíše prohrané. Po hodině hry však po hrubé chybě ( jednotahová ztráta dámy ) boj skončil a soupeř se vzdal. Proto to štěstí. Ostatní partie vypadali všechny vyrovnaně, až na Spilku, který svého slabšího soupeře, mladšího Paukerta jasně přehrával. Na první desce se asi po hodině a půl vyrýsovala vcelku pohodlná remíza. Vondrášek - Cozl remiz. Vedli jsme tedy 1 a půl ku půl. Za chvíli vyhrál i Spilka v jasné koncovce. 2,5 - 0,5. Lev se hnal do chvílemi vyhrané koncovky, nakonec to však vypadalo na remízu. Neuvěřil jsem pak, co jsem viděl na šachovnici. Dva pěšci a věž proti dvoum pěšcím a věži se proměnili v Levům neprospěch o dva piky méně. Po chvíli prohrál. 2,5 - 1,5. Stále jsem však věřil v naší celkovou výhru. Grulich předvedl neuvěřitelný výkon. S figurou navíc s velkými skulinami v obraně krásně obrátil zápas, bohužel se dostal do časovky, kde neviděl třítahový mat a přešel do lepší věžové koncovky. Tu však nejspíše po předtím krásně zahrané hry uvedl do pozice, kterou třikrát opakoval. 3-2. Košnar však zachyboval a nechal si dát mat. Škoda doposud vcelku pěkné partie. 3-3. Stále to však vypadalo v náš prospěch, protože si myslím, že Dočekalova partie byla remízová. Neříkám snadno, ale můj názor je tento. Dočekal se bránil jako lev, ale nakonec prohrál. Všichni jsme věřili ve Wasserbauera, který nás všechny potěšil. Hrál krásně a bez chyb, a v koncovce pěkně vyhrál. 4-4. Remíza byla asi zasloužená pro oba týmy. Myslím však, že oba litují, jak řevničtí ztráty dámy, a rakovničtí spousty přehlídnutých tahů.

09.11.2008 - 2.kolo  ŠK ZdiceŠK Rakovník "B"  5:3
Tentokrát jsme jeli do silných Zdic. Silných proto, že vyhráli v prvním kole vyšším bodovým náskokem, a proto, že jsme nejeli v plné sestavě. Tím nechci naznačovat, že to jak zápas dopadl, nějak toto manko ovlivnilo. Hlavně proto, že dva náhradnici, Pokorný a Spilka, udělali 100%. Chtěli jsme určitě vyhrát, ale Zdická vlna, jak později označil jejich tým hrající kapitán Lukáš Třešňák, nám doopravdy nedala šanci. Já jsem hrál opět na druhé šachovnici proti silnému Rosenbaumovi. Tušil jsem, že bude hrát na zkušenosti, a tak jsem zvolil netypické zahájení - sicilský gambit. Dle počítače jsem ho naprosto převálcoval, ale jak už to tak u mě bývá, z lepší pozice jsem se pomalu dostával do horší a tak jsem doklopýtal do prohrané koncovky. Trochu zklamání po slibném začátku. 0 -1. Vedle mě na třetí desce hrál Radek Wasserbauer s Lukášem Třešňákem. Hrála se naprosto vyrovnaná partie, tak vypadala i pozice v koncovce stejnobarvených střelců (no, ta už vyrovnaná nebyla - J.S.), ale Radek po hrubé chybce, které Lukáš využil, partii vzdal. 0-2. Spilka slabšího soupeře porazil. I takovéto výhry jsou důležité. 1-2. Na čtvrté desce hrál Dočekal, jak mi však poslední dobou stále říká, nemůže nic nového vymyslet. Hraje to samé, známé, a jeho soupeř obvykle najde nějakou novinkou, kterou ho překvapí. Podobně tomu bylo i ve Zdicích. Bojoval a stál snad i na remízu, pak ho však soupeř přehrál. 1-3. Pozice se nám rýsovala beznadějně. Vše dovršil Košnar, který z lepší pozice došel až ke ztrátě kvality, a tak prohrál s Rosenbaumovou. 2-4 Škoda. Na poslední šachovnici hrál náhradník Pokorný a hrál silně a bez chyb. Porazil soupeře s vyšším elem. Gratuluji. 2-4. Na páté šachovnici však Homola hrál jasně prohranou koncovku a tak bylo všechno jasné. Soupeř mu nedal žádnou šanci. 2-5. Vedle mě na první šachovnici hrál Vondrášek. Hrál se silnou hráčkou Rütter. Ano, hráčkou, prý žije s Angličanem. Bylo nádherně vidět, jak byl Vondrášek připravený. I když asi špatně. Prvních 9 tahů zvládl za 40 vteřin. Přešel s černými ze zahájení do špatné pozice, kterou pak jednotahovým ziskem dvou figur zavěž nádherně dovedl do vítězného konce. I když nebylo o co hrát, hrál Vondrášek krásně. Pěkný bod. Na závěr bych snad jen chtěl pokárat Grulicha a Müllera, kteří se nezúčastnili. Agartanov, který se pak omluví s tím, že už jednou hrál, taky nedodává moc důvěry. Tak snad příště.
Reakce O Vondráška: (Předem bych rád uvedl, že jsem za tyto reakce rád. Alespoň je vidět, že to někdo čte :-). Jen bych rád poprosil alespoň o konkretizaci zahájení.) Rád bych reagoval na článek hodnotící zápas 2. kola Zdice A-Rakovník B, konkrétně na pasáž o partii L. Rutter-O.Vondrášek. A to z toho důvodu, že jsou zde pozoruhodným způsobem zaměňovány dojmy s objektivním hodnocením. Pozice, do které jsem přešel ze zahájení, je prý podle zpravodaje špatná - to je však omyl.Po přijetí oběti pěšce, kterou jsem soupeřce nabídl 11. tahem Df6 (místo teoretického pokračování Se6, event. Ve8), je pozice naprosto vyrovnaná, dá se dokonce říci, že je náročnější na přesnou obranu slabých bodů b2 a f3 v bílém táboře (z tohoto důvodu bylo nejlepším pokračováním za bílé oběť nepřijmout, nebo její přijetí odložit až po předběžných obranných opatřeních na dámském křídle). Už úplně zmatený je výrok, že jsem špatnou pozici "jednotahovým ziskem 2 figur za věž dovedl do vítězného konce". "Jednotahový zisk" je ve skutečnosti excelentní obětí materiálu ze strany soupeřky, kterou převede partii do složité končící hry, ve které má sice černý převahu, ale bílá při naprosto přesné hře udrží remis! Fakt, že na tento způsob obrany bílá přišla, zasluhuje velký kompliment a nic na tom nemění skutečnost, že se soupeřka v následných složitých situacích neorientovala nejlépe a partii nakonec prohrála.

23.11.2008 - 3.kolo  ŠK Rakovník "B" - ČL Kolešovice  4:4
Tentokrát jsme hráli doma se sousedními Kolešovicemi. Mohlo by se zdát, že to byl bratrovražedný souboj, ale odpovídala tomu možná pouze hra. Že se zase nedostavil Grulich, není divu. Tentokrát však měl dobrou omluvu, jel do Německa - na šachový turnaj. Potom chyběl zase Müller, a jak říkal Spilka, mělo by to být naposledy. Tak snad. Ještě se nedostavil Vondrášek, s prominutím trapnou výmluvou, že nemá zimní gumy. Přitom můj soupeř Hinz je taky z Prahy. Každý si myslíme své. Nahradili je tedy opět, stejně jako v minulém kole, Spilka a Pokorný, ke kterým se ještě přidal Kohout. Hosté přijeli v sedmi. Klosse dorazil sám o něco později a po rychlé prohře si hosté říkali, že by bylo lepší, kdyby se ztratil ve sněhu. Nejspíše to bude mít ještě nějakou dohru. Jelikož se nedostavil do hodiny po prvním tahu, tak Spilka vyhrál "kontumačně". Zainteresovaní ví, proč je slovo kontumačně v uvozovkách. 1-0. Košnar neustál silný útok soupeře a po dvou hodinách obrany vztyčil bílý prapor. 1-1. Zajímavou příchuť měla partie Kohout - Kantořík. Oba jsou totiž učitelé / profesoři. Vyhrál z nich ten s vyšším elem, tedy Kohout. Ve vyrovnané hře soupeř přehlídl ztrátu dámy. Každý den není kaviár. 2-1. Tento výsledek ale vůbec nepoukazoval na celou vervu souboje. Pokorný měl kvalitu míň a soupeř toho využil a vyhrál. Tomáš však takhle získává hlavně zkušenosti, a proto alespoň pochvala za boj. 2-2. Na druhé šachovnici hrál Radek W. s Hejdou. Radek si věřil, ale s černými kameny dokázal vybojovat "pouze" remízu. 2,5 - 2,5. Dočekalovu hru jsem moc nesledoval, ale co se mi svěřil, se cítil celou dobu lépe, ale dostal se do "nepříjemné" koncovky. Nepříjemné proto, že vlastně nikdo nevěděl jak má dopadnout. Soupeř nabídl remízu, ale Dočekal si jí nebyl jist. My všichni ( Já, Radek a Spilka ) jsme jí brali všemi pěti, protože se nám zdála jasně prohraná. 3-3. Zůstal jsem já a Karel Homola. Homola se dostal do další spletité koncovky, která by bůhví jak dopadla. Já hrál s Hinzem, dle mě (tím se nechci vychloubat, ba naopak) nejsilnějším hráčem v KP. Hrál jsem opět sicilský gambit, ale z lepší pozice jsem se dostával do horší a horší. Nakonec chyběl i čas. Udělal jsem neuvěřitelnou kombinaci, podle Spilky nekorektní, a dostal se do koncovky dáma proti věži a střelci plus nějací pěšci. Spilka mi řekl, ať hraju na výhru, ale poté co mi Hinz nabídl remízu a kapitán hostí Urban nabídl, že když vezmu remízu Hinzovi, vezme remízu Homolovi, stalo se tak. Byl to fantastický souboj. Bylo dohráno. Myslím, že remíza byla nad míru spravedlivá. Každý byl spokojen. Děkuji tímto i jak Spilkovi, tak kapitánu hostí za skvělou hru a rozmluvu. - Takže smírný počet bodů - 4-4.

Ještě na závěr bych se chtěl omluvit Vondráškovi ohledně minulého kola. Neznám podrobně ruskou hru a tak mi pozice za černé připadala horší. Musím se ještě učit.
Celkově bych boj zakončil ironickými ale smutnými slovy Františka Hinze, když odcházel:,,Tak ať se udržíte!"
 
Popis kapitána hostí Tomáše Urbana:
Okresní derby skončilo po téměř 5,5 hodinové infarktové bitvě remizou !! Los rozhodl, že se okresní derby této sezony mezi Rakovníkem a Kolešovicemi sehraje ve třetím kole, a to na půdě prvně jmenovaného. Domácí byli jasnými favority i přestože letos zatím nezvítězili, ale kolešovičtí sehráli první dvě kola výborně a cítili šanci. Už 14 dní před zápasem se poctivě připravovali především Hejda na Slance, Šmíd na Wasserbauera a Urban na Dočekala. Pečlivě studovali jejich partie, hledali jejich slabá místa a různé odbočky v jejich zažitých systémech tak dlouho, dokud je nenašli. Příprava byla tak dokonalá, až jsme začali věřit, že pokud proti nám rakovničtí takto nastoupí, zvítězíme na 2,3 a 4 desce 0,5:2,5! Jestli se Vencovi s Honzou podaří udržet remis, a i díky tomuto jsme tajně doufali, že se nám konečně letos podaří poprvé v historii zvítězit v zápase s Rakovníkem i celkově! Přestože hráči Českého Lva přijeli k zápasu v základní sestavě, rakovničtí chtěli pouze vítězství. Navíc díky tomu, že jim chyběl Vondrášek s Grulichem, strhli výhodu ještě před zahájením na svoji stranu. V mých očích to vidím na výborný tah rakovnického kapitána. I když si domácí na oko stěžovali, že nejsou v základu, tak každému bylo jasné, že Spilka (1897) a KM Kohout(1983!) jsou více než dobrou kompenzací za absentující, a že díky těmto ,,náhradníkům?:)“ jsou dokonce ještě silnější, než kdyby hráli v základu. K tomu bylo navíc jasné, že veškerá naše příprava přišla vniveč. Na Hejdovo e4 nepřijde d6, Ondrovi Šmídovi nezahraje Láďa Dočekal e4 ale d4, a já bych si osobně zahrál taky raději právě s Dočekalem než s Homolou, kterého jsem zatím v našich společných bitvách nedokázal ani jednou porazit. No nic, karty byly rozdány takto, pomalu utichaly přátelské rozhovory a vzpomínání na společná klání ať už proti sobě, či po svém boku ( Hinz, Fojtík, Kohout, Netík) a po úvodním slovu kapitána domácích, Jirky Spilky, již nic nebránilo začátku zápasu. Každý v hrací místnosti, alespoň z našich hráčů, si byl vědom že jde o hodně. Malé přehlédnutí, jediný 0,5 bod, mohl rozhodnout a ovlivnit výsledek celého zápasu. Poslední individuální zkoncentrování se všech přítomných a hráči sedící za černými kameny zapnuli hodiny. Na deskách se objevilo sotva pár tahů, když se stalo něco co nikdo nečekal!! Neuvěřitelně rychle prohrál Klosse a rakovnický kapitán poslal své hráče do vedení. 1:0! Po úplně zbytečné přípravě tak přišel pro kolešovické další šok, neboť na 6. šachovnici počítali s remizou. Nyní už bylo jisté, že se budeme muset na to, abychom uhráli alespoň bod hodně nadřít. Hrálo se dál. Uběhla první hodina hry a na prknech se objevila dokončená zahájení. Průběžný výsledek zůstal beze změny a pozice na deskách vypadaly dost nejasně. Spíše remízově , tedy lépe pro domácí. Já získal ze zahájení jen miniaturní poziční výhodu a Karel se nyní hloubavě zamyslel. Měl jsem alespoň čas obejít šachovnice a zvážit a pochopit jednotlivé pozice více do hloubky.
1.šach.: e4 c5 a Slancovo b4 Hinze možná trochu zaskočilo, nicméně nyní se mi vzniklá pozice jevila lepší pro Frantu. Měl prostorovou převahu, a Honzovi moc možností k útoku nedaroval.
2.šach.: Hejda Wasserbauera k mému překvapení v zahájení přehrál a povedlo se mu rozbít pěšcovou formaci jeho královského křídla.Pak ale ztratil 45 minut hledáním, čehosi, kohosi, kdesi, a nezbýval mu čas vzniklou výhodu pořádně propočítat a co nejlépe využít. Radek se z toho nakonec nějak dostal,nerošoval, králem přeskákal kamsi na c7, a dokonce vytěžil jakési hrozby, ale když udělal Venca velkou rošádu, bylo po hrozbách a pozice v rovnováze.

3.šach.: zde probíhala dle mého divácky nejatraktivnější partie. Láďa hrál dámský gambit, ale Ondra se potom co mu byl dobrán Jf6 rozhodl pro dobrání g pěšcem, otevření sloupce a k útoku na malou rošádu, přičemž to znamenalo, že se sám vzdává rošády, a král zůstane až do koncovky na e8..Oba hráči cítili, že stojí lépe a hráli na výhru.. Byla to zajímavá podívaná.
(pozápasová počítačová analýza ukázala, že po Ondrové ,,novince“ gxf6 nestál Láďa lépe ani vteřinu!!)
4.šach.: Karel akorát zatáhl g5 a oslabil tím ještě více své pěšce královského křídla, za cenu zkomplikování pozice, a vytvoření hrozeb. Tento tah jsem vůbec nečekal a nepočítal s ním, nakonec se taky ukázal jako slabina která vedla k trvalé poziční výhodě. Naštěstí mé.

5.šach.: věděl jsem, že zde hraje Karel Košnar proti Vencovi Fojtíkovi dámský gambit, ale nic víc. A to co jsem uviděl po jejich asi 15 tazích mě hodně příjemně překvapilo. Nevím vůbec jak taková pozice mohla vzniknout, ale Venca měl, při skoro všech figurách věž na h6, Jf8, malou rošádu,diagonálu c7-h2 a matový útok na soupeřova krále na g1. Tušil jsem že toto už Václav nepustí, a jakoby na dálku kompenzuje pro nás nepříznivý výsledek. Možná se ale pletu, Karel mi totiž říkal, že je sice pod tlakem, ale že všechny Fojtíkovi hrozby zvládá krýt.

7.šach.: zde se odehrával čistě učitelský souboj, a náš profesor Kantořík bojoval proti profesorovi Kohoutovi s elem o skoro 350 vyšším!! Hrála se italská, a když Pavel dobral na c6 pěšcem e, místo b a stál hůře myslel sem že je to už prohrané. Hrály se nestejné rošády, a jednu chvilku to vypadalo, že už je po bitvě a p.Kohout získává figuru. Zadíval sem se na to, co bych asi hrál, nebo jestli bych vzdal, a jediné co mě napadlo, ale neměl sem moc čas to spočítat, byla dočasná oběť věže na c2 a pár pěšců za zisk dvou lehkých figur. Šel jsem zatáhnout svůj tah a když sem se vrátil, pozice mě příjemně překvapila. Letos 100% Kantořík zatáhl přesně jak sem si myslel já, a i přes oběť materiálu najednou postavil Kohouta pod matový útok. A o tom že tam něco opravdu bylo svědčí fakt, že rakovnický profesor strávil nad dalšími dvěma tahy snad 70 minut!!
(nyní jsem začínal zase tajně doufat, že pokud Kantořík udrží alespoň půlku s Kohoutem, mohli bychom ještě vyhrát)
8.šach.: Zde hrál za domácí poslední náhradník, mladý a nadějný Tomáš Pokorný, proti našemu Jirkovi Netíkovi. Před partií jsem stihl ještě Jirku varovat, že je Tomáš opravdu dobrý a že ho nesmí podcenit. Jirka Netík je ale letos oporou a sběratelem důležitých bodíků, a nezklamal ani tentokráte. Ze zahájení získal pěšce, a zesiloval tlak ze všech stran.

Teďka už se hrálo přibližně 3 hodiny.
Neměl jsem čas už vše tak sledovat, protože začal u mé partie dělat Homola hmmmm, hmmm, držet si hlavu, kývat a usmívat se. Toto bylo v našich vzájemných duelech vždy znamení, které pro mě nevěstilo nic dobrého a znamenalo, že Karel vidí něco, co já ne. Navíc nám každému zbývalo dotahat na první časovou kontrolu skoro polovinu tahů!! Začínal jsem mít z mé pozice strach a vše kontrolovat a přepočítávat a ztratil spoustu času. Najednou jsem uslyšel ,,ježiš marja to snad ne“ a po tónu poznal hlas Pavla Kantoříka. Pavel vymyslel výborný tah koněm, ale zapomněl nebo neviděl, že jak s ním uhne, přijde o dámu. Škoda takovéto prohry, sehrál jinak vynikající partii a za celý tým připojuji díky za bojovnost.
Za stavu 2:0 pro domácí jsem myslel že už je hotovo. Neviděl jsem a neslyšel nic kolem sebe, trochu rezignovaně zatáhl svůj tah, a šel se nadýchat čerstvého vzduchu. Když jsem se vrátil bylo to ale 2:2!!! A byli jsme opět ve hře o body.
Své partie dokázali vyhrát dva nejstarší hráči kolešovického týmu, a dostali tím tak Českého lva zpátky na koně. Popravdě nejsem si úplně jistý jestli třeba vyhrál nejdřív Netík před Kohoutem, bylo to 1:1, pak 2:1 a pak srovnal Venca Fojtík na 2:2, seběhlo se to strašně rychle, ale to asi nehraje až tak moc velkou roli.
Důležitější bylo, že pokud do teďka vládla v hracím sále napjatá a hustá atmosféra, teďka zhoustla ještě víc. Do časové kontroly na 40 tahů zbývaly už jen minuty. Hrálo se už jen na prvních 4 deskách,a hlavně za stavu 2:2 se hrálo zase od začátku. Ze zbylého osmera bojujících věděl každý, že když zahraje slabý tah a prohraje, prohraje tím dost možná i celý zápas. Tento ,,konec“ klání by se dal také nazvat soubojem 2 mladých + 2 zkušených hráčů na straně jedné proti 2 zkušeným + 2 mladým hráčům na straně druhé. A jak vypadala pozice na deskách? Nejvíce by o ní mohl pohovořit asi domácí kapitán, který měl nejvíce času vše sledovat, ale jeho výraz na tváři vypovídal, že už nevypadá pro Rakovník tak moc vesele. Každopádně na všech deskách stálo neuvěřitelně ostré a zajímavé postavení, které by zasloužilo hodinové analýzy, ale čas vypovídal o tom, že hráčům zbývají na každý tah jen minuty. Každá nepřesnost mohla být kritická.
Už jsem měl čas sledovat jen a pouze svojí partii, nevnímal sem ani přihlížející. Myslel sem si že se právě Karel dopustil prohrávajícího tahu, a chtěl ho okamžitě potrestat. Na poslední chvíli sem si ale všiml, že pokud zahraju to, co se mi zdá vyhrávající, dostanu třítahový mat!! Rozhodilo mě to, ale dokázal jsem se srovnat a najít jinou cestu. Minuty běžely a jako první udeřili rakovničtí mladíci Honza s Radkem a naklonili váhy na svojí stranu. Vůbec nevím, co dokázal Honza vymyslet,
neboť celou partii tahal za kratší konec a zdálo se mi, že jestli neudělá Franta chybu, tak je Honza prohraný, ale na rameno mi poklepal Venca Fojtík, a řekl mi že je to na mě, že musím vyhrát, že je Franta Hinz ruplej a Radek měl proti Vaškovi pěšce víc. Nechápal jsem co se mohlo stát a nechtěl tomu věřit, dokud nepřišel Franta sám, a neřekl mi to samé. Musíš vyhrát!! Teďka sem tušil, že je opravdu zle, protože to, že by Franta prohrál, to byla možnost s kterou jsme vůbec nepočítali. Ba naopak, sázeli jsme na jasnej bod. Koukli jsme se s Ondrou na sebe a pak na naše soupeře. Jestliže Slanec s Wasserbauerem přepočítali Hinze s Hejdou, tak my dokážem Dočekala s Homolou přepočítat taky.
A během pár tahů se tak skutečně stalo a my získali každý pěšce do koncovky a vyrovnali nakloněné misky zpátky do rovnováhy. Franta Hinz zabojoval, ale věž a střelec proti Slancovo dámě vypadaly jako nedostačující.
Bylo už po časové kontrole, která dala zabrat nejvíce Slancovi s Urbanem, ale nakonec jí zvládli a oba stáli dál lépe.
Hrálo se dál. Jako první neudrželi nervy hráči na druhé šachovnici a dali za remis. 2,5:2,5 Nyní jsem opět, už naposled, a už opravdu jen na chvilku, uvěřil, že ještě vyhrajeme, neboť se mi jevila Ondrova pozice jasně vyhraná, a já měl spočítáno, že když mi Karel dobere střelce, o jediné tempo nestihne mého plus pěšce, a vyhraji taky. Šel jsem opět na čerstvý vzduch, právě když zkusil Franta nabídnout remízu Honzovi. Ale když jsem se vrátil, čekalo mě další velké překvapení. To když to byl právě Ondra, který nabídl remizu aniž by se poradil (viděl prý jakési bubáky) a Dočekal ji všema deseti vzal. Nyní to bylo 3:3 a navíc Spilka zakázal Slancovi remízu vzít, a řekl mu, že má hrát na výhru. Honza začal přemýšlet co bude v těžké pozici nejlepší, a já jako kapitán začal přemýšlet, co bude nejlepší pro Kolešovice. . 30 minut do konce. . co když Honza vyhraje, a já nedokážu prosadit v časovce výhodu a jen remizuju. . prohráli by jsme 4,5:3,5 a to jsem nechtěl, a tak to byla pro mě jasná volba. . podal sem návrh, že když tedka vezme remizu Honza Frantovi, tak já jí vezmu Homolovi. Dlouho nad tímto návrhem domácí nepřemýšleli, a nakonec přijali, i když nejprve s obavami z toho, že když to podepíšou na první desce, tak já budu tahat dál na výhru. Ujistil jsem je, že to bych neudělal, a pro jejich klid v duši jsme podepsali remizy zároveň.
Okresní derby tak skončilo 4:4 a nás těší to, že jsme sehráli jako Kolešovice historicky nejlepší zápas proti Rakovníku.
(počítačové analýzy po zápase pak ukázali, že na 3 a 4 šachovnici byly pozice od 33 tahu už v rovnováze, já s ondrou jsme měli využít výhody dříve,od 34 tahu by při bezchybné hře skončily stejně remizou, tak jako skončily zaslouženou remizou i partie na 1 a 2 šachovnici…)

07.12.2008 - 4.kolo  ŠK Kladno "C" - ŠK Rakovník "B"  3,5:4,5
Tentokrát nás čekal největší favorit, lze tak usuzovat nejen podle průměrného ela, Kladno "C". Všichni jsme toužili po první výhře, ale osud nám, jak to tak poslední dobou bývá, nepřál. Začalo to ranním mankem Grulicha a hráčů, co jeli s ním v autě, kteří přijeli na partii asi o deset minut později. Vše pak dovršil Grulich, kterému zazvonil telefon v hrací místnosti. K tomuhle bych se rád ozval, jelikož když se kouknete, tak na našich webových stránkách je vlevo psáno : "Spřátelené kluby". Je tam i Kladno. Proto si myslím, že se kapitán hostí vůbec nezachoval jako "přítel", když po té, co byl Grulich jen krůček od vchodu z místnosti při zazvonění mobilu, partii s lehkou ignorancí kontumoval. (Kladno chce tento rok asi hodně postoupit). Prohrávali jsme tedy 1-0, to však nijak neovlivnilo naši bojovnost, ba naopak. Soupeř Radka chybil v zahájení, avšak Radek toho nevyužil, a tak se na šachovnici rýsovala obranná hra pro Radka. Soupeř však přehlédl 2-tahovou ztrátu figury a partie se pak odvíjela ryze pod Radkovým diktátem. Pěkně partii zakončil a tak bylo vyrovnáno - 1-1. Zajímavou koncovku sehrál Karel Homola s mladým a nadějným Hamanem, který, jak se mi zdálo, Homolu v koncovce podcenil a Homola zkušeně přešel do remízy. 1,5 - 1,5. Pak však přišlo nešikovně načasované Dočekalovo přehlédnutí ztráty kvality, po kterém se ihned vzdal. Škoda slibné partie. 2,5 - 1,5. Tak se náš celkový boj začal hroutit. Košnar na poslední desce držel sice slibnou remízu stejně jako Vondrášek, ale k čemu platno, když Müllerova partie byla na vzdání. Ani můj bod by nepomohl. Když Muller ještě smolně prohrál na čas, bylo vše jasné, protože Košnar ani Vondrášek partii nemohli vyhrát. Já jsem partii krásně otočil a završil nádherným matem i časovou tísní. Košnar i Vondrášek však dokázali "pouze" remizovat a tak jsme zase prohráli těsně 3,5 - 4,5. Chtěl bych však pochválit hru Radka a Vondráška. Má partie se prý také objeví na internetu, budete moci alespoň ohodnotit efektivní mat. Tak snad příště, snad nám Nový rok přinese první výhry a body. Jinak, jelikož nejspíše nepojedu na příští kolo, všem přeji pěkně prožité Vánoční svátky a stejně tak i celý nový rok 2009. Šachu zdar.

Reakce J. Šulce: Dobrý den,
dnes mne náš kapitán upozornil na to, že komentář posledního utkání se objevil na našich stránkách a i přes jeho prosbu, abych nereagoval, tak
musím učinit. Musím reagovat na následující: "... Vše pak dovršil Grulich, kterému zazvonil telefon v hrací místnosti. K tomuhle bych se rád ozval, jelikož když se kouknete, tak na našich webových stránkách je vlevo psáno : "Spřátelené kluby". Je tam i Kladno. Proto si myslím, že se kapitán hostí vůbec nezachoval jako "přítel", když po té, co byl Grulich jen krůček od vchodu z místnosti při zazvonění mobilu, partii s lehkou ignorancí kontumoval. (Kladno chce tento rok asi hodně postoupit)..."
Nejprve budu reagovat jako svědek a účastník:
Panu Grulichovi zazvonil telefon v hrací místnosti a telefonát si šel vyřídit na chodbu. Jedna i druhá zkutečnost je důvodem k okamžité kontumaci. Nejen, že telefon zazvonil v hrací místnosti, ale hráč si klidně šel zatelefonovat v průběhu své partie bez svolení rozhodčího.
Nyní budu reagovat jako myslím celkem znalý rozhodčí:Je v naší republice ještě rozhodčí, který by tuto situaci neřešil kontumací? Pokud ano, tak je to politování hodné. Připomenu událost z druhé ligy, kdy v Praze hrály Polabiny, kdy rozhodčí p. Banach odmítl kontumovat partii za zazvonění telefonu. Situace dopadla tak, že byl zpětně změněn komisí rozhodčích (po několika odvoláních) výsledek partie (změnil se i výsledek celého zápasu a změnilo se pořadí družstev na sestupových pozicích) a p. Banachovi bylo zakázáno pískat. A já se ptám, zda by jste si vy (či autor článku) vzal opravdu na svědomí to, že by jste partii nekontumoval?
Nyní se vrátím k hodnocení svědka a účastníka: Kapitán domácího družstva neměl na situaci žádný vliv. Já seděl u partie a chvíli čekal co se bude dít. Zda přijde rozhodčí a zastaví hodiny (to MUSÍ udělat) nebo zda p. Grulich přijde s omluvou za zazvonění a vrátí se k partii. Nestalo se ani jedno zhruba minutu, rozhodčí byl stále na tahu u své partie a p. Grulich stále telefonoval. Tedy jsem se zvedl a pro rozhodčího si došel i když byl na tahu. Musím zdůraznit, že se z mojí pozice nešlo o reklamaci, ale jen o upozornění rozhodčího na jeho povinnosti. Já neměl právo nic reklamoval, protože partie již skončila ze své podstaty, stejně jako kdyby na šachovnici byl postavený mat. Rozhodčí tedy udělal co musel. Zapsal do zápisu informaci o důvodu ukončení partie a zapsal výsledek. Do celého procesu nebyl žádným způsobem zainteresován kapitán domácích ani hostí. Z tohoto důvodu je komentování události na vašich webových stránkách hrubě nepravdivé a když už se vyjadřujete na téma "přítel", tak pokud už chcete někoho osočit, tak mne jako přímého aktéra události, který šel rozhodčímu připomenout povinnosti. Nebo by se vám líbilo, kdyby jste zápas např. vyhráli a ŘO zpětně změnil výsledek partie a možná i zápasu? Jediný, kdo udělal chybu byl p. Grulich, ostatní již jen dělali co museli. S pozdravem Jaromír Šulc
Reakce J. Slance: Vůbec jsem se neosočil na p. Šulce, nepřišlo mi vůbec milé chování rozhodčího, pozoroval jsem to z dálky a ani trochu nebylo milé, ba naopak. Takže se mi nelíbilo, že výsledek zkontumoval, to bylo tedy asi správné, ale že se u toho choval tak jak se choval, na což jsem PŘEDEVŠÍM narážel v prvním článku, mi přišlo nevhodné. Takže pokud nebyl první článek pochopen, za což se omlouvám, hlavním "osočením", jak to Vy nazýváte, má být to, jak partii zkontumoval, a ne to, že ji zkontumoval. I právě k tomu byl poukaz na "spřátelené kluby". Vůbec jsem nemluvil o žádné chybě, jak to Vy nazýváte. Mluvil jsem o chování rozhodčí, které mi přišlo nevhodné. Konkrétně, abych nemluvil o prázndných pojmech, se bavím o rozmluvě mezi rozhodčím a p. Grulichem. Na to jsem narážel a mělo to vyznít i z prvního článku. Jestli jste se zastával přítele, chápu, ale rozmluvu a chování arbitra jste asi neviděl a těžko mluviti o věcech neznámých. Já ano. S úctou, Jan Slanec

21.12.2008 - 5.kolo  ŠK Rakovník "B" - Sokol Hostivice "B"  5,5:2,5
Komentář jsem neobdržel.

11.01.2009 - 6.kolo  ŠK Příbram-Baník - ŠK Rakovník "B"  3,5:4,5
Tentokrát jsme museli vstávat brzo, jelikož jsme jeli až do Příbrami, což je nejvzdálenější celek v naší soutěži. Dle dosavadních výsledků jsme byli asi favoritem, ale známe se, a tentokrát ještě bez Vondráška a již tradičně Grulicha. Mě opět nadchlo, že jsem musel hrát černými kameny, jelikož se vždy přesunu na první šachovnici v dobu, kdy jedeme ven. Díky Vondráškovi jsem se tedy už naučil spoustu zahájení za černé ( které jsem doteď neuměl). Domácí měli zpočátku problémy s židlemi a stoly (celková organizace mi přišla zmatená), ale nakonec vše dopadlo dobře a mohli jsme začít hrát. Jako první a to hned velmi brzy dohrál Dočekal, který vzal soupeři remiz. Oba se zdáli velmi spokojeni a na celkovém průběhu zápasu to nic neměnilo. Asi po hodině remizoval Lev, po dalších pár minutách obvyklým způsobem Košnar - každé kolo, co ho sleduji udělá přibližně ve 40tém tahu stejnou pozici, která je naprosto remizová. Jak to jen dělá. 1,5 - 1,5. Důležitý (a jediný celý!) bod získal Spilka, který svého soupeře s odstupem třídy porazil. 2,5 - 1,5. Již se zdálo, že bychom měli celkem v pohodě vyhrát, jenže Wasserbauer s dvěmi pěšci ( a dle mě určitě vyhranou pozicí ) nedokázal soupeře porazit a "pouze" remizoval. ( pouze jen proto, že si myslím, že Radek by měl takovéto partie přivést do vítězného konce, i přesto, že je soupeř elově vyšší). Müller udělal něco podobného s věžovou koncovkou, kde měl také dva pěchy více. 3,5 - 2,5. A tak jsme na to zůstali jen s Homolou. Já od začátku partie s horší pozicí ( to jsem nedostudoval zahájení za černé) jsem hrál na remízu, stejně jako Homola, ten měl však pozici výrazně lepší. V koncovce jsem soupeře oloupil o pěšce, kterého měl na víc, poté jsme ve stejném tahu postavili dámu a soupeř se zoufale snažil dámou vyšachovat tu mojí. 6 tahů mu trvalo, než pochopil, že je to remíza. Homola pak dokázal partii s přehledem remizovat a mohlo se zase jednou slavit. 4,5 - 3,5.

25.01.2009 - 7.kolo  ŠK Rakovník "B" - ŠO Stochov  7,5:0,5
Po minulé šťastné výhře jsme čekali doma dle dosavadní tabulky jeden ze slabších týmů - Stochov. Většina našich soupeřů měla vůči nám elový deficit, takže naše hra, a nakonec i výsledek, tomu jasně nasvědčovali. Moje hra tomu nasvědčovala asi tolik, že jsem sebral otráveného pěšce a tak ztratil dámu - tedy "vyměnil" za věž a jezdce. Nevzdávám se však bez boje, a při větší dávce štěstí jsem byl já ten, kdo za pár táhů bral dámu zpět, a to pouze za věž. S figurou více jsem došel ne do té nejšťastnější koncovky, kterou jsem pak ale čistě vyhrál. To byla hra. 1-0. Za chvíli po mě slavil i Radek, který se dostal do jeho obvyklé koncovky lehkých figur s dvěmi pěšci navíc, kterou však jeho soupeř neustál. 2-0. Velmi pěkně vyhrál Košnar, který, jak už asi ani nemusím podotýkat, postavil jeho obvyklý stonewall, který však tentokrát prorazil obětí koně za pěšce a došel si pro dámu. Po skončené hře se svěřil, že mu to ukazoval Satranský v hospodě ( tu oběť koně ). Alespoň je vidět, jak je naše příprava pilná. 3-0. Jako vždy vyhrál s přehledem Spilka, zvýšil tedy náskok na 4-0. Pěknou partii předvedl i Vondrášek, který hezkou kombinací uzavřel již tak doposud pěknou hru. 5-0. Čisté skóre "zkazil" Homola, avšak v čistě remízové pozici mu není co vyčítat. 5,5 - 0,5. Zbývali tak poslední dva bojovníci - Dočekal a Müller. Müller sice dohrál jako poslední, avšak celou dobu měl zápas pod kontrolou a se ziskem figury dohrál partii bezproblémů a s bodem na jeho kontě. 6,5 - 0,5. Nakonec jsem si nechal Dočekala, který přesnou hrou ve střední hře se prosekal do koncovky, a jak řekl Vondrášek, velmistrovsky jí vyhrál. Bylo to tak. 7,5 - 0,5.
Nuž, poslední kola se daří, naše výsledky se zlepšují, a myslím a zároveň doufám, že s toutou hrou bychom mohli dosáhnout i vysněného druhého místa, na které teď  ztrácíme 3 body.

08.02.2009 - 8.kolo  ŠK Rakovník "B" - ŠK Hotel Merkur Kladno  4,5:3,5
Blíží se konec soutěže a naše poslední výhry nás posouvají stále výš a výš, a tak i tentokrát, proti Hotelu Merkur Kladno jsme chtěli získat další cenné body. Je jasné, že postup má zajištěno druhé Kladno v soutěži, i přesto bychom chtěli udělat co nejlepší výsledek. Jako tradičně, dalo by se říct v základní sestavě, jelikož Grulich nenastupuje, se Spilkou a tentokrát s Kohoutem na poslední desce. Soupeř se mě osobně zdál velmi silný a tak jsme hráli opatrně, přesto s touhou po vítězství. Tuto touhu začal jako první dokazovat Radek, který mi po jeho 6-tém tahu oznámil, že ho nebaví hrát tuhle obvyklou sicilskou a tak obětoval věž, a spoustu dalšího materiálu. No neskutečné. Jak se po konci zápasu ukázalo, byl tam 5ti tahový mat. Škoda, že si ho Radek nevšimnul a po nekonečných výměnách došel do remízové koncovky. Alespoň tak, říkal jsem si. 0,5-0,5. Za chvíli po Radkovi remizoval Dočekal ve vskutku remízové pozici s panem Čižinským, a to si myslím je velmi pěkná půlka. :-) 1-1. Vedení zajišťoval Spilka, jenž pěkně přehrál Felkla a tak jsme vedli. 2-1. Já jsem hrál popravdě velmi slabě a další (již třetí v této soutěži) oběť dámy vyšla jen z polovičky. To však nestačilo a ke všemu jsem dal soupeři figuru, a tak jsem vzdal. 2-2. Vondrášek s přehledem remizoval. Také díky tomu, že viděl, jak se zápas vyvíjí na dalších šachovnicích.2,5-2,5. Karel Košnar hraje tento rok dle mě vcelku bezchybně a další remíza (s elově silnějším hráčem) je také úspěchem. 3-3. Poslední dvě partie hrál Karel Homola a Kohout. Kohout hrál na jistotu a ve chvíli, kdy Homola velmi pěkně porazil Maška, nabídnul remízu, a ta byla přijata. Takže můžeme opět slavit a blížíme se k našemu vysněnému druhému místu. Jen tak dál.

22.02.2009 - 9.kolo  ŠK Pyrit Příbram "C" - ŠK Rakovník "B"  3,5:4,5
Tentokrát jsme jeli ven, a to do Příbrami. To, že jsme jeli ven, samozřejmě znamená, že jsem musel hrát na první desce. Předcházel tomu ranní zmatek, že Vondráškovi ujel autobus a druhému se nepodařilo nastartovat. Bohužel. Naštěstí s námi jel na čumendu Košnar a tak jsme nastoupili v obvyklé sestavě, Soupeř, který byl doposud před námi, nastoupil popravdě v horší sestavě než kterou oficiálně disponuje. Byli jsme
tedy elově výrazně lepší, hra tomu však tolik neodpovídala. Jediného elově silnějšího soupeře jsem měl já, a tak to i bohužel vypadalo, jelikož má 10-ti tahová oběť tří figur dopadla sice tak jak jsem předpovídal, ale v časovce jsem udělal jednotahovou chybu a partii po kratším boji prohrál. 0-1. Pravý opak hrál Radek Wasserbauer, který soupeře doslova roztrhal a krásně vyhrál. 1-1. Grulich stál celou dobu lépe, dokázal pozici využít a soupeře hezky zmatil. 2-1. Na posledních šachovnicích se však bohužel tentokrát nedařilo a zářným příkladem je toho Spilka, který s klučinou s 3.VT pouze remizoval. Přiznávám však, že Bodický (ten klučina) hrál velmi dobře, a i mistr se jednou utne, a tak první půl bodová ztráta není nijak hrozná, ba naopak. Ještě k tomu se to nestalo v nijak důležitém zápase a výsledek to, díkybohu, neovlivnilo.  Zmiňovat se o tom, že Košnar opět remizoval, je myslím zbytečné. 3-2. Bohužel však prohrál Homola a už se nezdálo vše tak veselé. 3-3. Zbýval ještě Dočekal, sice s kvalitou více ale za dva pěšce a pozice nijak pěkná. Müller však soupeře oloupil o figuru a nakonec pěkně vyhrál. 4-3. Jak jsme se později dozvěděli od příbramského kapitána, řekl svým hráčům, že mohou hrát jak chtějí. I přesto si myslím, že měl Dočekalův soupeř zkusit hrát na vítězství (i když by to bylo zatraceně těžké). Dočekal mu nabídl remízu a on jí s úsměvem na tváři přijal. Asi se bál elového rozdílu. Tak jsme zase vyhráli a obsadili prozatímní velmi pěknou třetí příčku. S trochou štěstí a silné hry bychom mohli obsadit celkově druhou příčku. Šachu zdar.

22.03.2009 - 10.kolo  ŠK Rakovník "B" - ŠK Medvědi Zvole  6,5:1,5
V předposledním kole jsme hostili hráče Zvole. Posledními koly se stále prokousáváme tabulkou výš a výš, a tak jsme chtěli i tentokrát dokázat, že na vytoužené druhé místo máme. Soupeř nám v tom pomohl tím, že nenastoupil v základní sestavě, a tak výhra byla i trochu povinností. Ale jako vždy, nebylo to snadné tak, jak může napovídat skóre. Hráli jsme s obvyklými náhradníky Spilkou a Lvem, protože Grulich chyběl. Jako vždy hrál útočně Radek, který za chvíli svého soupeře pokořil a ujali jsme se vedení. Pak už šlo vše jak mělo. Já jsem obětoval pěšce v zahájení a poté vymyslel pěknou kombinaci, kterou soupeřka neustála. Stejně tak hezky vyhrál Vondrášek, s přehledem Müller, a jak už to tak bývá i Spilka. Homola bohužel jako jediný svému soupeři podlehl, bolestivou ránu do naší hry však vynahradil Dočekal, který soupeře v koncovce, kde si chtěl snad postavit dvě dámy, po 20 tazích udolal. Lev remizoval, a tak jsme mohli slavit další postup v tabulce. Čeká nás již jen Beroun, který když porazíme, můžeme slavit.

05.04.2009 - 11.kolo  Lokomotiva Beroun - ŠK Rakovník "B"  2:6
V posledním kole nás čekal velmi nepříjemný soupeř, a zároveň s Kladnem jediný, kdo byl doposud před námi. Popravdě, když jsem viděl soupisku domácího družstva, ujal se mě respekt. A to nemalý. Věděl jsem však, že touha po vítězství bývá větší. Tu soupeři neměli tak vysokou, a tak jsem věřil. Bohužel se nedostavil Vondrášek, a tak jsem musel bojovat na první desce s velice silným soupeřem Erbanem ( N 2075). Moji spoluhráči to neměli o nic lehčí, elově byl tým velmi silný. Dle dosavadního druhého místa to dokazoval. Před zápasem jsem Radkovi říkal, že asi prohraji, že to za mě musí bodově dohnat. Zápas se však odehrával úplně jinak. S až příliš vysokým respektem jsem v zahájení soupeři povolil zbytečně moc, a tak byl Erban po pár minutách na koni. Radkovi se také nedařilo a to mě vcelku znervozňovalo. Sledoval jsem převážně moji a Radkovu partii, takže z ostatních mám menší přehled. První remizoval spokojený Lev, což byla určitě důležitá remíza, jelikož právě na takovýchto šachovnicích jsme elově silně ztráceli, konkrétně 382 bodů ! Co jsem v tu chvíli zahlédl, že Spilka se dostává do lepší pozice, stejně tak Grulich. Já jsem začal obětovávat, jelikož jsem stál jako ... Oběti se nakonec ujaly, protože soupeř začal věřit bludům, obětoval věž, a já mu jeho kombinaci krásně vymluvil. Pamatuji na ta slova přesně, Erban: "Ty jsi vůl Jirko, ty jsi vůl!" Pravda, s figurou víc jsem šel do koncovky, ale vůbec a vůbec jsem nemohl vyhrát. Nakonec se mi to však povedlo, a já slavil. 1,5-0,5. Radek, který stál, dovoluji si říct na prohru, partii zázračně obrátil a vyhrál. Sám nechápu jak. 2,5-0,5. To už se zápas začal obracet v náš prospěch. Rakovnický přeběhlík Kovář bojoval proti Müllerovi jak mohl, ale náš hráč v remizové pozici soupeře ošálil a vyhrál. No, Kovář spíše ošálil sám sebe. 3,5-0,5. Další šachovnice, kde jsme výrazně ztráceli, byla Placheta-Košnar a náš hráč opět dokázal remizovat, čímž také zlomil elově vyšší hráz. 4-1. Jak jsem mluvil o Spilkovi a Grulichovi, oba využili lepší pozice a soupeře dokázali porazit v koncovce. A tak jsme získali body, které dokázaly naše vítězství. To, že Dočekal prohrál, na kráse nic nemění. Porazili jsme doposud druhý Beroun a tím se posunuli na pozici místo něj. Abych shrnul sezonu. Na počáteční strasti a bolesti, kdy jsme trochu kulhali a remizovali často i zbytečně, jsme odehráli skvělé zápasy, a jak často říkáme, s jistotou vybojovali druhé místo. Chtěl bych tímto poděkovat všem našim šachistům, zvláště Dočekalovi, s kterým jsem projezdil celou sezonu, ale i ostatním, za skvělou partu, za hezké partie, a v neposlední řadě výborné druhé místo. Snad, a já v to doufám, takhle minimálně budeme reprezentovat naše město ( snad i já) i v příštích letech. Tak zase za pár měsíců, naschle. Jan Slanec

Já bych zase chtěl poděkovat Honzovi za zasílané komentáře, které vám přiblížily atmosféru bojů rakovnické rezervy v regionálním přeboru. Škoda, že takového nadšence nemáme i v ostatních družstvech.

Nalosování, výsledky, tabulku a další podrobnosti najdete zde.

[ ZPĚT ]