Regionální soutěž A

Stránka této soutěže je novou stránkou. Nahrazuje regionální přebor, který naše B-družstvo loni téměř vyhrálo. Protože jejich druhé místo bylo způsobeno laxním přístupem k poslednímu kolu (o prohrách s oběma Kladny raději mluvit nebudeme), rozhodla valná hromada, že družstvo se vzdá účasti v přeboru a za trest bude hrát regionální soutěž (hlavně tedy proto, aby mělo jiný termín než Áčko ve druhé lize). Družstvo B má mít postupové ambice, což po shlédnutí soupisek soupeřů nevypadá vůbec na lehkou práci. Komentáře k výsledkům družstva očekávám od kapitána Vlastimila Stružky nebo jeho zástupce Vládi Dočekala.
Kromě Béčka bude v této soutěži hrát i družstvo ŠK Rakovník D, složené z dětí, trenéra a řidičů. Cílem tohoto družstva je poskytnout příležitost ke hře dětem ze šachových kroužků a tak ambice jsou téměř nulové. Každé lepší umístění než poslední místo bude nesporným úspěchem. Komentáře k výsledkům tohoto družstva budou poskytovat kapitán Jiří Spilka nebo jeho zástupce Pavel Lev.

Tak je tady 1.kolo a také první komentáře k zápasům.
ŠK Rakovník B (Stružka) -
partie č.1 Kafura Juraj 0-1 Vondrášek Ondřej - Partie byla v celku vyrovnaná. V koncovce černý pěkným obratem bílého přehrál. Místo aby přistoupil na výměnu pěšce na páté řadě, pěšce přetáhl a vyhrál tím, že si postavil dámu. Šlo o to tahy v této pozici přesně spočítat, což černý dokázal.
partie č.2 Šedivý Vlastimil 1/2 Dočekal Vladimír - V parti měl Vláďa v jednu chvíli o pěšce méně a vypadalo to, že prohraje, pak však hrál přesně a dotáhl to na remizu.
partie č.3 Brůna Pavel 1/2 Muller Jan - Partie od začátku spěla k remize, docházelo postupně k výměně figur, pozice byla vyrovnaná a partie skončila jako první remizou.
partie č.4 Kreutzel Josef 0-1 Stružka Vlastimil - K partii černý, domácí, hráč nenastoupil.
partie č.5 Buryňak Milan 1/2 Homola Karel - Domácí hráč hrající s bílými měl ELO pouze 1100 a tak to mělá být pro Karla snadná záležitost. Opak byl však pravdou. Po nabídce remízi bílým, kterou Karel na doporučení kapitána odmítl to bylo jako na houpačce, oba soupeři 2x přešli přes výhru, avšak vyhrávahjící tahy neviděli. Nakonec se přece jen dohodli na remíze. To bylo v době, kdy pozice byla opravdu remízová a hosté (ŠK Rakovník) měli již jistou výhru. Celkově tedy utkání skončilo 1,5-3,5 ve prospěch hostů, což vypadá jako snadná výhra. Nebylo to však tak jednoduché a to i přesto, že domácí nastoupili ve čtyřech a ještě k tomu ve velmi oslabené sestavě se 4., 6., 7., a 10. hráčem soupisky.
ŠK Rakovník D (Spilka, Satranský) - Mládežnické družstvo Rakovník D přivítalo na své půdě hosty z Hostomic pod Brdy. Hosté nejprve žádali o přeložení zápasu, pak souhlasili s termínem, ale avizovali, že přijedou pouze ve třech. Nakonec přivezli téměř základní sestavu a potlačili tak naděje domácích hned v zárodku. Zvlášť, když trenér Spilka nedokázal porazit jedničku soupeře a ačkoliv ho přehrál, chyboval a pouze remizoval. Ale naši mladíci nechtěli prodat svou kůži lacino a tak se bojovalo ze všech sil. Mařík hrál sice slušně, ale bez plánu a to se v šachách nevyplácí. Soupeř toho využil a zvítězil. Folbr vymyslel pěkný útok, ale bohužel trochu předčasný. Musel obětovat figuru, přesto partii převedl do nadějné koncovky věž a střelec proti věži. Pak ale dobrovolně vyměnil věž za střelce a také prohrál. Za stavu 0,5:2,5 Spilka již hledal ručník, ale Pokorný, který nejprve získal figuru, aby jí pak dobrovolně vrátil nazpátek, zabojoval a s koncovkou si poradil lépe než jeho zkušený soupeř. V poslední partii pak nadějný, ale již starší, Lev dokázal po úporné obraně převést partii do věžové koncovky, se kterou si poradil mnohem lépe než hostující hráč a uzavřel tak skóre bojovného utkání na překvapivých 2,5:2,5.

Máme tady 2.kolo a také první problémy se získáním komentářů. Ovšem Vlasta je vzorný.
ŠK Rakovník B (Stružka) - Zápas se vyvíjel v náš prospěch celkem příznivě již od začátku. Hosté nastoupili jen se 4 hráči, takže Karel Homola na 5. šachovnici měl bod bez boje a nakonec jsme vyhráli 5:0.
1.šachovnice Vondrášek-Beneš 1-0. V zahájení a ve střední hře to byla celkem vyrovnaná partie, v koncovce Vondrášek s bílými soupeře jasně přehrál. To už jsme vedli 4-0. Partie trvala nejdéle.
2.šachovnice  Dočekal-Sasyn 1-0. Vláďa s černými partii zvládl také dobře, i když ze zahájení nevyšel nic moc, postupně ale získával převahu a partii celkem hladce vyhrál.
3.šachovnice Muller-Hlavsa 1-0. Byla to nejkratší partie. Trvala něco přes hodinu. Výhra byla celkem jednoduchá.
4.šachovnice Stružka-Donner 1-0. Donner bílými zahájil partii Rétiho systémem, do 14. tahu stál vyrovnaně, pak však  vzal pěšce a neviděl kombinaci 3 tahů, kdy ztratil figuru /střelce/. A tím bylo po partii, po dalších  několika tazích vzdal, neboť ztrácel ještě věž.
5.šachovnice Homola-Doležal 1-0. Soupeř se nedostavil.
Hosté nastoupili v  poměrně kombinované sestavě, ze základní sestavy přijeli pouze 2 hráči.
ŠK Rakovník D (Spilka) - odjel bojovat do Berouna se zkušenými šachisty družstva B. Mladíci Mařík a Folbr ztratili už v zahájení figury a přestože se ve zbytku svých partií snažili, zachránit se je nepovedlo. Možná lépe hospodařit s časem, více se soustředit na zahájení, přinutit se hlouběji přemýšlet nad kombinacemi povede přístě k úspěchům. Tomáš Pokorný sehrál vynalézavě, možná riskantně (i když asi nevědomky) už zahájení a ztratil pěšce. Jeho figury byly nějak podivně rozházené po šachovnici, chloubou byly koně na kraji šachovnice. Ale šlo to hrát, kdyby nakonec nesebral otráveného pěšce a neztratil střelce. Pak už jen čekal, kdy se soupeř prosadí.
Zklamal zkušený Spilka na 1.šachovnici. Svého slabšího soupeře přehrál v zahájení, vnutil mu svoji hru a po výměnách v e střední hře přešel do koncovky. Dvakrát odmítl nabídku remízy, postavil vyhranou pozici. Namísto aby dal krásný čtyřtahový mat  uprostřed šachovnice, zahrál před časovou kontrolou hrubku (figuru do vazby) a pak už jen útrpně přihlížel, jak se sám porazil. A tak vyhrál jen Pavel Lev (už podruhé za sebou, přepište dějiny!). V dámském gambitu stavěl figury na správná místa, ve střední hře vychytal všechny soupeřovy nástrahy a finty. Chytrou kombinací získal figuru a koncovka partie už byla jasně pod jeho režií. Celkový výsledek 1:4 se zdá být trochu krutý, ale věříme, že mladé Déčko ještě neukázalo, co umí.

Ve 3.kole se moc nedařilo a tak byl problém získat komentáře. Nějak se nikomu nechtěly psát.
ŠK Rakovník B (Stružka) - Zápas Jince-ŠK Rakovník "B" 2,5:2,5. Do utkání jsme nastupovali proti mužstvu, které dosud nezískalo ani bod. Proto se zdálo, že to bude lehká záležitost. Soupeř však nastoupil v dosud nejsilnější sestavě a utkání se vyvíjelo uplně jinak, než se očekávalo.
1.šach. Pokorný-Vondrášek 1/2. Ani jeden ze soupeřů nezískal v zahájení žádnou výhodu, od počátku byla pozice remízová.
2.šach. Kraisl-Dočekal 1/2. Ze zahájení získal Dočekal výhodu pěšce navíc a zdálo se že partii vyhraje, pak však získaného pěšce ztratil a musel bojovat o remízu.
3.šach. Kováč-Müller 1-0. 
Müller v holandské hře dovolil soupeři získat iniciativu ve středu šachovnice a nakonec měl soupeř na 7.řadě 2 pěšce, kdy hrozilo jejich proměnění ve figuru nebo mat a proto Müller vzdal.
4.šach. Zeisek-Stružka 1/2
. Ve střední hře získal Zeisek kvalitu za 3 pěšce, pozice pro černého (Stružku) byla mnohem lepší a při přesné hře i vyhraná. Stružka však jednoho pěšce ztratil a hra přešla do remízové pozice.
5.šach. Slavík-Homola 0-1. 
Homola ve střední hře ztratil kvalitu, pak se však vzchopil a partii dovedl do vítězného konce, když soupeře přehrál v koncovce.
Pokud budeme chtít postoupit do vyšší soutěže, bude se pravděpodobně rozhodovat v zápase s Hostivicemi B.

Ve 4.kole se setkala obě naše družstva a zápas pojala dost vlažně. Nakonec se ale přeci jen bojovalo. Pozitivem je, že zprávu ze zápasu stačilo obdržet pouze od jednoho kapitána a Vlasta s tím nemá problém.
ŠK Rakovník B - ŠK Rakovník D 4:1.
1.šach. Dočekal-Spilka 1/2. Velmistrovská remíza ve 14 tazích.
2.šach. Müller-Pokorný 1-0Pokorný s bílými hrál velmi dobře, dokonce ve střední hře měl kvalitu navíc, pak však ztratil střelce a v koncovce jej Müller přehrál.
3.šach. 
Stružka-Mařík 1-0. Mařík měl v dámském gambitu jako černý pěšce navíc, pak však bílý ve střední hře sebral věží koně. Černý měl na výběr vzít dámou koně nebo věž. Zvolil horší variantu (věž) a během 3 tahů ztratil, po vidličce a šachu, dámu. Tím byla partie rozhodnuta.
4.šach. 
Kohout-Folbr 1-0. Kohout černými Folbra jasně přehrál, získal dámu a figuru. Partie byla velmi brzy rozhodnuta.
5.šach. 
Hucula-Kotyk 1/2. Bez boje.

V 5.kole hrála družstva s rozdílnými výsledky. Zdá se, že zprávu od Spilky nebo Leva asi už nikdy neuvidíme. Tak alespoň tu o béčku.
ŠK Rakovník B (Stružka) - Zápas Hostivice-ŠK Rakovník "B" 4:1.
Cesta k zápasu byla poměrně dramatická, pro velké náledí to v jednu chvíli vypadalo, že na zápas nepojedeme. Nastoupili jsme proti silnému soupeři, který postavil nejsilnění mužstvo. Na všech šachovnicích jsme měli ELO o 100 - 150 menší než soupeř. Touto prohrou se vzdálila vidina postupu, neboť Hostivice maji již o 5 bodů více než my.
1.šach. Matouš-Vondrášek 1-0. Vyrovnaná partie. Vondrášek s černými udělal ve střední hře chybu a ztratil figuru.
2.šach. Dočekal-Nipča 1/2. Poklidná partie byla dána za remízu jako první.
3.šach.
Obrázek-Müller 1-0. Poměrně vyrovnaná partie, kdy v koncovce musel Müller obětovat figuru, aby zabránil matovým hrozbám. Figura navíc se však se však ukázala jako rozhodující.
4.šach.
Stružka-Plháček 1/2. Opět vyrovnáná partie. V jednu chvíli to vypadalo, že bílý (Stružka) stojí o něco lépe, musel však čelit útoku černého a partie se vyrovnala.
5.šach. 
Dbalý-Homola 1-0. V partii  získal Homola pěšce, stál o něco lépe, v koncovce však pěšce ztratil a tuto koncovku nezahrál nejlépe. Bílý by si postavil dámu, nebo by dával mat.

V 6.kole soutěže hrálo doma Béčko, zatímco Déčko si vyrazilo na výlet. Průběh, jak už si pomalu zvykáme, opět pouze od Stružky. A už i od Leva!!
ŠK Rakovník B (Stružka) - Zápas ŠK Rakovník "B"-Lokomotiva Zdice "B" 4:1.
 Zápas  byl celkem jasnou záležitostí domácích.
1.šach. Vondrášek-Turický 1-0. 
Na 1. šachovnici celkem vyrovnaná partie, černý v koncovce udělal chybu a Vondrášek bílými ji dokázal využít k výhře.
2.šach. Dočekal-Šilhavý 1-0. 
Na druhé šachovnici Dočekal poměrně snadno v koncovce přehrál soupeře.
3.šach. Müller-Rosenbaumová 1-0. Na třetí šachovnici Muller s bílými ve střední hře obětoval figuru za silný útok, který vedl k jeho výhře.
4.šach. Stružka-Bohdanecký 1-0. 
Na čtvrté šachovnici soupeř uděla chybu a zrratil dámu a bylo po hře.
5.šach. Homola-Prcín 0-1. 
Na páté šachovnici, po vyrovnaném postavení ze zahájení, Homola s bílými uděla chybu ztratil  pěšce, což bylo rozhodnující pro koncovku, kterou prohrál.
ŠK Rakovník D (Lev) - Všichni 3 mladí byli poměrně rychle ruplí, takže pak už zbyla jen otázka o kolik prohrajeme. JS svou partii rozehrál dobře, nebál bych se říct, že si přímo skoro chrochtal.Bohužel se příliš soustředil na zisk pěšce a "přehlédl" vyhrávající tah (zisk figury nebo kvality, tím si teď nejsem úplně jistej). Sice prý o něm přemýšlel, ale tím ziskem pěšce byl tak zaujatej, že vítěznou variantu (3-4 tahy) nedopočítal. Nakonec měl "na výběr" pěšce dva, ale jen zdánlivě a rozhodl se pro toho, kterej nakonec vzít nešel. A z toho, jak to zvojtil, byl potom tak otrávenej, že už se mu nechtělo tahat dál (ono už to asi ani nemělo smysl) a dal to za remiz. Můj soupeř nehrál úplně přesně (já taky pochopilně ne, ale on hůř), takže v momentě, kdy JS zremizoval, jsem sice stál líp (když jsem předtím už 1x remizu odmítl) a hrát se mi to chtělo (šelma ucítila krev!), nicméně nechtěl jsem ostatní nechat čekat, tak jsem tu remiz dal taky. Potom mě to i trochu mrzelo (kdy zas budu mít šanci vyhrát??), ale co... Paradoxem nakonec bylo, že jsme venku zhruba 15 min. čekali na mladý, než si dohráli svoje "srandapartie". Tolik ve stručnosti k zápasu s Kovohutěma. Ještě drobnost- nutno s povděkem kvitovat, že náš pozdní příjezd zhruba o 15 min.(museli jsme vzbudit celou Folbrovic rodinu) neměl vliv na čas, soupeři hodiny v 9 nepustili a gentlemansky na nás počkali.

V 7.kole hrála rakovnická družstva ne příliš dobře. Opakovat pravdu o Déčku mne již unavuje, a tak o Béčku.
ŠK Rakovník B (Stružka) - Zápas 
byl celkem vyrovnaný, i když jsme mohli vyhrát, neboť Dočekal ve vyhraném postavení se dopustil chyby a prohrál.Zápas skončil 3:2 pro domácí. Mohlo to být ale opačně, nebýt chyby Dočekala.
1.šach. Plachetka-Vondrášek 1/2. Vyrovnaná partie, Vondráček něl v koncovnce 1 pěšce navíc za kvalitu.
2.šach. Dočekal-Fairaisl 0-1. 
Vyhraná partie pro Dočekala, kdy měl o kvalitu a 2 pěšce víc. V koncovce však stále ustupoval králem do matového pole, místo aby se  snažil dostat krále do středu šachovnice, až neměl král z matu úniku.
3.šach. Klán-Müller 0-1. Müller soupeře celkem jasně přehrál, byla to jediná partie ve které jsme vyhráli.
4.šach. Stružka-Meduna 0-1. Ve vyrované partii udělal Stružka ve střední hře chybu, ztratil 2 pěšce, což rozhodlo o výsledku partie.
5.šach. Budil-Homola 1/2. Opět vyrovnaná partie, která skončila remizou opakování tahů. Při snaze jednoho z hráčů hrát jinak než opakování tahů, by tento hráč prohrál.
Touto prohrou  je "B" družstvo definitivně odepsáno z možnosti hrát o první místo a tím o postup do vyšší soutěže.

V 8.kole jsem žádný výsledek nevymámil, ale z 9.kola máme alespoň průběh zápasu Béčka.
ŠK Rakovník B (Stružka) - 

1.šach. Zadina Jiří st.-Vondrášek 0-1. Celkem klidná partie, Vondrášek bez problémů  zvítězil. Soupeř zvolil zajímavé zahájení b4, Vondrášek odpověděl tahem a5.
2.šach. Dočekal-Zadina Jaroslav 1/2. 
Bojovná partie, ve které Dočekal  musel obětovat koně za pěčce, který by jinak došel k proměně na dámu. Pak však dobrou hrou udržel remizu.
3.šach. Zadina Jiří ml.-Müller 0-1. V partii zvítězila zkušenost Müllera nad mládím. Müller v partii dominoval.
4.šach. Stružka-Zadina Tomáš 1-0. Stružka měl nejmladšího soupeře, teprve 11 letého Tomáše. Ten hned v zahájení udělal několik chyb, ztratil figuru a pěšce. Ve střední hře se sice snažil a vymyslel ještě matové hrozby, ale nakonec bílý jasně partii vyhrál.
5.šach. Zadina Václav ml.-Homola 0-1. V této partii měl Homola veliké štěstí, soupeř několikrát přešel přes výhru, měl v jednu chvíli o 3 pěšce více ale nakonec v nepřesně hrané koncovce ztratil figuru,a  několik pěšců a partii prohrál.
Utkání skončilo vítězstvím ŠK Rakovník B nad družstvem Zadinovi Jince 4 1/2 : 1/2.

Z 10.kola mám opět jen průběh zápasu Béčka.
ŠK Rakovník B (Stružka) - 

1.šach. Kunágl-Müller 1-0. Müller velmi brzy ztratil dva pěšce, nestihl rošádu a celá partie velmi rychle skončila.
2.šach. Stružka-Brabec 1/2. Vcelku vyrovnaná partie, ve které bílý získal pěšce, avšak bez jakékoliv výhody. Partie skončila remízou v době, kdy již bylo o celém utkání rozhodnuto. (Tomu se ovšem dá těžko věřit, když stav byl 2,5:1,5 - šlo ještě vyrovnat)
.
3.šach. Chudáček Vl.-Homola 1/2. Vyrovnaná partie, ve které měl Homola o pěšce víc. Tuto výhodu však nedokázal prosadit. (Vyrovnaná s pěšcem víc?).
4.šach. Slanec-Chudáček Daniel 1-0. Slanec zvítězil velmi rychle, bez větších problémů soupeře přehrál.
5.šach. Novák-neobsazeno 1-0. Tuto partii vyhráli domácí kontumačně, protože hosté přijeli pouze ve čtyřech hráčích. (Proč??).
Utkání skončilo vítězstvím ŠK Mníšku pod Brdy nad ŠK Rakovník B 3:2.

A 11.kolo, jako obvykle, opět jen průběh zápasu Béčka.
ŠK Rakovník B (Dočekal) - Vláďa mi napsal pouze něco, ale lepší než prázdné místo

Na poslední šachovnici rychlá remíza, jako by se ani nehrálo. Ostatní zápasy: Kohout lehce vyhrál s nějakým malým klučinou.Za 3/4 hodiny šel domu.Homola získal nějak pěšce,posléze druhého a třetího takže se dá říct že vyhrál také lehce.Já jsem hrál se Stlukou (2175),což v této soutěži je asi většinou jistý bod.Prohrál jsem,ale ve vyrovnané koncovce 6 proti 6ti pěšcům a každý střelce + jezdce,jsem se jaksi dostal do nevýhody tahu a pěšce na h sloupci ztratil.Stále jsem si myslel,že bych to možná mohl udržet ale nešlo to.Asi jsem někde okolo 30.tahu propásl remízu.Neměl jsem čas. Vlasta hrál taky s nějakým mladým klukem.Celá partie byla vyrovnaná ale v koncovce 5 proti5ti pěšcům,měl soupeř jako bílý na dámském křídle 2.pěšce proti jednomu.Bylo to jasně prohraný,ale hošík nevěděl co s tím a tak nabídl remízu.Proto jsme nakonec vyhráli 3:2.

Nalosování, výsledky, tabulku a další podrobnosti najdete zde.

[ ZPĚT ]