Regionální soutěž B

Na této stránce najdete komentáře k zápasům družstva ŠK Rakovník C. Tyto komentáře budou uvedeny na základě zpráv kapitána Michala Dudy nebo jeho zástupce Jardy Krále, případně Radka Wasserbauera.
Družstvo C hraje v podobném složení, jako v loňském roce, a se stejnými ambicemi - nebýt poslední. Sestava není špatná, a tak by splnění tohoto cíle nemuselo být nedosažitelné. Hlavní ovšem je, aby si zahráli i nový hráč Jilka a znovu se vrátivší Košnar. Příležitost mohou dostat i mladí, takže je na co být zvědavý.

Začalo nám 1.kolo a Michal Duda hned pro jistotu nic nenapsal, takže uvádím komentář kapitána soupeře, Tomáše Urbana. Snad vám přijde zajímavý.
Hned v prvním kole regionální soutěže skupiny B se hrálo okresní derby mezi Kolešovicemi B, které své béčko postavili pro zájem a získání nových hráčů po třech letech, a Rakovníkem C. Za favority byli považováni jednoznačně rakovničtí, neboť zkušenosti, sestava s elem o více jak 100 vyšším, i fakt, že tři domácí hráči nastupovali ke své první vážné partii a některá pravidla, notaci, i zapisování tahů se učili ještě pár minut před zápasem, hovořili za vše. A tak se před začátkem hry zdálo, že jedinou otázkou zůstává, jakým rozdílem Rakovník domácí hráče porazí. Hned prvních pár tahů však ukázalo, že až tak jednoduché to hosté mít rozhodně nebudou. Hráči českého lva byli bezchybní a naději na dobrý výsledek jim po 1,5h hry dal Seman, který s dlouholetou oporou rakovnické rezervy Bradou dokázal na třetí desce senzačně remizovat! Hosté se sice dostali do vedení, když Ryskův dvousečný tah Kottek přehlédl, ztratil dámu a po několika tazích mu nezbylo nic jiného než se vzdát. 0,5:1,5. Ale nepříznivý stav pro domácí jakoby na dálku kompenzoval Kočí, který proti Dudovi získal na královském křídle tři čisté pěšce a o jeho výhře už nikdo nepochyboval. Po shlédnutí pozic na zbývajících deskách však rakovnický kapitán nerezignoval a rozhodl se dál bojovat. Další velké překvapení se odehrálo již brzy na čtvrté šachovnici, kde za domácí dokázal další nováček Vlček, i s kvalitou méně, pozici absolutně zavřít a přes veškerou snahu Jilka remízu udržel!! 1:2 A snad i toto byl ten správný impuls pro domácího kapitána Šlégra, který na první desce i s pěšcem méně a s horším postavením figur (přehlédl zisk dámy za věž - Satranský) srdnatě bojoval proti Wasserbauerovi, jenž se vrátil 27.10. z Mistrovství Čech do16 let, kde obsadil skvělé 21.místo. Vymyslel totiž oběť dalšího pěšce, přesně uhýbal následující sérii šachů a jediný tah před matem zremizoval pozici věčným šachem, který Wasserbauer přehlédl. 1,5:2,5 Konečný výsledek zápasu tak stanovil kapitán hostí, který se nevzdal, dokázal zamotat pozici, k čemuž mu i pomohla nepřesná hra Kočího, který se na závěr skvěle odehrané partie dopustil v časové tísni přehození tahů, po kterém ztrácel materiál, a byl to nakonec právě on, kdo se musel vzdát. Domácí tak prohráli dobře rozehraný zápas 1,5:3,5. Ukázali však, že pro ostatní týmy soutěže budou dobrým soupeřem.

Je tady 2.kolo a po mém usilovném nahánění i komentář kapitána. Snad je to přeci jen naučím!
Jakožto zodpovědný kapitán jsem měl už dlouho pře zápasem připravené hráče :-). Bohužel se v našem malém týmu stala špatná věc. V sobotu večer mi odřekl nejmenovaný student práv na Karlově univerzitě, byl tedy povolán jiný hráč. V neděli ráno mi ale došla SMS, že nezodpovědný a nejmenovaný Ondřej Ryska teprve přišel z diskotéky a není schopen hrát, jelikož se právě líbá s nejmenovanou mísou (prý se jmenuje záchodová). Ale i přes tyto problémy jsme odjížděli v počtu 4 lidí, což není tak špatné, protože vloni jsme dokonce dvakrát jeli jen ve 3:-). Po odjezdu jsem si říkal, jak jsem šikovný, protože jsem si vyměnil své letní pneu za zimní. To bylo vidět hned opodál, když jsem viděl v pangejtu 2 auta. Skoro všichni měli letní gumy, takže jeli kolem 20km/h, a já jsem je předjíždel, protože jsme chtěli stihnout zápas. Cesta byla tedy vcelku v pohodě. Jen co jsme přijeli, tak jsme zjistili, že soupeři jsou jen ve 2. To se ale bohužel za chvíli změnilo, protože další 3 hráči přijeli mírně po 9 hod. V Hostivicích panovala velmi kamarádská atmosféra. Radek Wasserbauer si do kolonky zápas napsal "LEHKÝ", jeho soupeř kupodivu "TĚŽKÝ". Tak to také celou partii vypadlo, i když Radek neměl tak dobře viditelnou převahu.
Na druhé šachovnici to ovšem vypadalo úplně jinak. Schopný Michal Duda věděl, že tým už automaticky prohrává 1:0 a rychle se chopil nadvlády v partii a soupeře celkem rychle přehrál. Po něm skončil zápas na 4. šachovnici a Rakovník zase rázem prohrával, teď 2:1 po prohře Karla Košnara. Radek poté uplatnil svojí převahu a vyhrál!
Zbývala poslední partie, která měla rozhodnout o celém zápase. Hrál zkušený matador černo-bílé korydy Zdeněk Brada. Ihned po Radkově výhře jsem mu oznámil, že jeho remíza by byla skvělá, tak jí okamžitě nabídl, ovšem soupeř ji nevzal a hrálo se dál. Po drobných chybách a nevyužitých skvělých a vyhrávajících tazích na obou stranách nakonec Brada podlehl svému soupeři a bylo to peklo. Doslova, protože jeho soupeř se doopravdy
Peklo jmenoval :-). Tak takto skončil náš další zápas. Prohrou 2:3 s Hostivicemi "C".

Komentář ke 3.kolu je stručnější, ale autentický. Rakovník C 3 - 2 Buštěhrad C   Rozhodčím byl Duda.
Wasserbauer Radek 0,5-0,5 Mráz Miroslav - Partie probíhala neutrálně po celou dobu a byla to zasloužená remíza z obou stran.
Duda Michal 0,5-0,5 Bělský Kamil - Partii začal lépe Duda, ale nedokázal dobře využít soupeřových drobnějších chyb v zahájení a nakonec udělal sám nějaké.
Brada Zdeněk 0-1 Dorňák Václav - Partie byla vyrovnaná až do koncovky, kdy Brada přišel o kvalitu a vzdal.
Jilka Miloslav 1-0 Novák Martin - Partie byla velice jednoznačná...Novák přišel brzy o figuru a Jilka toho bez problémů využil.
Košnar Karel 1-0 Černý Michal - V partii měl po celou dobu mírně navrch Košnar a v koncovce to dokázal, když vyhrál.
V zápase nejdřív vyhrál Jilka, poté prohrál Brada, vyhrál Košnar a poslední 2 partie skončily remízou.

4.kolo a nejtěsnější prohra s poměrně slabým soupeřem. Jak je to možné nám sdělil Radek Wasserbauer.
Na místě srazu jsme se sešli pouze tři. Zde jsme čekali na kapitána Dudu, který se nedostavil a proto jsme se ho vydali domů hledat. Kapitán bohužel vyspával s pěkným zvířátkem. Proto jsme se rozhodli jet bez něho v rozpadajícím se autě bez benzínu. Ve Strašecí jsme nabrali Bradu a určili ho kapitánem i přes jeho nesouhlas. Když jsme dorazili na místo zjistili jsme, že soupeř je slabý a že bychom měli vyhrát, ale jelikož jsme absolvovali tuto malou estrádu s kapitánem, dorazili jsme na místo o 50 min později. Zápas probíhal tak , že Košnar rychle vyhrál , Brada s kvalitou méně vybojoval remízu, Já jsem měl vyrovnanou partii a remizoval a Jilka ve vyhrané pozici to zkazil a prohrál, a tudíž jsme prohráli.

5.kole se naše Céčko opět nevyhlo absenci hráče, tentokrát však byla způsobena náhlou nemocí. Hrálo se doma s Merkurem Kladno B a s podrobnějším průběhem nás seznámí sám kapitán.
Wasserbauer Radek 1-0 Felkl Karel - Partie byla vyrovnaná až do samotné koncovky, Radek měl nepatrnou převahu, kterou nakonec dokázal prosadit a díky jeho výhře Rakovník vyhrál, jelikož to byla poslední hrající se partie.
Duda Michal 1-0 Štulík Martin - Už při zahájení získal Michal pěšce a lepší pozici, kterou dokázal bez potíží vyhrát, srovnal stav na 1 - 2
Jilka Miloslav 1-0 Kosová Bára¨- Míla už po zahájení získal figuru, poté následovaly časem další a bez potíží vyhrál. Srovnal stav na 2 - 2
Košnar Karel 0-1 Kos Dominik - Karel hrál vyrovnaně celou partii, ale udělal hrubku a přišel o figuru. Takže Rakovník prohrával 0 - 2
Kontumace 0-1 Bochenok Klement - Rakovník hrál ve 4, takže již před začátkem prohrával 0 - 1
Rakovník tedy nakonec po úporném boji vyhrál 3 - 2. Toď fše :-)

V 6.kole jelo naše Céčko do Kladna, sehrát zápas s družstvem NOVA Kladno B. A protože se zápasu nezúčastnil ani kapitán, ani jeho zástupce, zprávu o průběhu máme od Radka Wasserbauera: U sokolovny jsme se sešli všichni a jeli jsme do Nového Strašecí pro Bradu. Ten se naštěstí nikam nevydal a tak nás bylo pět, vládla veselá nálada a jako dočasný kapitán na jeden zápas jsem si myslel, že všechno půjde hladce. Ale šeredně jsem se zmýlil. Po včasném příjezdu jsme zasedli  k partiím a začali se dít věci. Já na první šachovnici  jsem získal pěšce a tlačil jsem se k výhře, ale přišel Brada, že prý ztratil věž a vzdal se. Naštěstí jsem rychle vyhrál  a tak bylo srovnáno. Ale Grulich na druhé šachovnici nestál zrovna vábně, Jílka stál jak prase a Košnar vypadal na prohru. Ale naši zabrali a Grulich získal figuru a Jílka s Košnarem taktéž a tak Jílka s Košnarem  zvítězili. Ale Grulich a jeho soupeř Žáček nám předvedli, jak může být člověk pitomý, když jej potká štěstí. Grulich s figurou více zahrál kravinu, která prohrávala partii, ale soupeř odpověděl ještě šílenějším tahem, po kterém Grulich stál na výhru i přes hrubku před tím, náhle se Grulich rozhodl bezdůvodně vrátit těžce vydřenou figuru nazpět úplně zadarmo, ale soupeř v náhle vyhrané pozici se zamyslel, stačilo uskutečnit 4 tahovou kombinaci a zvítězil by, ale namísto toho začal zběsile chodit po místnosti a mlátit hlavou do dveří až pak zahrál totální kravinu a Grulich přišel k vítězství jak slepej k houslím. Výsledek i přes infarktový závěr 4:1 pro nás. 1.Kouba 0:1Wasserbauer   2.Žáček 0:1 Grulich   3.Šmíd 1:0 Brada   4.Zvolenský 0:1 Jilka   5.Karas 0: 1 Košnar   celkem  1:4

Nalosování, výsledky, tabulku a další podrobnosti najdete zde.

[ ZPĚT ]