27.ročník Jiráskova memoriálu
pořádané ve dnech 8. - 15.08.2015 v Rakovníku
s podporou
Středočeského kraje, města Rakovníka
a ve spolupráci s Kulturním centrem Rakovník.
 
                     Sponzoři turnaje: Neviditelná výstava, Becherovka, Hrad Švihov, Procter and Gamble, Železářství Chyský, Elektro Sinkule, Loex, Autostop Rakovník, Bubble Joy, Sport u Brány, Pizza Fly, Pohádková země Pičín, Květiny Klára, Květiny Vysoká ulice, Foto Sládek, Autostyl, Vitráže sklo Bečov n/Teplou, Zámek Děčín, Hrad Křivoklát, Pivovar Krušovice, Penzion Ludmila, Hrad Loket, Copy centrum Cafourek, Krušovická pekárna a cukrárna, Jízdní kola Šafránková Rakovník, CK Kontakt Rakovník, Pivárium Nové Strašecí, Fornetti Rakovník.

Facebook:    Jiráskův memoriál

Propozice:    GM turnaj - z finančních důvodů letos nebude
(Propozitions)  skupina A a B - česká verze, english version, deutsche version
                     
Výsledky a losování:   JM2015
(Results and pairing)
                     
Partie Jiráskova memoriálu:  1.kolo, 2.kolo, 3.kolo, 4.kolo, 5.kolo 6.kolo, 7.kolo, 8.kolo, 9.kolo
(Notations JM)                                    Partie IM Čech - GM Hort

Fotogalerie:   
 zahájení a 1.kolo, 2. a 3.kolo, 6.kolo, šachy na náměstí, přednáška a zakončení

Doprovodné akce:   doprovodný program je povinný pro ty, které osloví, 
(Special events)                 ostatní si poradí individuálně - možností mají neurekom!
                                   
pondělí - dospávání únavy z nedělního dvojkola
                                    úterý - příprava na organizovaný program (sestavování družstev atp.)
                                   
úterý večer - oslava Hajšmanových 50-tin v jím vybraném zařízení
                                   
středa 10:00 - turnaj v nohejbale na kurtu u Zimního stadionu
                                    čtvrtek 09:00 - trénink minigolfu v areálu Pod nemocnicí
                                    čtvrtek 10:00 - turnaj minigolfu tamtéž
                                   
pátek 10:00 - minizápas GM Horta a IM Čecha na rakovnickém náměstí
                                    sobota 12:00 - raut pro účastníky a hosty
                                    sobota 13:30 - přednáška GM Horta

                                  


Aktuality z průběhu:

8.8.2015 - A už je to tu zas. Rok utekl jako voda a máme tu další ročník Jiráskova memoriálu. Letos je opět patrný úbytek hráčů a tak jsme museli přistoupit k nepopulárnímu opatření - ke spojení obou skupin do jedné. Hraje se tedy jedna skupina o 34 účastnících a myslím, že hráči jsou spokojeni. Cenový fond se totiž nemění, takže všichni mají šanci na nějakou tu odměnu. Navíc máme opět dostatek sponzorů, takže budou i ceny věcné a losované.

8.8.2015 - Že při zahájení turnaje blahopřejeme k narozeninám Verče a Hajšmaníkům jsem si už dávno zvykl. Koneckonců se to již stalo koloritem našeho turnaje. Jak ale můžete poznat z fotografií, překvapili mne účastníci turnaje blahopřáním, proslovem a dárkem k mému letošnímu jubileu. Sice jsem tušil, že rodina a rakovničtí něco chystají, ale když jsem viděl seznam všech, kteří se na vstupenku do letošního šachového vlaku složili, byl jsem dojat. A ještě více dojatý jsem byl, když jsem poslouchal Davídkův proslov. Rád bych tedy všem alespoň touto cestou poděkoval, omluvil se za rychlé ukončení oslav a zahájení kola (nějak jsem ztratil řeč), pozval vás na závěrečný raut a slíbil, že v šachovém vlaku si to rozhodně užiju!

8.8.2015 - Abych také nezapomněl napsat něco z průběhu 1. kola. Většina partií nepřekvapila. Výsledkově vlastně jen pět partií nedopadlo podle očekávání a já jsem rád, že hned ve třech případech z pěti se o to zasloužili rakovničtí. Jenom škoda, že Tomáš Pokorný nenašel jasnou výhru a poté ztratil nit a odvahu, protože závěrečná pozice byla stále vyhraná. Jana postavila se Štefanem pozici, kterou šlo stále zkoušet i když jasný bod ze šachovnice nekoukal. Na druhé straně, jaké jiné pozice se mají zkusit vyhrát? A totéž by se dalo říci i o Pavlovi Zelenkovi, i když jeho snad omlouvá skutečnost, že to vydržel zkoušet až přes časovou kontrolu (kecám, není to omluva!). Překvapení avizoval i Verner, který měl figuru navíc, ale Hajšman měl kompenzaci a Verner nakonec ve vyrovnané pozici našel prohrávající pokračování.

9.8.2015 - Tak dopolední kolo již začlo s nově budovanou rakovnickou tradicí - losování přítomných hráčů o věcné ceny. Před každým kolem tak budou vylosováni dva hráči, kteří obdrží věcnou cenu od některého ze sponzorů. Pokud někdo přijde na partii později, mají ostatní větší šanci. Jinak obávané dvoukolo začalo špatně pouze pro Urbánka, Pucholta a hlavně pro Žáka, kteří si připravili horší pozici pro odpoledne. Nelze se pak divit, že téměř všichni hráči měli odpoledne dost sil a remízou skončily jen tři partie. A i ty až po boji. Těžké soustředění tak přerušovalo pouze občasné zachrápání spícího pořadatele. Dopolední nešťastníci vše napravili a tak musím politovat smolaře Nováka, Hadžalu a Hajšmana.
První tři kola nám ukázala ještě další klad našeho turnaje. I když není příliš účastníků, během víkendu dorazila spousta příznivců šachu nejen rakovnického. Turnaj je tak významným místem setkávání regionálních šachistů.

10.8.2015 - Do pondělního kola nastoupili již jen dva hráči s plným počtem bodů a dlouho to vypadalo, že již nezůstane nikdo. Po velkém boji nakonec rozhodlo obrovské přehlédnutí, kdy černý nevydržel nedostatek času a svým přehlédnutím se připravil o všechny figury, které mu ještě zbývaly. Němec tak zůstává překvapivým lídrem turnaje bez ztráty kytičky. Na druhém konci tabulky konečně zabojoval Stružka a ukázal Bradovi, že se tam ocitl jen náhodou. Za největší překvapení kola se dá považovat snad jen vítězství Sovy nad Novákem.

11.8.2015 - Úterní kolo proběhlo ve znamení první kontumace. Koper zůstal viset v rozbitém vlaku a přesto, že jsme začátek jeho partie posunuli, prohrál nakonec kontumačně, když se dokázal dostavit až k šesté hodině. Němec se snažil dokázat, že do čela turnaje patří a větší část partie se mu to i dařilo, ale pak v lepší pozici našel horší pokračování a Gregor již nabídnutou šanci nepustil. Vykouk se snažil porazit Vrabce snad 90 tahů, ale nakonec se musel spokojit s remízou. Překvapivých výsledků bylo několik a zdá se, že turnaj nezastihl v dobré formě Hajšmana a Schmidta. Donesly se mi i nějaké dohadování hráčů, ale nikdo si nestěžoval, tak zatím snad nic podstatného.

12.8.2015 - Ve středu ráno jsme se sešli na kurtu u Zimáku abychom potrápili tělo dříve, než bude horko. To se nezdařilo a navíc jsme dostali zákaz kropení antuky. Přesto jsme i v horku dali (my dospělí - Dostál, Hajšman a Satranský) dětem (Bauer, Krásný, Lavrinčík, Sova) lekci v nohejbalu. Rozdělili jsme je do dvojic a střídali se u nich. Sranda byla veliká, zvláště když se povedlo mladým dát lekci nám, a tak jsme v tom horku vydrželi hrát celé dvě hodiny.

12.8.2015 - Dnešní kolo svědčilo děvčatům a ženám. Ani jedna neprohrála. Jinak se nedělo nic překvapivého, nepočítám-li hrubou chybu Schmidta ve vyhrané pozici s Bradou.

13.8.2015 - Dopoledne na minigolf dorazili jen dva zájemci, kteří si prošli hřiště a pod dohledem odborníka si prošli jednotlivé jamky. Velké vedro se odrazilo i na účasti této jindy tak žádané akce. Ovšem při partiích se stále bojuje a remízy jsou spíše výjimkou. Důvodem zřejmě bude dobře fungující klimatizace v hracím sále.

14.8.2015 - V pátek dopoledne se konala propagovaná akce na rakovnickém náměstí. K propagační partii se zde sešli GM Vlastimil Hort (česká šachová legenda a popularizátor šachu srovnatelný s Jiřím Grygarem, největším popularizátorem astronomie) a IM Pavel Čech (nejlepší šachista mezi Čechy, navíc pocházející ze známého Čechova mlýna na Rakovnicku). Partie se hrála zahradními šachy, zapůjčenými Karlovarským šachklubem Tietz, přímo před rakovnickou radnicí. Akci, oproti lońskému roku, povýšili oba hráči tím, že své tahy a úmysly vtipnou formou sdělovali obecenstvu. Dokázali tak spoustu diváků zaujmout do té míry, že zůstali až do úplného konce partie (mimochodem velmi zajímavé i ze šachového hlediska).

14.8.2015 - Po veselém dopoledni odpoledne přituhlo. Přeci jen předposlední kolo bývá pro mnohé poslední šancí dostat se na dobrou odrazovou pozici a zkusit urvat nějakou tu finanční cenu. Přesně toto se povedlo Ondrovi Sovovi, když porazil Štefana Kopera. Úspěšní však byli i další a tak v posledním kole bude
ještě o co bojovat.

15.8.2015 - Poslední kolo splnilo má očekávání, o čemž svědčí pouhé dvě remízi a skutečnost, že poslední partie skončila až během přednášky GM Vlastimila Horta. Na rozdílení cen si tak počkali téměř všichni účastníci a nelitovali. Každý jich obdržel dost a na závěr ještě byli někteří šťastlivci odměněni cenami losovanými. Vítězství v turnaji si pohlídal FM Gregor těsně před talentovaným Vykoukem. To na třetím místě bylo překvapení, když  ho získal mladý Sova. Příjemně překvapeni byli jistě i Pavel Lavrinčík, Žák, Bauer a Pokorná. Byli ovšem i ti zklamaní jako např. Koper, Urbánek a Schmidt. Inu není vždy posvícení.

Na závěr turnaje bych chtěl poděkovat všem hráčům za bezproblémový průběh, pořadatelům za vzorný přístup a především své rodině za obětovaný čas a také za to, že to se mnou celé absolvovali a ještě mne podporovali.  Takže všem VELKÝ DÍK.