Na této stránce najdete výsledky Rakovnického víceboje 2008. Původní propozice jsou zde.

Letos, ve jménu oslav 100 let organizovaného šachu v Rakovníku, jsme plánovali velkolepé oslavy, do kterých jsme chtěli víceboj zahrnout s veškerou pompézností, jakou si celé oslavy zasluhují. Ovšem zvýšené množství potencionálních organizátorů se postupem času opět smrskává na obvyklý počet jednoho až tří. A jako by to nestačilo, začínají odpadávat i stálí účastníci rakovnického družstva (nebojte se, neumírají). A jako by ani toho nebylo dost, postavili někteří rakovničtí odchovanci družstvo, složené ze všech možných přeběhlíků a dětí, s tak nesrozumitelným názvem, že jsme jim přidělili jméno "Zrádci". Letošního ročníku se tak zúčastní následující družstva:
Zrádci
ŠK Tupouni Rakovník
Tietz Karlovy Varle
Chvojkovice Brod
Petra Neratovice
Jablonec pod Pípou

Ačkoliv víceboj začne až ve čtvrtek 8.5.2008, pro rakovnické již začal tradiční kvalifikací na disciplínu, v které Rakovník asi nikdy nebude mít problémy s účastí, totiž na mariáš. Kvalifikační turnaj proběhl v úterý 22.4.2008 a zúčastnilo se jí celkem 12 borců, z nichž někteří ani nebyli z Rakovníka. Jen tak se mohlo stát, že čest a právo reprezovtovat Rakovník na víceboji v roce 2008 v disciplíně volený čtyřkový mariáš si vybojovali Nový (!!!), Spilka, Lev a Jirkovský. Náhradníky pak jsou Stružka, Šmejkal, Homola, Grulich, Kozlovský, Košnar, Vitner a Kovář. Ostatní nejmenovaní se kvalifikace nezúčastnili a tak mají volnou ruku v hostování za Zrádce a podobná družstva. Pouze Satranský se bude muset věnovat funkci rozhodčího a organizátora.

A aby nebylo nic jednoduché, na poslední chvíli se odhlásila Petra Neratovice (Petra asi nemůže a přejmenovávat se už zřejmě nechtějí). Navíc nám vybouchl Cafourek a tak se program mírně změní. Šachy se budou hrát na Bazéně (v restauraci, ne ve vodě!) a v úplně jiných termínech. Bleskový šach se sehraje ve čtvrtek mezi fotbalem a mariášem a rapid šach v sobotu dopoledne. Ostatní disciplíny se příslušně posunou.

A na upozornění musím ještě napsat další plánovanou změnu, kterou je výměna nohejbalu a volejbalu. Ta vyplynula z nutnosti přenechat v sobotu dopoledne jedno hřiště rakovnickému VK (ne, že by to s námi konzultovali).
Doufám, že ze změn je to všechno, ale buďte ve čtvrtek (tak jako každý rok) připraveni na vše.

A opravdu se již nic dalšího nezměnilo a v sobotu ráno se na hřišti u sokolovny sešlo nevyčíslitelné množství bláznů. Všichni se shlukli u přítomné Jeho Odpovědnosti a dožadovali se nějakých konečných a pravdivých propozic celé akce. Těch se jim dostalo a začátku turnaje v kopané již bránil pouze tradiční nedostatek domácích borců. Díky skvělému nalosování však hráli až třetí zápas a do té doby stačili svůj stav doplnit. A hned v prvním zápase se nám podařilo porazit největšího favorita a pozdějšího vítěze - šumáky z Varů. Bohužel to bylo jediné naše vítězství a tak se o ostatních smolných výsledcích nebudu ani příliš rozepisovat. Náladu nám nespravila ani remíza s nabuzenými Zrádci - byla totiž jejich jediná.
Podrobnosti kopané najdete zde.

Pořadí po první disciplíně je:
Pořadí Družstvo Body
kopaná
1. Karlovy Varle 6
2. Jablonec nad Pípou 5
3. STS Chvojkovice Brod 5
4. Tupouni Rakovník 3
5. Zrádci (?Mystico?) 1

Po kopané jsme si dali obýdek, opozdilci se ubytovali a už se v restauraci Bazén připravovala další disciplína - bleskový šach. Všechna družstva hýřila posilami různých kvalit (proč  Rakovník zase nemá žádné slavné velmistry? Já to sám prostě nezvládnu (a navíc taky nic moc), takže jediným naším úspěchem bylo povinné vítězství naz těmi hroznými Zrádci! Zajímavostí této disciplíny byl výsledek Varlí a Pípy.
Podrobnosti bleskáče jsou zde.

Celkové pořadí po dvou disciplínách je:

Pořadí Družstvo Body Body celkem
kopaná blesk
1. Karlovy Varle 6 6 12
2. STS Chvojkovice Brod 5 7 12
3. Jablonec nad Pípou 5 5 10
4. Tupouni Rakovník 3 2 5
5. Zrádci (?Mystico?) 1 0 1

Po bleskáči jsme rychle uklidili stoly, aby se ve čtvrtečním maratonu neztrácel čas a pak jsme hodinu čekali na Jirkovského s kartama (zaplať pánbu za ně) a Nového s Hajšmanem, kteří se prostě odešli najíst někam jinam (!). Nicméně v 19:00 jsme začli s mariášem a díky spolehlivé nerozlučné dvojici organizátorů Satranského a Košnara jsme celý peloton bičem dohnali do čtvrtého kola do jedenácti hodin. Hráči byli rádi, že se stihli alespoň vyčůrat. Vysoké tempo nakonec nejvíc rozhodilo rakovnické, kteří výpadek v prvním kole neustále vylepšovali aby v posledním vše zazdili a skončili až poslední. Neuvěřitelná potupa i od zrádců, kterým jsme ze soucitu zapůjčili Grulicha (z rakovnických skončil nejlépe - k čemu vlastně je ta rakovnická kvalifikace :-) ). V napínavém finiši Chvojkovice porazili Jablonec o jedin a půl bodu na pořadí. Podrobné výsledky najdete zde.

Celkové pořadí po prvním dnu a třech disciplínách je následující:

Pořadí Družstvo Body Body celkem
kopaná blesk mariáš
1. STS Chvojkovice Brod 5 7 8 20
2. Jablonec nad Pípou 5 5 6 16
3. Karlovy Varle 6 6 2 14
4. Tupouni Rakovník 3 2 0 5
5. Zrádci (?Mystico?) 1 0 4 5

V pátek ráno se sešli téměř všichni včas. Jen zrádcům jeden hráč dorazil až po poledni, těsně před vyhlášením celostátního pátrání a Vary dorazily ve skvělé náladě na volejbal. Přitom už nejméně jeden den musely vědět, že se hraje nohec. Nicméně Čontyho se podařilo probudit a tak zahájení už nic nebránilo. Až na nabušené Chvojkovice, kde exceloval Schula se hrálo velmi vyrovnaně a rakovničtí opět doplatili na slabší dvojice, když trojice zaváhala pouze jednou. Přes výbornou druhou příčku v této disciplíně jsme nikoho nedohnali a tak jediným úspěchem je, že jsme odskočili Zrádcům a zůstali zdraví. Tedy zatím :-). Koho zajímají podrobné výsledky, může je prozkoumat zde.

A tady se podívejte na pořadí po čtyřech disciplínách:

Pořadí Družstvo Body Body celkem
kopaná blesk mariáš nohejbal
1. STS Chvojkovice Brod 5 7 8 8 28
2. Jablonec nad Pípou 5 5 6 3 19
3. Karlovy Varle 6 6 2 3 17
4. Tupouni Rakovník 3 2 0 4 9
5. Zrádci (?Mystico?) 1 0 4 2 7

Po nohejbalu se všichni přesunuli na druhou stranu Rakovníka, kde byla v minigolfovém areálu zahájena další disciplína - minigolf. A zde se opět ukázal problém domácích, kteří mají na všechno dost času a tak se v určený čas na místě pohybovali pouze tři domácí hráči vč. Satranského, který neměl hrát. Počet naštěstí doplňovali naši žáčci Lev a Škaloud. Do ukončení tréninku dorazili ještě Grulich s Jirkovským a Satranský tak v klidu mohl odjet pro pivo (to by jste nevěřili, jak jsou šachisté žízniví!). V minigolfu, jako v jediné disciplíně, rakovničtí dokázali svou nadřazenost (a výhodu domácího hřiště) a vyhráli rozdílem několika tříd. Zajímavostí bylo, že celkovým vítězem se stal Spilka a že Jirkovský se nepočítal. Z ostatních družstev svůj dlouholetý trénink proměnili ve druhou příčku jablonečtí a naprostá absence cviku se projevila u Zrádců. Obsazení a podrobné výsledky této disciplíny najdete zde.

Po páté disciplíně se snížil náskok Chvojkovic, zvětšil propad Zrádců a rakovnickým svitla naděje na nějaké to lepší umístění. Pořadí po pěti disciplínách si můžete přesněji prostudovat níže:

Pořadí Družstvo Body Body celkem
kopaná blesk mariáš nohejbal minigolf
1. STS Chvojkovice Brod 5 7 8 8 2 30
2. Jablonec nad Pípou 5 5 6 3 6 25
3. Karlovy Varle 6 6 2 3 4 21
4. Tupouni Rakovník 3 2 0 4 8 17
5. Zrádci (?Mystico?) 1 0 4 2 0 7

Po minigolfu zůstala většina účastníků v areálu a vyčkala na vyhlášení disciplíny a zahájení oslav 100 let organizovaného šachu v Rakovníku. Zapálil se oheň, vyndaly buřty a narazil sud. Pak pokračovala volná zábava a její konec o půlnoci jistě znamenal, že se vydařila.

Druhý den po oslavě, v sobotu, byly v restauraci Bazén postaveny šachové figurky a hráči zahájili předposlední, šestou, disciplínu - raid šach. hrálo se tempem 25 min na partii a čerstvé posily většiny družstev se snažily ještě zamíchat pořadím. Z podrobnějších výsledků, které najdete zde, však můžete vidět, že se nic zásadního nestalo ani přes překvapivou výhru zoufale bojujících Zrádců na rakovnickými. Ta totiž byla kompenzována šokující výhrou Rakovníka, hrajícího již bez Plívy, nad Jabloncem (i s IM Neumanem! v sestavě). Chvojkovice všem odskočili a zajistily si tak vítězství již před poslední disciplínou.

Pořadí po šesti disciplívách vypadá následovně:

Pořadí Družstvo Body Body celkem
kopaná blesk mariáš nohejbal minigolf rapid
1. STS Chvojkovice Brod 5 7 8 8 2 8 38
2. Jablonec nad Pípou 5 5 6 3 6 4 29
3. Karlovy Varle 6 6 2 3 4 4 25
4. Tupouni Rakovník 3 2 0 4 8 2 19
5. Zrádci (?Mystico?) 1 0 4 2 0 2 9

Po šachách se družstva přestěhovala do volejbalového areálu Na sauně a soutěž finišovala svou sedmou disciplínou - volejbalem. O prvním a posledním místě již sice bylo rozhodnuto, ale přesto se bojovalo. Konec náročné soutěže se však začal projevovat na kvalitě hry a tak se diváci mohly pokochat maximálně čtyřmi zápasy s alespoň průměrnou kvalitou. Překvapivými vítězi této disciplíny, ve které si věřila téměř všechna družstva, se staly Karlovy Varle a dokázali tak přeskočit Jablonec a získat druhou příčku. Podrobné výsledky volejbalu najdete zde.

Celkové pořadí je níže:

Pořadí Družstvo Body Body celkem
kopaná blesk mariáš nohejbal minigolf rapid volejbal
1. STS Chvojkovice Brod 5 7 8 8 2 8 7 45
2. Karlovy Varle 6 6 2 3 4 4 7 32
3. Jablonec nad Pípou 5 5 6 3 6 4 1 30
4. Tupouni Rakovník 3 2 0 4 8 2 4 23
5. Zrádci (?Mystico?) 1 0 4 2 0 2 1 10

A co říci závěrem?
Je třeba poblahopřát vítěznému družstvu STS Chvojkovice Brod k celkovému, naprosto zaslouženému, vítězství. Chvojkovice propadli pouze v jedné disciplíně, ve všech ostatních buď vyhrály, nebo byly maximálně jeden bod za vítězem. Zajímavý tak byl celý víceboj až na dalších pozicích, kde došlo k většímu střídání. Karlovy Varle vstoupily do víceboje vítězstvím, postupně se však propadly na třetí příčku, kterou musely hájit před útokem rakovnických. Nakonec však ataku domácích nejen odolaly, ale dokonce předstihly i Jablonec, který doplatil na odjezdy svých tradičních opor. Domácí chtěli atakovat první příčky, ale nakonec se, díky špatné docházce hráčů, soustředili na boj o předposlední příčku. Chvilku to sice vypadalo i lépe, ale realita byla nakonec jiná. A co říci o Mysticu. Toto družstvo, založené z většiny na kladenských hráčích přijelo sbírat zkušenosti. Počáteční optimismus brzy vystřídalo zklamání z výsledků, ale přesto myslím, že celkově se jim celá akce líbila a užili si jí stejně jako ostatní.

Ještě bych chtěl poděkovat všem hostům a nešachistům, kteří pomohli nekompletním domácím v různých disciplínách. Jedná se hlavně o Martina Paška z Nýřan, Libora Sýkoru, Martina Skučka, Víťu Beneše, Mokiho (Mokrého) a Pavla Strouhala (všichni Rakovník). Bez vás bychom se vlastní akce již nemohli zúčastnit!.

Děkujeme všem za účast a těšíme se opět za rok.