Jiráskův memoriál 2006

Zde je záznam z průběhu turnaje a celkové výsledky. Pro ty, kdo mají zájem, jsou zde i propozice česky, Deutsch a English.

Tak nám začal již 18. ročník Jiráskova memoriálu. Již podruhé je turnaj hraný v náhradních prostorách, neboť naše hlavní místnost - Kulturní centrum - se rekonstruuje. Právě kvůli našemu turnaji se již nedostačující prostory Kulturního centra musí rozšířit a hlavně se musí doplnit fungující vzduchotechnikou. Takže na příští rok se máte na co těšit .-))))

I přes malou propagaci v tomto roce se na startu sešlo celkem 74 šachistů, což nás velmi mile překvapilo a utvrdilo v přesvědčení, že náš turnaj se přeci jenom zapsal do srdcí některých hráčů.

Letošní ročník se vyznačuje počasím pod psa, což nás těší alespoň z toho hlediska, že v náhradních prostorách je poměrně dýchatelno. Dalším význačným bodem je skutečnot, že ve čtyřech kolech jsou již tři kontumace pro nedostavení se hráče. V prvním kole se do B turnaje nedostavil hráč Kacr. Protože byl lichý počet účastníků, byl hráč Kacr nasazen a byla mu dána příležitost dostavit se během soboty. Protože tento případ nenastal, byl na druhé kolo nalosován domácí Stružka. V neděli ráno se hráč Kacr dostavil s tím, že byl v sobotu přepaden a okraden. Proto jsme mu poskytli příležitost a vzali ho do turnaje. To ovšem znamenalo zrušit nasazení, vyloučit Stružku a provést nasazení nové. Tím se druhé kolo zdrželo, ale všichni hráči projevili pochopení a tak turnaj pokračoval bez problémů dále. Na třetí kolo se nedostavil domácí Duda, který se nestihl vrátit z Prahy a na čtvrté kolo se omluvil Luboš Kříž, který musí odvézt dceru na tábor. Všichni věříme, že to není způsobeno horšími výsledky. V pondělí dopoledne byl zahájen mimošachový program turnajem v nohejbale. Podrobnosti najdete zde.

Tak 5-té kolo snad konečně potvrdilo skutečnost, že Jiráskův memoriál je sice zřejmě plný problémů, ale takových, které se ihned řeší a tudíž se téměř jeví jako nepostřehnutelné. Luboš Kříž se dostavil ke své partii a zdá se, že turnaj bude dohrán bez větších problémů. Dokonce i Šteinfeld se smířil s nepříznivým vývojem své rakovnické kariéry a začal se šachem konečně bavit. A tak jediným záporem zřejmě zůstává tradičně mírně zpožděné vydávání turnajového zpravodaje. A teď k samotným skupinám. Zatímco ve skupině B se již pomalu začíná rýsovat hlavní favorit Daniel Kříž, který si zatím hraje se svými soupeři jako kočka s myší, ve skupině A loňský vítěz Palek zachraňuje pozici s Kozákem a snaží se tak s ním držet krok. Zde budou další boje rozhodně ještě zajímavé. Pokud se to naučím, zkusím sem pro zájemce umístit i nějaké ty partie. Pokud je o ně zájem, dejte mi prosím vědět sem.

Středeční šesté kolo opět ukázalo, že hrubé chyby se nevyhnou ani turnaji A, ale aby hráč nabídl remis v jasně vyhrané pozici jako Slanec, to jsem ještě neviděl. Jinak dopoledne se hrál turnaj v kopané, jehož podrobnosti najdete zde. Jinak závěr kola ve skupině B mne opět přesvědčil, že i v šachu jsou možné humorné situace. Závěr partie Koelle-Duda by směle mohl konkurovat populárnímu milionáři s účastí šachisty.

Ve čtvrtek dopoledne byl sehrán turnaj v minigolfu. Pokud víte, o který sport jde a zajímají vás výsledky, tak se podívejte zde. Pro ostatní jenom v rychlosti. V A skupině Palek utekl hrobníkovi z lopaty a zachránil remízu, přesto se odsunul na druhé místo. Pokrupa v časové tísni a v remízové pozici zkoušel vyhrát a jak to asi mohlo dopadnout, že? Takže turnaj se nám nakonec opravdu vyvíjí dost zajímavě. Ve skupině B Kříž i přes rychlou remízu potvrdil své postavení a zvýšil svůj náskok na jeden bod. Boj tedy proběhne zřejmě jen o druhé místo.

V pátek dopoledne mělo být vyvrcholení celého doprovodného programu. Jak to všechno dopadlo, se dozvíte zde. Jinak, co se týká samotných turnajů, zatímco ve skupině B si Kříž zajistil vítězství a boj se uskutečnil jen o další pozice, boj ve skupině A v posledních dvou kolech vygradoval. O první až páté místo se dokonce bojovalo cca 5 hodin. Skvělý závěr turnaje !!!

A nyní k tomu, co na této stránce hledáte:

Skupina A -   startovní listina     pořadí    výsledky kol: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Skupina B -   startovní listina     pořadí    výsledky kol: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Po skončení bojů v obou skupinách ovšem práce pořadatelů ještě nekončila. Od 15:00 se v sobotu hrál bleskový turnaj O pohár města Rakovník. Ačkoliv se měl hrát na 15 kol, díky zhroucení programu Swiss Manager byli pořadatelé nuceni vyhlásit vítěze už po kole třináctém. Zájemci o podrobnosti se zde mohou podívat na startovní listinu a výsledky. Za předčasné ukončení, díky kterému došlo k situaci, že vítězi nebyl předán pohár, ale pouze finanční cena, se ještě jednou velmi omlouváme. Vzhledem k tomu, že se tato situace stala již podruhé, vyzkoušel jsem fiktivní turnaj a zjistil, že se jedná o systémovou chybu programu. Přesto ještě jednou přijměte naší omluvu a věřte, že v příštím ročníku se tato situacejiž opakovat nebude!